Tackle Meister Review – Shimano SLX DC – De reel met hersens

23/01/2020
Tackle Meister Review – Shimano SLX DC – De reel met hersens

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters . Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze tacklemeister Tim Hakkert met de SLX DC baitcaster van Shimano

Door Tim Hakkert

Shimano is al jarenlang een van de grootste merken binnen de hengelsport. Elk jaar komt dit Japanse innoverende bedrijf met nieuwe grensverleggende producten, waardoor Shimano elk jaar beter wordt en de toon zet wat betreft innovaties op met name het gebied van hengels, molens en reels. Het DC principe is een treffend voorbeeld hiervan.

Futuristische looks voor een reel die zijn tijd vooruitloopt.

 


Specificaties

Merknaam: Shimano
Productnaam: SLX DC 151
Type Product: Baitcasting Reel
Gewicht: 215 gram
Bijzonderheden: Betaalbare Reel met hersens
Winkeladviesprijs: € 199,95.
Ratio: 6.3:1 (67 centimeter per slag)
Kogellagers: 4+1
Gebruikte hengel: Yasei LTD Perch Crankbait (2,15 meter, 4-16 gram)
Gebruike vislijn: 10/00 Shimano Kairiki.


 

Eerste indruk

Mijn eerste indruk over dit product is prima te noemen, de reel komt in een goed afgewerkte doos met daarin de reel, een instructie boekje en een onderdelenlijst. Ook ontvang je bij dit product een flesje onderhoudsolie zodat de reel op top niveau blijft! Ook niks mis met de looks van het product zelf. De reel heeft een mat zwarte kleur en is verder afgewerkt met het wel bekende Shimano blauw. Ik vind het er oprecht super vet uit zien.

Klaar voor de start 😛

Uitgebreid aandacht natuurlijk voor het vernuftige DC systeem. Het gaat hier om een chip die in de reel verwerkt zit en die per worp de kracht van de worp meet en daarop de lijnafgifte afstemt. Nooit meer pruiken gooien? Nee, dat niet, maar het risico hierop wordt met de chip veel minder. De DC chip zit uiteraard dusdanig verborgen dat hier geen water bij komt en je je dus geen zorgen hoeft te maken over corrosie.

De chip zit veilig verborgen in de behuizing van de SLX.

 

Proef op de som

Ga je werpen met de reel dan zal meteen het zoemende geluid opvallen. Alsof er een zwerm muggen rond je hoofd hangt. Dat heeft alles te maken met de DC chip. Deze heeft vermogen nodig en door te werpen laadt hij zich op. Hoe vet is dat?

Ideaal voor het werpen met kleiner kunstaas.

Al eerder heb ik het benoemd, dat pruiken gooien nog steeds tot de mogelijkheden behoort, ook al wordt dat risico zeer ingeperkt. Zeker als je jezelf de tijd gunt om er mee te oefenen. En, misschien nog wel belangrijker, als je de juiste standen instelt. Ofwel kun je instellen op de situatie en het (gewicht van het) kunstaas waar je mee vist. Wat dat betreft kun je kiezen voor 4 standen:
1.Maximale afstand bij kalm weer.
2.Gevlochten lijnen en monofilement (nylon) lijnen bij alle weersomstandigheden.
3.Fluorocarbon lijnen bij alle weersomstandigheden.
4.Voor extreme wind omstandigheden, beginners en het wel bekende skippen van kunstaas.

De 4 standen die je in kunt stellen.

Natuurlijk kon ik het niet laten om van alles te proberen. De SLX DC is speciaal ontworpen voor het werpen met klein kunstaas en voor beginners is dat geen makkelijke opgave met standaard reeltjes. Jawel, pruiken liggen op de loer bij krachtige worpen met klein kunstaas. Maarrrr… die chip gaat je zeker verder helpen. Je merkt meteen verschil.

SLX DC powerrrrr 🙂

Zo begon ik de praktijktest met een Salmo Squarebill. Deze crankbait heeft van zichzelf al wat gewicht, dus makkelijker te werpen, dus mooi voor een eerste vuurproef. Resultaat? Soepeler kun je je nauwelijks voorstellen. Heerlijk dat zoomende geluid J. Hierna de ultieme test met een Goby Crank van Savage Gear, een plugje met veel minder gewicht.

De Squarebill die feitelijk sowieso makkelijk te werpen is.

De Goby Crank met een stuk minder eigen gewicht.

Eerst wat voorzichtige worpen met duim klaar om op de spoel te drukken om af te remmen. Tja, niemand heeft zin in pruiken. Daarna steeds wat gedurfdere worpen en later gooide ik met het grootste gemak mooie afstanden. De DC chip maakt daarbij oprecht het verschil. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat in de meeste gevallen stand nr 2 voor mij favoriet is.

 

Aanschaf reel

Deze reel is bij bijna alle Shimano dealers te verkrijgen, de prijzen van deze reel kunnen per winkel verschillen, maar de advies prijs ligt rond de 199,95. Klik HIER voor verkooppunten.

Verkrijgbaar bij vrijwel alle Shimano dealers.

 

Slotsom

Ik heb met veel plezier met deze reel gevist en nog steeds zet ik hem maar wat graag in. Bijzonder hoe een chip je worpen controleert. Ik heb echt het verschil kunnen merken en dat helpt je zeker verder bij het werpen met kleinere kunstaas.

 


 

TACKLE MEISTER PASPOORT

Naam:  Tim Hakkert
Geboortejaar: Tim 1999.
Regio: Betuwe
Favoriete roofvissoorten:Roofblei, Snoek , Snoekbaars en Baars.
Specialismen: Snoekbaars en poldersnoek.