Regels en tips voor de bellyboat – Aandrijving & zichtbaarheid

18/02/2020
Regels en tips voor de bellyboat – Aandrijving & zichtbaarheid

Met alle ontwikkelingen rondom het vissen met de bellyboat worden de mogelijkheden verruimd, maar daarmee ook de nodige risico’s. Logisch dat Sportvisserij Nederland met een aantal tips op de proppen komt, opdat veiligheid gewaarborgd kan blijven.

Tal van leuke bellyboatwedstrijden. Hier het Floatplus NK Bellyboat. HIER kun je je inschrijven. 

Al jaren lang is de bellyboat in populariteit aan het groeien. Het ziet er voor buitenstaanders wat vreemd uit, zo’n visser voor de helft verstopt in een ‘opblaasband’. Toch is het een ontzettend effectief vaartuig. Voor velen is het de tussenstap tussen het kantvissen en het vissen met een boot. En daarmee zouden we de bellyboat te weinig eer aan doen, want genoeg vissers die bij de bellyboat blijven hangen of die zelfs van de boot terug stappen naar een bellyboat.

Het super geavanceerde Float Plus systeem heeft voor een ware revolutie gezorgd. Check HIER de laatste ontwikkelingen.                        

Zeker de laatste jaren zijn de ontwikkelingen rondom de bellyboat in een stroomversnelling gegaan. Dit met name vanwege de aandrijving van een elektromotor. Float Plus hierbij het meest vooruitstrevend en innovatief gebleken. Onder de bellyboat een vernuftig aandrijfsysteem, die je met een afstandsbediening kunt besturen. Daarnaast is het vissen in het donker een nieuwe trend. Is de zon onder, dan lijken de rovers een stuk actiever te zijn en dan met name de grotere exemplaren.

Zorg voor opvallende kleding, bijvoorbeeld een fluo hesje.

Reden genoeg voor Sportvisserij Nederland om even wat richtlijnen op te stellen en tips te geven voor een zo veilig mogelijke visserij. Klik HIER. Wij hebben de belangrijkste regels en tips hieronder voor je op een rijtje gezet.

Met de bellyboat kun je je ‘horizon’ onwijs verbreden.

 

Regelgeving

  • Er zijn geen specifieke regels voor de bellyboat binnen het Binnenvaartpolitiereglement (BPR).
  • Met de bellyboat dien je uit de buurt te blijven van varende schepen, sluizen, stuwen, vaargeulen, havens, haveningangen, veerponten en snelvaargebieden.
  • Een elektrisch aangedreven bellyboat wordt beschouwd als een klein schip. Dit betekent dat een aanzienlijk aantal wateren niet bevaren mag worden. Deze wateren zijn genoemd in het BPR. Klik HIER om deze te downloaden. De wateren zijn genoemd in bijlage 15a, flink scrollen dus 😛
  • In het donker en in de schemer ben je verplicht een rond schijnend toplicht op 1 meter hoogte te voeren.

Blijf te allen tijde waakzaam op je omgeving. Zelfs tijdens een spectaculaire dril.

 

Tips

  • Zorg voor een stevige bellyboat. Bijvoorbeeld gemaakt van stevig PVC met 3 of 4 luchtkamers.
  • Vaar je met elektronische voorstuwing, zorg dan  voor een CE goedgekeurd aandrijfsysteem (voldoet aan de Europese veiligheidseisen). De Floatplus motoren zijn hiervan voorzien.
  • Overweeg het gebruik van reflectiestrips op de bellyboat en doe opvallend gekleurde kleding aan. Dit alles voor een zo optimaal mogelijke zichtbaarheid.
  • Trek te allen tijde en zwemvest aan.
  • Bij voorkeur ga je niet alleen op pad.
  • Laat het thuisfront weten waar je gaat vissen en tot hoe laat.
  • Ga je in het donker, zorg dan voor genoeg verlichting. Sowieso het verplicht zijnde rond schijnende licht, maar een goede hoofdlamp is natuurlijk ook een must.
  • Check vooraf goed het weerbericht. Met name de windkracht is natuurlijk een belangrijk criterium om te gaan. Bij twijfel niet gaan.
  • Laad vooraf je telefoon helemaal op en berg hem op in de binnenzak van je jas. Warm (ivm accu) en waterdicht.
  • Rivieren en ander stromend (getijde)water zijn niet geschikt voor de beginnend bellyboat visser.
  • Blijf te allen tijde waakzaam op je omgeving. Dus ook tijdens het drillen en vangen van een (grote) vis.

De bellyboat is al met al een zeer efficiënt en laagdrempelig vaartuig, maar des te meer zitten de gevaren in een klein hoekje. Ons advies, veiligheid boven alles, geen onnodige risico’s en vooral je gezonde verstand gebruiken.