Scoren op roofvis in de herfst – 5 top tips

08/09/2022
Scoren op roofvis in de herfst – 5 top tips

De roofvissen hebben met al die hitte niet makkelijk gehad deze zomer. Des te meer staan ze nu in de startblokken met de dalende watertemperatuur. Nu breekt misschien wel de mooiste periode aan van het roofvisseizoen. Hier 5 tips om jou op weg te helpen in september

Tip 1> Agressief en snel

Ook de snoekbaars heeft er weer zin in. Je mag gerust nog lekker agressief vissen. FOTO: Marco Schouten

De rovers hebben er weer zin in en staan veel langer aan dan de afgelopen warme periode. Zonde om bijvoorbeeld een stek heulemaal uit te kammen met trage kunstaas aanbiedingen. Dit is de periode dat je het allemaal echt wel wat sneller en agressiever mag uit vissen. Denk aan twitchbaits, jerkbaits, werpen met shads en niet te vergeten, crankbaits. De roofvis is actief en laat niet snel een prooi aan zijn neus voorbij gaan.

Tip 2> Val op

De roofvis is gretiger dan ooit, laat je kunstaas opvallen en ze laten dat natuurlijke aas links liggen 😛 FOTO: Luc de Groot

Zoals je je kunt voorstellen zal er veel natuurlijk aas zijn in deze periode. Beter gezegd, een overvloed. De tafel is ruim gedekt en dat kan voor ons wel eens voor moeilijkheden zorgen. Waarom zouden ze nu voor jouw stukje kunstaas kiezen.

Voor Roofmeister Luc de Groot is dit de periode om met fors kunstaas op snoek te vissen. FOTO: Luc de Groot

Ons inziens mag je kunstaas daarom opvallen. Doe daarom extra je best om een gewonde prooi te imiteren. En ga eens experimenteren met felle kleuren, ook in helderder water. Misschien zelfs in grootte, net een wat kleiner of groter silhouet kunstaas kan ze over de streep trekken.

 

Tip 3> Zoek waterplanten

Nog steeds een flinke wildgroei, maar zoek het juist op.

Tja, dat zal niet zo lastig zijn in september, een wildgroei van heb ik jou daar. Toch zijn en blijven het magneten voor roofvis, met name snoek en baars. Hier bevindt zich het meeste voedsel, vinden ze beschutting en kunnen ze mooi in een ambush liggen. De grote kunst is om je kunstaas er aan te bieden zonder dat je continu groe van je haken staat te plukken.

Felgekleurde spinnerbait voor tussen de planten. Ingrediënten voor succes! FOTO: Joost Spraakman

Bonus als je met onverzwaard kunstaas net boven de waterplanten kunt vissen, anders kun je randen en gaten van wierbedden zoeken. Dit eventueel met weedless gerigde shads of spinnerbaits. En… vergeet dat oopervlakte kunstaas niet. Inderdaad, aanbeten hierop zijn altijd zuper spectaculair. En, en dat wordt nog wel eens vergeten, ze kunnen qua effectiviteit zomaar een flink stuk voor liggen op al het andere kunstaas.

Tip 4> Zoek overwinteringsplaatsen

Alles onder water staat op de vreetmodus nu, zelfs roofbrasem. FOTO: Joost Spraakman

Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar ergens bestaat die winter nog en die gaat er hoe dan ook weer aan komen. De temperatuurdaling en het mindere aantal lichturen is voor onze roofvisvrienden het eerste signaal dat ze zo rustig aan hun winterplekken gaan opzoeken. Daarom kan het geen kwaad nu bijvoorbeeld de ingangen van grote rivierplassen of havens extra aandacht te besteden.

Tip 5> Schemering

Blijf die laatste zonuurtjes nog ffies op het water. Goede kans dat er dan een knop om gaat. FOTO: Joost Spraakman

Het grote water kan voor de kantvisser nog wel eens afschrikken en terecht. Waar moet je het in vredesnaam zoeken? Pak deze grote wateren eens aan in de schemeruurtjes in de ochtend of avond.

Die late of vroege uurtjes kunnen zeker voor de kantvisser echt magisch zijn! FOTO: Martijn Leus

Rond dit tijdstip komt met name snoekbaars en baars dichter onder de kant jagen. Je zult er versteld van staan hoe grote roofvis je kunt verwachten op echte ondieptes van nog 1 tot 2 meter water. De aasvis verraadt haar aanwezigheid nu nog in het oppervlakte. Drie keer raden waar jij je kunstaas moet aanbieden?!

Succes Roofmeisters in deze septembermaand, misschien wel de beste roofvismaand van het jaar. We zien de foto’s wel in Roofmeisters Inside verschijnen 🙂