Snoekmeister Sander Paans over het boek Pike Fever – Snoekprofessor Jens Bursell

17/01/2020
Snoekmeister Sander Paans over het boek Pike Fever – Snoekprofessor Jens Bursell

In een tijdperk van digitalisering en tijdschriften die de noodklok luiden is het goed om te zien dat iemand de stap durft te nemen om een boek uit te brengen, helemaal wanneer deze gericht is op enkel snoekvissen! Er wordt in dit boek geen andere vissoort behandeld, Jens Bursell heeft het voor elkaar gekregen om 375 pagina’s te vullen met onze grote liefde, Esox lucius!

Door Sander Paans

Jens Bursell is geen onbekende persoon in de hengelsportwereld, vooral in de Scandinavische landen heeft hij een grote naam opgebouwd. Als afgestudeerd bioloog aan de Universiteit van Kopenhagen heeft hij meerdere wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan, iets wat je ook merkt in het boek.

Snoekcrack Sander Paans met het boek van de snoekprofessor.

Daarnaast is Jens Bursell vooral bekend door zijn eigenzinnige kijk op rigs, vissystemen en zijn eigen ontwikkelde release rig. Afgelopen herfst was hij aanwezig op de Hengelsport- en Visbotenbeurs om tekst en uitleg over zijn release rig te geven en uiteraard zijn boek te signeren.

 

Over Pike Fever

Wanneer je het boek in handen krijgt voelt het goed. Het boek heeft een stevige en sterke kaft en de bladzijden zijn van sterk papier. Voor op de cover prijkt Bursell met een bak van een snoek, op een gave manier gefotografeerd.

Er is voor gekozen om het boek in het Engels uit te brengen zodat het voor zoveel mogelijk vissers te lezen is. Wat direct in het oog springt zijn de vele schitterende foto’s die in het boek verwerkt zijn, stuk voor stuk plaatjes.

Jens wordt internationaal geroemd om zijn waanzinnige fotografie. Alleen al daarom is het boek meer dan de moeite waard.

 

Er is voor een duidelijke indeling gekozen qua hoofdstukken waarbij er een variëteit van technieken besproken wordt, of zoals Bursell zelf schrijft: “In Pike Fever the latest knowledge on pike and pike fishing is presented in an inspiring and easily accesible way that will increase your chances of succes on the water dramatically.” Na het lezen van het boek sluit ik me hier volledig bij aan.

 

Indruk van het boek

Na het boek gelezen te hebben valt mij op dat er gekozen is voor een makkelijke manier van Engels en dit is goed te begrijpen. Natuurlijk staan er wel woorden in die niet direct duidelijk zijn, maar soms ontkom je daar niet aan. De opbouw bevalt mij goed, Bursell begint namelijk met het beschrijven van de snoek zelf.

Jens maakt van het snoekvissen een wetenschap.

Hoe jaagt een snoek, denkt een snoek, leeft een snoek, wat is zijn favoriete biotoop en de invloed van het weer op het gedrag. Alles bij elkaar belangrijke zaken voor onze visserij. Vervolgens worden er verschillende methoden beschreven om op snoek te vissen en beschrijft Bursell tot in de puntjes wat er nu eigenlijk gebeurd als je een haak zet.

Een groot deel van het boek gaat over het probleem dat veel snoekvissers ervaren, het lossen van vis. Er wordt tot in detail beschreven hoe dit veroorzaakt wordt en wat we er tegen kunnen doen. Bursell is fervent voorstander van het vissen met kleinere haken en om dit te realiseren gebruikt hij release rigs die hij zelf ontwikkeld heeft.

Natuurlijk alles over zijn spraakmakende release rigs!

Bijna 100 pagina’s in het boek zijn gewijd aan het gebruik en het maken van release rigs, de werking en de effectiviteit ervan. In dit deel van het boek maakt Bursell gebruik van zijn wetenschappelijke kennis en de bouw van de snoek. Dit levert soms lastig te lezen stukken op, omdat er wat moeilijkere Engelse woorden worden gebruikt.

Natuurlijk daarnaast tal van andere vistechnieken en feitelijks al het denkbare wat maar te maken heeft met het vissen op snoek. Van het juiste gebruik van een fishfinder, tot het en met de grote diversiteit aan snoekdobbers. Van allerlei onthaaktangen tot het trollen op snoek. Van hoe je het best gebruik kunt maken tot effectieve methoden vanaf de kant. Kortom, het gehele snoekspectrum komt aan bod.

Het hele spectrum aan kunstaasvissen komt voorbij, maar net zo goed het vissen met dood aas.

Wat daarbij opvalt is dat de uitleg en gedachten over alles niet één uit duizenden is. Bij Jens zie je dat hij er over nadenkt, in extreme mate. Sterker nog, van alles aspecten lijkt hij een ware wetenschap te maken en dat toe te lichten met praktijkvoorbeelden. Jens mogen we gerust de snoekprofessor noemen 😛 Wat een werk moet dit geweest zijn. Voor een beginnend snoekvisser zal veel nog abracadabra zijn, maar voor elke gemiddelde snoekvisser is dit schrijven van ontzettende meerwaarde zijn. En zelfs de vergevorderde zal aan het denken gezet worden.

 

Conclusie

Is Pike Fever de moeite waard om aan te schaffen, want de prijs van het boek ligt toch op €39,90… Zonder enige twijfel kan ik hier volmondig JA  op zeggen. De combinatie van jarenlange kennis, in combinatie met wetenschappelijk onderbouwde studies en fantastische fotografie maken dit tot een pareltje voor iedere snoekvisser.

Ga jij met release rigs aan de slag?

Oké, ik denk niet dat veel vissers zullen overschakelen naar de release rigs zoals ze door Bursell beschreven worden, omdat het nogal omslachtig is. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat hij me wel aan het denken heeft gezet en misschien ga ik wel eens zo’n rig proberen…

 

Verkoopinfo

Pike Fever wordt verdeeld door Westin en ligt in verschillende hengelsportzaken. Wil je het online bestellen, klik HIER.