Hoe en wanneer vang je zeebaars met oppervlakte kunstaas

04/10/2022
Hoe en wanneer vang je zeebaars met oppervlakte kunstaas

Dat topwater vissen ontzettend gaaf is, dat is geen geheim. Maar wanneer maak je kans op topwaters, wat is het juiste kunstaas en wat heb je daarbij nog voor gear nodig? Het is een van de favoriete visserijen van specialist Rico ’t Mannetje en hij kan je er alles over vertellen. 

Door Rico ’t Mannetje

Bij de term ’topwaterijvisserij’ denken veel mensen meteen aan een kolkende massa aasvis die zowel door een grote groep meeuwen en sternen, als door makreel en zeebaars wordt opgejaagd. Je hoeft er alleen nog maar een random aasje tussen te werpen om nu beet te krijgen. Meestal staan dit soort taferelen bekend als een groot spektakel en dat is het ook!

Het is echt niet zo dat je met topwaters alleen maar kans maakt als je baars massaal ziet jagen. Gelukkig maar.

Helaas komen dit soort omstandigheden meestal voor waar je net niet bij kunt komen. Simpelweg omdat dit regelmatig buiten werpbereik gebeurt, of omdat het moment zelf meestal maar kort en krachtig is. Gelukkig ben je niet alleen afhankelijk van dit soort momenten om succesvol te zijn met oppervlaktekunstaas om (in dit geval) zeebaars te kunnen vangen op de voor mij meest fenomenale manier.

Geef topwaters een kans, ook al zie je ze niet jagen. Je zult versteld staan. 

Het gebruik van kunstaas en dan met name de aanbeet die je kunt verwachten, is waar het voor mij allemaal om te doen is. Door de jaren heen heb ik ook grote hoeveelheden zeebaars mogen vangen met o.a. de plug, shad en af en toe met een topwateraasje zodra de omstandigheden dat dan ook toelieten. Bij mij kwam dan ook tot een jaar of drie geleden een topwateraasje niet eerder uit mijn tacklebox dan wanneer ik een grote school zeebaars zag jagen.

 

De praktijk

Het vermoeden is sterk dat zeebaars die zich bevindt op ondiep(er) water in de jachtstand staat. Daardoor denkt men dat de zeebaars extra agressief reageert op alles waarvan hij/zij denkt dat eetbaar is. Dit soort ondiepe stekken, die normaal gesproken niet te bevissen zijn met een shad of plug en dus vrijwel altijd worden overgeslagen, blijken eigenlijk behoorlijk  goede stekken te zijn voor het vissen met topwater kunstaas. Eigenlijk allemaal volkomen logisch, maar je moet er maar net achter komen. Over het algemeen heeft de praktijk geleerd om veel meters te maken.

De praktijk heeft geleerd om veel meters te maken.

Zwemt er een zeebaars in de jachtstand in de buurt van jouw aasje, dan zul je zien dat je de eerste worp direct al een aanbeet oplevert of diverse kolken (schijnaanbeten) achter je aas te zien zijn. Om voor jezelf een beter beeld te krijgen van waar en hoever uit de kant je de zeebaars kan verwachten, is het slim om je aas daar aan te bieden waar je zou staan als het watergetij laag is. Dit is de strikezone van de zeebaars met hoogwater. Daarom maak ik altijd lange, diagonale worpen om op deze manier mijn aas langere tijd in de strikezone aan te kunnen bieden. Dit vergroot de kans op een aanbeet significant.

 

Het materiaal

Over materiaal en kunstaas valt genoeg te vertellen en elke (zeebaars-)visser heeft daar zijn of haar eigen kijk op. In mijn geval stem ik altijd alles zo goed mogelijk af en laat ik niets aan het toeval over. Zoals een vismaat van mij het vissen weleens omschrijft: “vissen is een percentage-game.” Met andere woorden: Des te beter je alles probeert af te stemmen tot in de perfectie, des te meer kans je uiteindelijk maakt op succes. Hier ben ik het dan ook 100% mee eens.

Niets wordt bij mij aan het toeval overgelaten.

Zodra ik mij puur en alleen richt op het vissen met oppervlakte kunstaas geef ik persoonlijk de voorkeur aan de nieuwe PENN Conflict Elite 9ft (2,74 meter) 7-38 gram. Met een heerlijke, strakke en vooral snelle actie, leent deze hengel zich perfect voor het vissen met topwaters.  De reden dat ik graag met een hengel van deze lengte vis, is dat je constant met de hengeltop naar beneden vist. De kans is dan ook, zodra je hengel te lang is, dat je de hengeltop met regelmaat tegen de stenen voor je of in het water slaat.

Een niet al te lange hengel geniet mijn voorkeur zodat ik optimale controle heb.

Daarnaast merk ik dat ik met een iets kortere hengel nog meer controle heb over het kunstaas en dus nog beter de actie kan meegeven die ik van het kunstaas verlang. Qua molen gebruik ik sinds kort de nieuwe PENN Authority in een 2500 model gevuld met een 12/00 gevlochten lijn van SICK. De fluorocarbon voorslag is ongeveer een centimeter of 80 lang en 45/00 tot 50/00 dik.

Ik gebruik de PENN Conflict Elite 9ft voor het vissen met topwaters op zeebaars in combinatie met een PENN Authority.

Het kunstaas

Voor wat betreft het kunstaas, hier kan ik je adviseren om vooral een selectie bij je te hebben qua formaat, actie en geluid. Zo heb je bijvoorbeeld kunstaas met de welbekende ‘walk-the-dog’-actie, met en zonder ratel verkrijgbaar. Dit jaar heb ik enorm veel succes met de nieuwe Berkley DEX Mullet Walker in de 9 centimeter variant. Wil je lange worpen maken tegen de wind in? Deze moet je dan zeker hebben! Daarnaast, en de mensen die mij een beetje volgen weten dat, moet ik ook de Berkley J-Walker als een van mijn meest favorieten topwateraasjes benoemen. Wat heb ik hier een hoop vis op mogen vangen.

De Berkley DEX Mullet Walker 9 cm is een super topwater voor mij!

Dan zijn er poppers. Ook deze heb je in diverse soorten, maten en kleuren. Dit soort aasjes bevis je in wezen met lange, of soms korte en felle tikken binnen. Dit ziet er vaak makkelijker uit dan het is. De holle kop van een popper zorgt voor enorm veel vibratie, geluid en beweging aan het wateroppervlak. Soms heel dodelijk, maar soms werkt het ook enorm afschrikkend. Anno 2022 is er van alles verkrijgbaar en voor ieder wat wils.

De dreggen zijn ook extra stevig zodat de DEX Mullet Walker klaar is voor zeebaarsspektakel.

Wat uiteindelijk het beste werkt, kan per dag, uur en visser enorm uiteenlopen. Daarom is het belangrijk om een selectie diverse aasjes bij je te hebben en tijdens het vissen dan ook met regelmaat van kunstaas te wisselen. Zo kun je snel ontdekken wat op dat moment voor jou het beste werkt.

 

Conclusie

Na een aantal jaren steeds vaker (en soms alleen) met oppervlakte kunstaas te hebben gevist op zeebaars, kan ik met volle overtuiging adviseren om te allen tijde oppervlakte kunstaas aan je standaard uitrusting toe te voegen. Naast het feit dat de aanbeten altijd voor een hoop spektakel en adrenaline zorgen, is het ook nog eens uiterst effectief. Met regelmaat heb ik meegemaakt dat we met een shad of plug geen aanbeet kregen, terwijl met oppervlakte kunstaas de zeebaarzen bij wijze van spreken onze handen nog net niet in sprongen. Hoe vet is dat?!

 

Is het nu een goede periode voor oppervlakte kunstaas? Jazeker, de zeebaars is nu gretiger dan ooit. Ze vreten zich nu vol, voordat ze naar hun overinteringsplekken vertrekken. Check ook zeker even de Instagram van Rico voor vette platen!