Tackle Meister Review – Sikkario Hybrid bellyboat van HART

15/08/2019
Tackle Meister Review – Sikkario Hybrid bellyboat van HART

Inmiddels heeft Roofmeister een team met heuse Tackle Meisters (klik HIER en HIER). Deze fanatieke toppers zullen allerlei roofvismateriaal gaan testen en hier hun verslag daarover doen. Hierrrr onze Tackle Meister Bart van de Walle over de Sikkario Hybrid bellyboat, beschikbaar gesteld door HART

Door Bart van de Walle

Speciaal voor de dynamische bellyboatvissers heeft Hart de Sikkario Hybrid ontworpen. Een super lichte bellyboat gemaakt van PVC met versterkte naden. Doordat deze bellyboat geen gebruik maakt van een binnenband is oppompen zo gebeurd en zijn uitgescheurde naadjes verleden tijd.

 

Specificaties

De nieuwe Sikkario Hybrid is de bellyboat voor vissers die op zoek zijn naar een kleinere bellyboat maar zonder de nadelen van losse bladders. Volledig gemaakt van 1000 dernier polyester gecoat met thermo-gebonden PVC en met versterkte afdichtingen. 2 hogedruk Boston-kleppen op de buizen. Met een lengte van 145 cm en een breedte van 110 cm is dit ‘speeltje’ echt gemakkelijk te hanteren.

Het complete pakket zoals Hart het aanleverde.

De luchtkamers met een diameter van 30 cm geven de boot een hoog drijfvermogen en grote stabiliteit. De zitting heeft een breedte van 50 cm. Hoge dichtheid, 16 cm hoge schuimzitting met een schuimrug, bedekt met 900 dernier polyester. Door deze hoge positie heb je tijdens het vissen de perfecte controle over de boot en je hengel. Er is nu nog meer opslagruimte voor je visuitrusting, dankzij de twee grote, afneembare, versterkte 50 cm lange zijvakken, met vislon plastic ritsen voor meer gemak en veiligheid. Voor gebruik buiten het water is het uitgerust met versterkte handgrepen (aan de zijkanten en bij de boeg) en gewatteerde riemen in rugzakstijl zodat het comfortabel op je schouders kan worden gedragen. Geleverd met een hoog volume voetpomp en draagtas. Maximale belasting 130 kilo.

Merknaam: Hart
Productnaam:  Sikkario Hybrid
Type Product: Bellyboat
Lengte: 145 cm
Diameter tubes: 30 cm
Breedte zitting: 50 cm
Totale breedte: 110 cm
Twee grote zijtassen (50 cm) voor ruime opslag van je (klein)materiaal. Hoge dichtheid 16 cm dikke foam zitting & rugleuning, bedekt met 900D Polyester. Draagriemen aan de onderkant van de boot. Versterkte handvaten aan de zijkanten en bovenkant van de boot. Inclusief pomp en draagtas.
Drijfvermogen: tot 130 kg
Gewicht: 8,6 kilo
Kleur: Rood/grijs
Bijzonderheden: Naast de bellyboat, zitting en voetpomp werden er door Hart ook 2 kunststof boxen meegeleverd.
Winkeladviesprijs: € 319,95

 

Netjes gepositioneerde D-ringen om de tassen en eventuele accessoires aan te bevestigen.

Eerste indruk

Na een flinke rit richting Roofmeister kantoor heb ik eenmaal weer thuis zo snel mogelijk de verkregen materialen uitgepakt en bekeken. De boot kwam geleverd in een grote tas met daarin de zitting, boot, tassen en de pomp. In tegenstelling tot veel andere tassen kon ik na het gebruiken van de bellyboat daadwerkelijk alle onderdelen ook weer terug in de tas krijgen en de rits-sluiting dicht krijgen.

Door de twee Boston ventielen is oppompen en leeg laten lopen zo gepiept.

De boot zelf ziet er netjes afgewerkt uit en is voorzien van een aantal D-ringen om de tassen en eventueel andere accessoires aan te hangen. De grote ventielen zitten achterop, zijn makkelijk te bereiken en rondom verstevigd met een extra laag pvc doek.

Het PVC van de Sikkario Hybrid is wat dunner dan dat van mijn huidige bellyboat en voelt behoorlijk soepel. Door het dunnere materiaal is de complete boot een flink stuk lichter dan andere bellyboaten die ik in handen heb gehad.

Met gemak past alles achterin de auto.

De zitting is gemaakt van foam en is eigenlijk het enige onderdeel wat niet compact is. Ik ben benieuwd naar de stevigheid en het comfort wat dit gaat opleveren. Bij de Sikkario Hybrid wordt ook een voetpomp meegeleverd. Deze ziet er vrij klein en fragiel uit en moet zich aan de waterkant eerst maar eens bewijzen.

 

De proef op de som

Bij het water aangekomen is het een kwestie van even de boot oppompen en gaan. Helaas was mijn voorgevoel juist wat betreft de meegeleverde pomp en sprong deze na een aantal keer pompen uit elkaar. Gelukkig had ik mijn andere pomp meegebracht en zo kon ik alsnog snel verder en het water op. Het vastzetten van de pomp op het ventiel gaat met een kwartslag en dan zit de boel ook muurvast. Geen kans dat de slang er halverwege uitvliegt en je nogmaals kan pompen. Wel moet er even opgelet worden dat het binnenste deel van het ventiel in de dichtstand wordt gezet, anders ben je na het ontkoppelen gelijk de helft aan lucht weer kwijt.

Toch wel makkelijk als je een stukje moet lopen. Of niet Johannes en Bas? 😛

Niet altijd is het mogelijk om je auto naast het water te parkeren en gelijk in te stappen. Daar heeft Hart aan gedacht en er zijn twee schouderbanden meegeleverd. Deze hebben zich inmiddels al meerdere keren zeer nuttig bewezen en zijn erg makkelijk te monteren onderop de bodem.

Binnen enkele minuten klaar voor gebruik.

Door de compacte en banaanachtige vorm van de tubes voelt het even onwennig als ik ga zitten. Naar achteren leunend voelt het alsof de boot wel eens om zou kunnen slaan, maar na een aantal keren flink hangen om dit voor elkaar te krijgen blijkt dit gelukkig loos alarm. De eerste meters in het water voelen daarna al snel heel relaxt en wendbaar. Door het lage gewicht en de hoge zitting is er amper weerstand waardoor je snel voortbeweegt en door de gebogen vorm van de tubes is draaien heel eenvoudig.

Van Roofmeister naar Roofkaizer op de troon.

De dikke foam zitting geeft verrassend veel stevigheid onder de kont, maar in de rug beduidend minder. Een hele dag in deze zitting zou wel eens zwaar kunnen worden, maar daar had ik deze boot ook niet voor bedacht. Door de flinke zithoogte heb je naast de tassen op de zijkant eigenlijk alle vrijheid om te bewegen. Iets wat bij het werpend vissen wel zo prettig is. Geen ellebogen tegen elkaar om dat de zijkanten van je tubes er anders tegenaan stoten, maar gewoon werpen zoals je dat vanaf de kant ook zou doen.

De hoogte van de zitting geeft je alle ruimte voor het maken van precieze worpen.

Omdat ik deze boot graag wil gebruiken voor wat korte sessies op kleiner water, waarbij ik heel specifiek kleinere stekken afvis hoef ik maar een minimum aan materiaal mee. Toch zijn de twee tassen ruim genoeg om een aantal kunstaasdozen in mee te nemen en allerlei andere klein materiaal zoals tangen, powerbanks, eten en drinken.

Doordat de tassen wat minder hoog zijn liggen deze erg compact op de tubes en hebben ze minder de neiging om eraf te rollen. Zowel de voor- als achterkant kun je vastzetten met een clip op de D-ringen en de onderkant wordt door middel van een aantal stroken klittenband extra ondersteund. Een heikel punt blijft altijd de ritssluiting, maar deze sluiten na een 10 tal sessies nog prima.

Werpend met pluggen op zoek naar de mooie baarzen. Over deze plug later meer.

Het dunne pvc doek heeft zich ook erg goed gehouden tijdens alle gebruiksuren. Gelukkig geen lekjes kunnen vinden en ook is het doek goed bestand tegen wat slijtage over de bodem of andere obstakels.  Het is goed mogelijk om extra houders op het pvc te plakken, om bijvoorbeeld een visvinder of extra steun te monteren, maar omdat ik echt voor mobiel wilde gaan heb ik daar niet voor gekozen. Met een Deeper Pro+ en je smartphone krijg je meer dan voldoende informatie om de taluds te lokaliseren en eventuele vis op de bodem te zien en je hebt niks wat in de weg staat op je boot.

 

Aanschaf

Surfend op het internet zijn er in Nederland verschillende sites te vinden waarop de Hart Sikkario Hybrid aan te schaffen is. De adviesverkoopprijs zit op € 319,95, maar diverse internetwinkels duiken onder die prijs. Ook is deze bellyboat door jou lokale winkelier prima te bestellen bij de verdeler van Hart. Iets wat mij zelf het meeste aanspreekt omdat je in dat geval altijd terug kan vallen op je vaste verkoopadres, in het geval van nood. Kijk HIER voor verkooppunten.

Ik vermaak mij de komende tijd wel met mijn korte sessies op kleinere water.

Slotsom

Recent kreeg ik van iemand de vraag of hij deze bellyboat misschien mocht overnemen na het testen. Mijn ‘nee’ als antwoord daarop zegt daarom waarschijnlijk genoeg over deze bellyboat. Ik heb de lol van het bellyboaten, en dan met name de korte sessies, weer helemaal teruggevonden.

De Sikkario Hybrid is in alles een makkelijk bootje. Handig met vervoeren door zijn compacte vorm en lichte gewicht. Snel op te pompen en de tassen zitten er in een mum van tijd ook goed op. Op het water is hij makkelijk te besturen en kost het weinig moeite om ‘snelheid’ te maken.

Een opblaasbare zitting en een stevigere pomp zouden het plaatje helemaal compleet kunnen maken en een extra handvat aan de tassen zou eveneens een mooie en bruikbare upgrade zijn.  Al met al krijg je waar voor je geld en is dit een meer dan prima alternatief voor de boten van hetzelfde formaat die nog met een binnenband werken.

Kijk HIER voor verkooppunten.