ROOFMEISTERS Paans snr. en jnr. op BAARZEN jacht

13/09/2018
ROOFMEISTERS Paans snr. en jnr. op BAARZEN jacht

Het is de start van de zomervakantie en ik had mijn zoontje Justin van 6 beloofd dat hij een keer mee mocht op een echte visboot. Helaas had hij een vervelend virus te pakken en de eerste weken van de vakantie vlogen voorbij, waarbij hij alleen maar op de bank kon zitten.

Door Sander Paans

Gelukkig was alles voorbij op het moment dat wij zelf weg gingen en kon hij zich in de visvijver op de camping  vermaken met het vangen van zonnebaarzen. Een visdag op de boot was er alleen nog niet van gekomen. Ik had echter nog een dag met Thijs van der Sanden gepland staan en toen hij dit hoorde was de afspraak snel gemaakt, Justin ging mee!

Op vakantie al lekker vissen op baars en zonnebaars. Talent had hij toen al. 

Een dag van te voren vertelde ik Justin het nieuws en dat bekkie, daar doe je het voor. Fonkelende ogen en een vragenvuur over wat hij allemaal mee moest nemen. De volgende ochtend staan we om 9 uur bij de helling. Thijs is ook net gearriveerd en samen maken we de boot in orde. Het doel vandaag is Justin een baars en/of snoekbaars te laten vangen. We gaan trollen met plugjes van 5-6 cm op een diepte van 3-4 meter en beginnen bij een lange oever met steenstort.

JUSTIN VERSPEELT EEN PLUG, MAAR VINDT HET NIET ERG. “HIJ WAS TOCH VAN PAPA.

Ik leg Justin uit dat hij niet verdrietig moet zijn als hij een plugje verliest, dat hoort bij deze visserij. Gelukkig maar, want kort erna zitten we alvast en kan ik het eerste plugje afschrijven. Justin vindt het niet erg, hij was toch van papa! Nieuw plugje eraan en gaan. Dan krijgt Justin een zware beuk op zijn hengeltje en zware stompen volgen. Dit moet snoekbaars zijn, helaas schiet de vis los. Binnen 15 minuten een aanbeet,  dat belooft veel goeds.

Check dat blije gezicht. 

We vangen vervolgens wel een paar baarsjes, maar het is niet veel en niet groot. We gooien wat bekende plekjes uit, maar ook dit geeft geen resultaat. Op naar de volgende plek. Al snel blijkt het hier wel goed te zijn. Aanbeten volgen elkaar in rap tempo op, allemaal maatse 30+ baarzen.

Hop, een triple hook up. We worden verwend!

Double hook-ups en zelfs een heuse triple hook-up. Thijs haakt een vis op zijn steunhengel en wil ondertussen zijn handhengel binnen draaien, daar blijkt er ook eentje aan te zitten. Justin draait binnen en roept na 4 slagen: “Ja! Ik heb er ook één!”. Het is een kleine chaos, maar we landen ze alle drie. Ik schik me er inmiddels  in dat de vissen mij vandaag niet goed gezind zijn. Daar heb ik overigens geen moeite mee, want Justin vangt ze des te beter! En daar kan ik nog meer van genieten dan zelf vis vangen.

Hop, ook nog snoek op het lijstje voor Thijs. De rovers zijn actief. 

We trollen vervolgens straks langs een kademuur met 4,5 meter water, waarbij onze pluggen op ongeveer 4 meter lopen. Dan vanuit het niets krijgt Justin een enorme dreun op zijn hengel. Eén, twee keer een klap, waarbij er even lijn van de slip afgerost wordt en daarna is de spanning weg. Los, weg vis, wat was dat dan? Ook Thijs en ik weten het even niet, dit was echt een bizarre aanbeet. Roofblei, winde, snoek? Geen idee, we zullen het nooit weten.

Aan het baarzenbal lijkt geen einde te komen. 

Na de nodige vissen te hebben gevangen besluiten we nog te gaan zoeken op andere plekken. Op een gegeven moment vinden we ze weer bij een haven ingang. Hier ligt een mooi talud waar de stroming langs giert. De baarzen liggen hier onderaan het talud te wachten op al het lekkers dat voorbij komt. Ook hier vangen we nog een paar 30’ers  en Justin weet hier zijn grootste van de dag te vangen. Met 37 cm een prima pr baars als 6 jarige.

De mannen Paans met baars, ze zullen er nooit genoeg van krijgen. 

Vanwege Justin zijn lengte heb ik hem laten vissen met een verticaalhengel van 2 meter. Een klein molentje met 13/00 dyneema erop maakt dit een prima setje voor jonge kunstaasvissers. Uiteraard aan het einde van de lijn een staaldraadje eraan, want je weet nooit of er snoek aan gaat hangen. Thijs ving deze dag ook een mooie snoek op een klein plugje.

6 jaar en dan al zo’n pr. Justin heeft de smaak te pakken!

Als we na een lange dag stoppen en Thijs bedanken voor de gezellige dag gaan we naar huis. Daar aangekomen bij zijn moeder vertelt Justin niet over al die vissen die hij gevangen heeft. Nee, het eerste wat hij vertelt is die enorm harde aanbeet die hij kreeg en los schoot. Een echte visser….

Sander Paans

roofvisexpert sander paans

Sander Paans is al jaren een zeer gespecialiseerd roofvisser met inmiddels aardig wat mooie publicaties achter zijn naam. Volg hem op Instagram. Sander is daarnaast pro-staffer van het merk Rozemeijer. Op Roofmeister zul je hem veelvukdig tegenkomen met zijn know how en skills!