Pollak powerrrrr – Betaalbare visvakantie & niet te ver weg

22/11/2021
Pollak powerrrrr – Betaalbare visvakantie & niet te ver weg

Wil jij een betaalbaar, actief visavontuur beleven niet al te ver weg, dan is de visserij op pollak in Zuid-Noorwegen iets voor jou. Harde vechters, prima vanuit de boot te vangen, maar ook vanaf de kant in een betoverend landschap. 

Door Jorke Wessels en Maikel van Breugel

Zeker in de zomermaanden en begin van het najaar is het vissen op de pollak een hele spectaculaire visserij. Vergelijkbaar met onze zeebaarsvisserij in Nederland en dat doen wij het liefst. Vanaf de boot met een lichte set up werpend vissen met als resultaat knalharde aanbeten!

De Nederlandse zeebaars set- up leent zich uitstekend voor de pollak visserij in Noorwegen. Hengels van 250-275 cm lang met een werpgewicht van 10-40 gram. Dunne dyneema van 10/00 volstaat prima op een molen uit de 2500/3000 klasse. Verder een fluorocarbon voorslag van 40/00 met een lengte van een meter. Al met al een fijne, lichte set up zodat je de hele dag kunt werpen zonder dat je je schouder uit de kom gooit. Maar let wel: zet je slip direct goed voordat je de eerste worp maakt, want de pollaken knallen er hard op!

Wat een power hebben deze vissen!

Zelfs het kunstaas wat wij voor de pollak gebruiken is vergelijkbaar met de zeebaarsvisserij in Nederland. Shads van een centimeter of 10 tot 15. De voorkeur van de pollak gaat uit naar natuurlijke kleuren waarbij voor ons de bruine, groene, maar vooral de zwarte tinten de pollakken over de streep wisten te trekken.

Het arsenaal dat ons veel vis opleverde. Uitsluitend dus natuurlijke kleuren.

In tegenstelling tot de zeebaars in Nederland –waar een felle kleur soms echt het verschil maakt- laten de pollak het op felle kleuren echt afweten. Omdat je tussen of tegen de rotsen aan vist is het gebruik van kunstaas met een weedless systeem aan te raden.

Pollak van formaat, dan weet je dat je je hengel goed moet vasthouden.

Wij hebben veel gevist met Black Minnows, maar ook de cheburaskha rig viel erg goed in de smaak. Een slug in natuurlijke kleuren op de cheburaskha rig zorgde menig keer dat een pollak de trekker over haalde. Over het algemeen gebruikten we tot een diepte van een meter of 20 loodkoppen van 20 tot 30 gram. Zodra het ondieper werd of minder stroomde schakelden we over op 15 gram of minder en ook dat werkte prima!

 

Rotsen = pollak

De ideale worp maak je door je kunstaas op het droge te gooien of strak tegen de rotsen aan en vanaf daar de diepte in te laten zakken. Dit zorgde veelal direct voor een droge knal op de hengel. Met name de plekken waar het water in en uit de rotsen liep met de zogenaamde white wash zijn perfect. Ook de plekken waar het water wat sneller langs de rotsen stroomt zijn hotspots voor pollak. Met onze polaroid zonnebrillen zagen we regelmatig de pollaken de shads op komen halen langs de rotsen. Probeer dan maar eens rustig te blijven. Pollak vissen is wat ons betreft een uiterst actieve visserij en als daar dan nog het visuele aspect bij komt is het helemaal af!

Steil in het water aflopende rotsen zijn goud voor pollak.

Qua stekkeuze heb je vanuit de boot absoluut de meeste mogelijkheden. Wij visten driftend de rotsen en eilandjes af en konden zo mooie lange stukken uitwerpen. Een driftzak kan hierbij goed helpen, maar ook back-trollend kun je een drift tot een mooie snelheid brengen. Het is aan te bevelen iemand aan het roer te houden wanneer er dicht tegen de rotsen gedrift wordt en vooral om veilige afstand te houden van de rotsen. Wij rouleerden elke drift van kapitein zodat iedereen zijn vissen kon vangen.

Het beste ga je met weedless shads aan de slag, aangezien je dicht tegen rotsen aan vist.

Als je geen boot hebt is ook de kantvisserij op pollak een prima visserij. We vingen meerdere serieuze vissen vanaf de steiger recht voor het huis. In Zuid-Noorwegen zijn er legio opties om stekken af te vissen vanaf de kant.

 

Bonusvissen

Ook zijn er mooie bijvangsten te verwachten, bijvoorbeeld grote en verschillende soorten lipvis, prachtig gekleurde en bovendien pound for pound hard vechtende vissen. Eén ding is wel jammer, die lipvissen helpen de shads snel aan gort!

Kraakhelder water waar je ze soms bovenop het kunstaas zag duiken.

Ook vingen wij enorme makrelen waar je in Nederland enkel maar van kunt dromen. Wij noemde ze gekscherend mini tonijnen, want vechten kunnen ze! Makrelen van dik over de 40 cm en kogelrond geven op het relatief lichte materiaal hele leuke sport.

Wat zijn ze mooi die lipvissen, maar wat kunnen ze je rubber aan flarden bijten.

We keken elkaar helemaal gek aan op het moment dat we midden in een school gigantische horsmakrelen terecht kwamen. Dat de eerste bovenkwam moesten we echt even twee keer kijken om te zien wat voor soort er nu de boot in was gekomen. Daar waar we in Nederland graag sashimi van de horsmakreel eten, waren we van deze grote snel genezen, ze bleken helemaal vol te zitten met parasieten, blegh.

Ook vanaf de kant vingen we pollakken van mooi formaat!

Tot slot. In Noorwegen kwamen we steeds tot laat in het donker bij ons huisje aan omdat we nog èèn worpje daar moesten maken en nog èèn worpje hier. In Nederland zeggen wij dan dat het vissen op zeebaars echt super verslavend is. Nou… pollak vissen in Noorwegen doet er helemaal niets voor onder.

 

Deze super gave visserij hebben we mogen ondervinden vanuit de locatie Bomlo. Klik HIER.