Waarom je het best vanuit een bellyboat op meerval kunt vissen – Thomas Sintobin

26/05/2020
Waarom je het best vanuit een bellyboat op meerval kunt vissen – Thomas Sintobin

Voor velen is het nog onwerkelijk, roofvissen van 2 meter plus en dat op Nederlandse wateren. Jawel, de meerval en ja ze worden ook in ons land zo groot. En ja, je kunt er gericht op vissen. Hoe? Dat legt topvisser Thomas Sintobin ons uit. 

 Door Thomas Sintobin

Waarom zou je in vredesnaam in een opblaasbaar, drijvend stoeltje plaatsnemen om op een van de grootste zoetwatervissen ter wereld te vissen, Siluris glanis oftewel Europese meerval? Een vis waarvan naslagwerken beweren dat hij tot 5 meter lang kan worden bij gewichten van honderden kilo’s, die zich, als hij daar zin in heeft, aan zwemmende ratten, aalscholvers en pootjebadende duiven vergrijpt, wiens oude Nederlandse naam ‘vischduivel’ luidde?

Onze bloedeigen big game vis, de meerval!

Omdat het kan? Misschien… Maar een wat mij betreft correcter antwoord luidt: Omdat het meervalvissen vanuit moderne bellyboats zo verduiveld efficiënt kan zijn om meerdere redenen…

 


Float Plus Compact Edition+

De visserij met bellyboaten heeft de laatste jaren een ware revolutie doorgemaakt met elektronische aandrijfsystemen. Het bedrijf Float Plus is hierbij toonaangevend. Het meest populair is thans de Float Plus Compact Edition+. Ook Tom Sintobin maakt hier met grote tevredenheid gebruik van. Klik HIER.

Compact te vervoeren en te gebruiken met draadloze afstandbediening. Klik HIER

  • Voor èn achteruit varen behoort tot de mogelijkheden.
  • Professionele waterdichte stormcase met daarin de aansturing, voorzien van kill switch.
  • Beveiliging tegen overbelasting.
  • Draadloze waterdichte afstandsbediening met kleuren LCD scherm en batterij indicatie.
  • Traploze aansturing met geheugenknop voor snelheid.
  • Elektromotor, speciaal ontwikkeld voor de bellyboat visserij, stuwkracht 32 lbs tot 41 lbs.
  • Geïntegreerde anti wierring.
  • Complete gewicht: 3,3 kg.
  • Leverbaar met Float Plus accu, waterbestendig in stormcase. In varianten 12V 20,8 Ah, 12V 41,6 Ah en 16V 31,2 Ah.
  • Compatible met iedere andere accu als: loodaccu / lithium ion accu / LiFePo4 met een max. van 12V.
  • Voorzien van CE-keurmerk.

REDEN 1> Bellyboats trekken meervallen aan

Om deze bewering te begrijpen, moet je iets afweten van de zintuigen van een meerval. Hoewel deze reuzen grotendeels blind zijn, is er toch niets dat hun ontgaat dankzij twee zintuigen die wij mensen niet hebben: het orgaan van Weber enerzijds en de ‘ampullae van Lorenzinii’ anderzijds. Het eerste zorgt ervoor dat het dier zeer goed trillingen kan ‘horen’, het tweede laat hem toe om elektrische signalen te ontvangen. De combinatie van beide laat de meerval toe om feilloos alles wat maar beweegt in zijn omgeving te lokaliseren: een rondscharrelend voorntje, een kikker die tussen de lelies kuiert, een vrachtschip in de verte, een kwakhoutje dat door het water klieft en daarbij een keiharde ‘clonk’ produceert.

Vaak komen ze uit zichzelf al naar de bellyboat toe. Vangen is niet eens meer nodig 😛

Meervallen die niet vaak bevist worden, komen steevast nieuwsgierig kijken wat er aan de hand is. Vooral het geluid van zwemvliezen vinden ze interessant: het overkwam me al meermaals dat ik een vis pijlsnel zag stijgen op het scherm van mijn dieptemeter en vervolgens een tik voelde tegen mijn vinnen! Ook het gegons van de Float Plus motor onder me lokt hen overduidelijk aan. Ik probeer dit in mijn voordeel te gebruiken: als ik een dik signaal zie op mijn schermpje en ik heb mijn kwakhoutje niet bij, dan sla ik eens met mijn vinnen plat op het water. Soms komt de vis dan meteen omhoog. Ik weet dat dit als geraaskal klinkt, maar probeer het maar eens.

 

Reden 2> Bellyboats schrikken minder af

Bellyboats schrikken meervallen minder af dan gewone visboten. Meervallen leren extreem snel en ze leren van elkaar. Je hoeft er soms maar een aantal te vangen om de hele groep op scherp te zetten. Hoe ze dat doen weet ik niet, misschien jaagt de aanblik van een van hun vriendjes die door het plafond getrokken wordt hen de stuipen op het lijf, maar het is onmiskenbaar.

Zeldzaamheid, albino meerval!

Op wateren waar veel vanuit de boot wordt gevist, blijven ze er vaak mijlenver bij uit de buurt. Dat ligt ook voor de hand, want zo’n boot is een heuse klankkast die elk geluid versterkt: het geklots van water tegen aluminium of polyester, stommelende voeten, een tang die op de grond valt, het getik van de transducer… Maagdelijke meervallen komen vaak even poolshoogte nemen, maar vissen die het klappen van de zweep kennen, weten wel beter.

Meervallen kunnen snel leren en dus bepaalde zaken snel associëren met gevaar.

Het is me opgevallen dat meervallen zelfs op zwaarbeviste stukken – zoals bijvoorbeeld de Maas bij Luik – bellyboats met minder argwaan benaderden dan gewone boten wanneer ze voor het eerst werden ingezet. Dat is in feite ook logisch: beide maken een heel ander geluid, en alleen het tweede hadden ze met gevaar leren associëren. Voor een poosje dan toch, want zoals alle gouden trucs in meervalland was de pret al heel snel een stuk minder.

Wat wél nog altijd heel goed werkt, is om met je bellyboat stroomopwaarts te gaan hangen van waar je de vissen verwacht en daar de stroming ‘dood’ te varen. Vervolgens laat je je dobbers tot boven de hotspot afdrijven, waarbij je je dieptemeter uitzet. Dan hebben ze je niet in de smiezen. Om dit kunstje uit te halen, moet je wel een goede traploze elektromotor hebben zodat je precies de goeie snelheid kunt aanhouden.

 

Reden 3> Veel wendbaarder

Met een bellyboat ben je veel wendbaarder dan met een gewone boot. Meervallen houden van kuilen, omdat ze dan comfortabel uit de stroming kunnen liggen wachten tot er iets lekkers boven hun koppie voorbijkomt, en ook omdat een lichtschuw dier het duister van diep water wel weet te waarderen.

Kuilen heb je vaak vlak na een krib, en dus is het zaak voor de meervalvisser om daar precies boven te hangen. Met een bellyboat kun je, als je een beetje bijstuurt af en toe, precies in de keerstroom gaan driften, waarbij je als het ware rondjes maakt in het kribvak. Het water voert je immers aan het einde van de drift weer richting het strandje van het kribvak, en dan vervolgens evenwijdig aan de kant weer terug naar waar je begonnen bent. Probeer dat maar eens met een gewone boot!

Een schematische weergave van het verloop aan stromingen binnenin een kribvak.

Zeker als de afstand tussen de kribben niet groot is, zoals veelal op de IJssel het geval is, is het kribvak gewoon te lomp en vatbaar voor stroming om comfortabel kunnen vissen want je wordt alle kanten opgetrokken. En daar komt nog bij dat je op de ‘terugweg’ over het ondiepe duizend doden sterft dat de schroef van je dure buitenboordmotor een steen raakt of iets dergelijks. Als bellyboater stuur je gewoon wat bij met je vinnen als je voelt dat het te ondiep wordt en klaar is Kees.

Met een bellyboat is je draaicirkel veel kleiner en ben je dus veel wendbaarder dan met een boot. Een groot voordeel bij het pelagisch vissen.

Ook bij het pelagische vissen op meerval is die enorme wendbaarheid van een bellyboat een groot voordeel. Deze techniek wordt immers niet voor niets ‘pelagic sharpshooting’ genoemd: precisie is de sleutel tot succes. Doordat de Float Plus motor precies onder je zit, is je draaicirkel minimaal, waardoor je jezelf perfect boven een veelbelovend signaal kunt positioneren. Het nieuwe model heeft daarnaast ook nog eens een achteruit, waardoor je tot op de centimeter nauwkeurig op de goeie plek kunt gaan liggen om je trosje wormpjes naar beneden te laten dansen.

 


Eenvoudige montage

Float Plus heeft het bellyboaten naar een nieuwe dimensie gebracht. Het Float Plus aandrijfsysteem is niet alleen super efficiënt en eenvoudig in gebruik, maar ook snel en simpel te installeren. Check de bovenstaande video. Klik HIER voor meer info.


Let op! Veiligheidstips

Ga je in het donker op pad, neem dan extra voorzorgsmaatregelen. Ga sowieso niet alleen vissen dan.

Last but not least wil ik enige waarschuwingen noteren. Bellyboaten op de enige biggamevis van de lage landen is ontzettend spectaculair en ronduit verslavend. Hou het echter veilig door je verstand te gebruiken. Hier een aantal veiligheidstips:

  • Neem geen enkel risico met andere waterweggebruikers.
  • Zorg dat je uitrusting piekfijn in orde is.
  • Koop een bellyboat met meerdere luchtkamers en een betrouwbare motor.
  • Investeer in een rondom schijnend licht als je in de avonduren gaat.
  • Houd het weerbericht en de afvoer van het water in de gaten.

High five voor de grootste rover van onze wateren!

Geen enkele visserij is een leven waard en bovendien maken cowboys onze hobby uiteindelijk onvermijdelijk kapot. En tot slot: hou het ook veilig voor de vis. Ze zien er onverwoestbaar uit, maar ook meervallen moet je met zorg behandelen want anders gaan ze dood. Zorg dat hun huid nat blijft, neem een zeiltje mee dat je nat maakt vooraleer je ze op het droge legt of beter nog, blijf in het water staan voor de fotosessie. Als het goed is, dan is die vis toch te zwaar om te tillen dus dan kan je er maar beter mee rondplonzen in de oeverzone.

 

Tight lines iedereen  en in het geval van de meervalvisserij is dat eigenlijk… extremely tight lines! Thomas Sintobin is een echte allround visser die altijd het maximale uit de visserij haalt. Volg deze topper op Instagram. Klik HIER