Tackle Meister Review – HART Manolo & Co – Echt innovatief

09/10/2019
Tackle Meister Review – HART Manolo & Co – Echt innovatief

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters (klik HIER en HIER). Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Johannes Elzinga over de Hart Manolo & Co, beschikbaar gesteld door HART

Door Johannes Elzinga

HART, een merk dat al een lange tijd aanwezig is in de hengelsport branche. Van oorsprong uit Spanje en grote focus op het zeevissen, maar tegenwoordig neemt dit merk, vooral in de Benelux, het zoete water steeds meer over.

HART, nu ook voor zoetwatervisserij!

De laatste jaren komen ze met fantastische nieuwe, maar ook innovatieve producten, je hebt er vast wel eens wat van gezien in onze Roofmeister Topgear. Dit keer mocht ik die spraakmakende Manolo & Co onder de loep nemen.


Specificaties

Merknaam: HART Fishing
Productnaam: Manolo & Co
Type product: Pre-rigged shad of umbrella bait
Lengte: 65mm, 100mm en 120mm
Gewicht: 12, 23, 35 en 45 gram
Diepte: n.v.t
Kleur: BLS, BP, FT, GS, HT, RS, WS
Bijzonderheden:  Weedless guard met als extra een mini shad
Winkeladviesprijs: €9,00 – €13,00


 

Eerste indruk

Toen ik op de Facebook pagina van HART-Fishing dit type kunstaas voorbij zag komen dacht ik letterlijk, eindelijk weer eens wat nieuws. Zodra de lengte van de Manolo & Co bekend was zag ik kleine versie letterlijk als echte baars ‘candy’.

Innovatief en echt nieuw te noemen. Vet!!!

Toen ik ze thuis uitpakte wist ik het meteen, baars, en snoek kunnen deze niet weerstaan! Nu ben ik sowieso geen snoekvisser dus alle hoop was gezet op mijn favoriete vis, de baars. Vaak heb je met pre-rigged shad dat ze knoeperhard zijn, haken verkeerd zijn geplaatst of gewoon te zwaar voor de visserij die je er eigenlijk mee wilt gaan doen.

Ik zag het meteen, dit is echte baars ‘candy’!

Toch is dit letterlijk de 1e pre-rigged shad die alles goed heeft. De structuur is behoorlijk zacht, de haak is ideaal geplaatst en het gewicht ‘voelt’ ook goed aan. Maar goed, dat moet sowieso getest worden. Omdat er een weedless guard op zit leek het mij een mooi stukje kunstaas voor boven de wierbedden of om door het fonteinkruid heen te raggen. Maar snel mee gaan vissen dus!!

De shad zit goed in elkaar. De terugverende ‘umbrella shadjes’ zorgen voor een weedless effect…

 

Proef op de som

Zodra ik met een stuk kunstaas vis of 1 die ik koop, waaraan weedless guards zitten, wil ik altijd weten ‘hoe’ weedless ze nou echt zijn. Zoals je kuntzien zijn deze weedless guards gemaakt van dik fluorcarbon met daar boven op nog 2 micro shadjes. Het mooie aan dit dikke fluorcarbon is dat het mooi makkelijk buigt en uiteindelijk weer in de originele vorm ‘veert’. Toch merkte ik dat tijdens het werpen mijn lijn nog wel eens achter 1 van die guards bleef haken omdat er een sleeve aanzit.

Het fluorocarbon is stevig en buigt goed mee.

Dit probleem kan heel snel en heel simpel worden opgelost. Er zit een schroef systeem op waardoor je de micro shad als het ware vaster en losser kan schroeven of zelfs vervangen. Als je de micro shad net even 2 slagen vaster draait dan komt de sleeve als het ware in de shad terecht.

Hierdoor bescherm je je eigen voorslag en kom je niet in de knoop te zitten. De Manolo & Co valt in principe hetzelfde te vissen als een spinnerbait. Je kan hem lekker over de plantenbedden heen vissen of een beetje door de lelies heen rammen. En hij blijft lekker weedless!

De micro shads zijn goed vast te zetten!

De duurzaamheid van de shad is ook super! Natuurlijk kent het enige battle scars als je een snoek vangt of meerdere baarzen. Ik zag op internet dat je ook gewoon losse Manolo shads kunt kopen en die zou je dan eventueel erop kunnen lijmen zodat het weer een pre-rigged bait is. Maar dit zou echt pas kunnen gebeuren na flink wat vissen te hebben gevangen.

Er zit natuurlijk net wat meer actie in dan normaal omdat er 2 micro shads bovenop zitten. Dit zorgt voor wat extra trillingen en kan de vis tussen de planten meer triggeren. Er zit een kleine flank actie in maar samen met de verdunde schoepstaart beweegt dit lekker heen en weer. De 65 en 100 mm zijn ideaal voor baars. De grote versie, de 120, is goed genoeg voor snoek. Ikzelf zit niet in de zeebaars wereld thuis, maar her en der zag ik al een aantal foto’s voorbijkomen op internet met zeebaars op de Manolo Naked (zonder umbrella shads) maar ook de Manolo & Co.

De snoek is ook niet vies van de Manolo & Co.!

Aanschaf

Dit is het nieuwste van het nieuwste stukje kunstaas en is nog niet overal te verkrijgen. Gelukkig zijn er een aantal webshops en Hengelsport speciaal zaken die ze al wel hebben liggen. Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij Hengelsport Wesdijk.

Slotsom

Als je graag iets innovatiefs in je tacklebox wilt hebben moet je zeker de Manolo & Co aanschaffen. Dit stukje kunstaas gaat lekker lang mee en mocht het toch stuk gaan na heel wat vis kun je zo weer een nieuw shad deel kopen en erop lijmen. Ook qua gewicht, kleur en detail is dit zeker het geld waard.

Zoek je een pre-rigged shad waarvan de haak wel goed geplaatst is, het gewicht ideaal is verdeeld en gewoon actie heeft zoals het zou moeten dan zou ik vlug de Manolo & Co bestellen want voor je het weet is hij uitverkocht! Klik HIER.

 


TACKLE MEISTER PASPOORT

Naam: Johannes Elzinga
Geboortejaar: 1998
Regio: Groningen
Favoriete roofvissoorten: Baars en snoekbaars.
Specialismen: Streetfishing en baarsvissen.