Waar moet je op letten bij een hengel voor twitchbaits?

07/01/2024
Waar moet je op letten bij een hengel voor twitchbaits?

Agressief, niet groot en de hang times, twitchbaits zijn killing. De techniek is niet lastig, maar je moet wel even de feeling krijgen. Je hengel is hierbij super belangrijk, maar waaraan moet een hengel voldoen als je gaat vissen met twitchbaits? In dit artikel leggen we het uit!

Twitchen kun je overal doen, vanaf de kant, vanaf de boot, in diep water en in ondiep water. De bedoeling is dat je een felle tik geeft met je hengel en dan direct je lijn iets slap laat vallen. Dit moet je doen zodat de twitchbait uit kan slaan. De meeste twitchbaits suspenderen, dus daar moet je ook echt gebruik van maken. Je kunt ze lang laten hangen en het is ook in deze momenten dat de aanbeet komt. Sla dit dan ook niet over!

Een reeltje is wat lastiger, maar kan prima! Zoals bijvoorbeeld de Shimano SLX DC!

Maar goed, waar aan moet een hengel voldoen? Wij raden ten eerste aan om lekker met een molentje te vissen, dit gooit met licht aas verder. Tenzij je zelf echt veel comfortabeler bent met een reel, dan moet je dat vooral doen. Uiteindelijk zul je merken dat je daar ook lekkerder actie mee kunt geven aan het aas.

 

Actie van de hengel

Twitchbaits worden ook wel jerkbaits genoemd, je moet dus zelf je actie er in ‘slaan’. Om goed actie in de twitchbait te krijgen, moet je een hengel hebben met een snelle tot medium actie.

De W3 Twitching-T van Westin is speciaal voor deze visserij ontwikkeld.

Een snelle actie wil zeggen dat wanneer je de top iets buigt en deze los laat, dat deze razendsnel weer terug veert. Daarnaast is een strakkere blank ook een must omdat je die tikken van de hengel zo efficiënt mogelijk over wilt brengen op het kunstaas. Dit gaat niet als je hengel net een spaghetti sliert is. 

Het werpgewicht

Dit is ook een belangrijke, met twitchbaits vis je vaak gericht op baars. Deze hebben een zachte bek waardoor het snel gebeurt dat je de haken uit de bek trekt als er teveel kracht op komt. Gezien je een hengel nodig hebt met strakke blank en snelle actie, moet deze nog wel krom gaan als je een vis haakt.

Op die dieplopers komt wel druk te staan, houd er rekening mee.

Dit kan alleen als je een laag werpgewicht hebt. Een werpgewicht tot een gram of 15 á 20 is genoeg, want twitchbaits wegen over het algemeen niet zo veel. Zo kun je alsnog perfect actie geven aan de twitchbait en trek je niet onnodig de dreggen uit de bek van de baars. Wel kunnen ze flink weerstand in het water hebben, vandaar dat je niet veel lichter dan 10 gram moet vissen.

De Poison Adrena serie van Shimano is ook een ware fan favourite.

 

De lengte van de hengel

Wat betreft lengte kunnen we het kort houden, letterlijk en figuurlijk. Een korte hengel (2-05-2.10m) is goed, je tikt vaak naar beneden en met een lange hengel heb je toch niet een lekkere balans, omdat je veel uit de losse pols tikt. Je merkt het wel als je het probeert. Ook vanaf de kant geldt dit, maar mocht je echt wat verder willen werpen, kun je alsnog wel iets langer kiezen.

 

Het budget

Westin W6 T&C: Dit hengeltje tot 15 gram heeft de perfecte eigenschappen voor twitchen. Lekker licht en goed strak, maar buigt wel lekker door wanneer er vis aan hangt. Zeker een aanrader.

Abu Garcia Spike X Tech Hardbait: Ook een goede optie met zijn 5-21 gram werpgewicht en 2.18m lengte, eigenlijk perfect en deze hengel voor twitchbaits is ook echt een aanrader.

Fox Rage Street Fighter Perch Poker: Dit is de goedkoopste uit het rijtje en ook geschikt voor het vissen op baars met verschillende technieken, zo ook twitchbaits. Lengte van 2.00m en een werpgewicht van 7-28 gram.

Shimano Poison Adrena 276-M: Dit is wel het paradepaardje, deze hengel is sowieso super voor alle allround finesse technieken met zijn 229cm lengte en 5-15 gram werpgewicht!

 

Er is eigenlijk nog niet echt een speciale hengel voor twitchbaits, je kunt prima uit de voeten met finesse hengels. Voel zeker ook eerst even in de winkel of je de hengel wat vindt voordat je een overhaaste aankoop doet! Veel succes en plezier!