Waar moet je op letten als je een reel koopt? De werkpaarden van 13 Fishing

10/02/2022
Waar moet je op letten als je een reel koopt? De werkpaarden van 13 Fishing

Bij snoekvissen is het mogelijk dat je materiaal het zwaar te verduren heeft. Zeker bij de jacht op buitencategorie snoeken met groot aas krijgt je reel de nodige klappen. Waar moet je op letten als je een reel koopt? In dit artikel lees je over een aantal belangrijke punten en over krachtpatsers van reels van 13 Fishing.

Om te beginnen zijn er een aantal termen die belangrijk zijn om te kennen als je op zoek gaat naar een reel die goed past bij jouw visserij. De belangrijkste punten zijn misschien wel de inhaalsnelheid (gear ratio), drag (de kracht van je slip), het gewicht en de lijn capaciteit. Vaak zie je ook staan dat een reel links- of rechtshandig is. Bij links zit de slinger aan de linker kant, bij rechts zit deze rechts van de reel. Heb je bijvoorbeeld je hengel graag vast in je linker hand, dan heb je een rechts handige reel nodig om te draaien.

Op jacht naar de monsters! Zorg dat je echt op je materiaal kunt vertrouwen. 

Inhaalsnelheid zegt hoeveel lijn je binnen draait bij elke slag van de slinger van je reel. Staat er bijvoorbeeld 6.3:1, betekent dit dat je spoel 6.3 keer rond draait als je een slag met je slinger maakt. Dit is handig om te weten om te bepalen waar je je reel voor gaat gebruiken. Vis je bijvoorbeeld veel met jerkbaits, dan is een hogere inhaalsnelheid prettig. Zo kun je makkelijker je slappe lijn na elke tik weer strak draaien zonder als een gek aan je slinger te hoeven draaien. Gooi je veel met spinnerbaits en grote shads, dan is een wat lagere inhaalsnelheid weer prettig. Deze stukken kunstaas krijgen de mooiste actie als ze niet te snel worden binnen gevist.

De Concept Z, een van de paradepaardjes van 13 Fishing…

Drag, ook wel je slip, zegt je wat over hoeveel kg kracht er op je lijn moet komen te staan voordat de slip begint te lopen. De maximale drag betekent dus hoeveel kracht je reel maximaal kan hebben wanneer de slip helemaal vast staat gedraaid. Heeft je reel een hoge maximale drag, dan is deze waarschijnlijk gemaakt voor flinke snoeken en daardoor zijn deze ook goed geschikt voor zwaardere hengels.

Catch&Release, een dikke snoek die weer terug mag het diepe in…

Als laatste heb je ook nog het gewicht en de lijn capaciteit van de reel. Zijn deze naar verhouding wat lager, dan vertelt dit je dat deze reel waarschijnlijk gemaakt is voor de wat lichtere hengels. Wanneer de reel wat meer weegt en wanneer er relatief veel en dikke lijn op kan, dan is deze reel voor wat zwaardere hengels. Je reel en hengel moeten natuurlijk goed in balans zijn.

 

De krachtpatsers van 13 Fishing

Groter kunstaas betekent helaas niet altijd grotere vis. De Concept A2 is geknipt voor dit slag kunstaas.

13 Fishing is een vrij jong, Amerikaans bedrijf dat razendsnel aan het ontwikkelen is tot een van de beste fabrikanten van reels in de wereld. Kenmerkend zijn de strakke designs en flitsende kleuren. Hier lees je over drie modellen in drie verschillende prijsklassen. Alle drie zijn ze goed te gebruiken voor het vissen op snoek met kunstaas, maar zeker de Concept A2 is goed geschikt voor het zware werkt.

Innovatie> Concept Z

Deze reel is ook meteen de duurste. De verkoopprijs ligt zo tussen de 300 en 320 euro. De rede van deze hogere prijs is het innovatieve Slide Magnetic Casting Control mechanisme. Dit zit boven op de reel geplaatst, hierdoor zijn snelle aanpassingen mogelijk. Als er eerst met de wind mee werd gevist, maar de worp erna tegen de wind in gegooid moet worden, is deze feature ideaal. Je rem kan dus voor elke worp perfect afgesteld worden.

Zeker voor het lichte tot middelzware werk schittert deze reel. Je nummer een keuze in de zomer als het allemaal wat kleiner mag!

Daarnaast heeft de 13 Fishing Concept Z Slide geen kogellagers, maar een speciale lager waar geen corrosie kan optreden. Extreem zwaar kunstaas kun je beter niet vissen met deze reel, waardoor deze reel perfect is voor je lichtere snoek setup tot een gram of 80. Daarnaast springt deze reel er goed uit met zijn flitsende oranje handvaten. Lees HIER meer!

Pure power> Concept A2

De Concept A2, heel klein en toch zo sterk.

Voor het zware werk is de A2 de onbetwiste winnaar. Deze reel heeft een hele hoge slip kracht en maakt het dus mogelijk om ontzettend hard aan te slaan wanneer een grote snoek toe hapt. Zeker als je graag met je slip dicht vist (verhoogt je kracht bij het aanslaan) is dit de reel voor jou. De prijzen variëren zo tussen de 220 en 230 euro, wat dit tot een betaalbare optie maakt voor een krachtige, duurzame reel. De Concept A3 is er ook nog. Dit is het nog sterkere broertje wat zich onderscheidt in de bizar hoge slip kracht van 18kg! Deze reel weegt wat meer en is geschikt voor het allergrootste kunstaas. Lees HIER meer.

 Polder parel> Inception

De 13 Fishing Inception BC Reel is een lichtgewicht reel met de juiste technieken om kunstaas ver weg te gooien. Doordat de reel licht van gewicht is, kun je een hele dag werpen, zonder dat je arm moe wordt. De reel maakt gebruik van een centrifugaal remsysteem die in 6 verschillende weerstanden te zetten is. Hierdoor kan er met de 13 Fishing Inception BC zowel met licht (vanaf 5 gram) als zwaar kunstaas (rond de 60-80 gram) gevist worden.

De Inception, wat betaalbaarder en een goede allrounder.

De prijs zit rond de 140 euro. Heb je iets minder te besteden? De 13 Fishing Origin A beschikt ook over kwaliteiten die perfect zijn voor het vissen van de kant of natuurlijk met een wat lichtere setup. Deze reel is te krijgen voor rond de 100 euro. Lees HIER meer over de Inception. Lees HIER meer over de Origin A.

Ben je benieuwd naar deze reels? Onder andere Hengelsport Wesdijk heeft deze op voorraad, klik HIER.