Werpen en verticalen op snoekbaars – Zo vang je nu veel en grote snoekbaars

04/02/2021
Werpen en verticalen op snoekbaars – Zo vang je nu veel en grote snoekbaars

Het is alweer een tijdje winter en veel mensen zitten weer voor de kachel of hopen op de zomer. Ik denk dat ik niet lieg als ik zeg dat bij veel snoekbaarsvissers het hart juist sneller gaat kloppen door de winter. De vissen zijn puntgaaf en er hangt een mooi buikje onder, er zijn mooie aantallen te vangen. Daarbij zijn de grotere zanders nu beter te strikken met het verticalen.

Door Luc de Groot

Deze techniek heb ik van de zomer toch maar eens wat serieuzer opgepakt, omdat het hoe dan dodelijk effectief kan zijn. Ikzelf ben echt een seizoensvisser en vrij opportunistisch. In de winter vis ik op de rivier uitsluitend op snoekbaars, terwijl ik in de zomer eigenlijk alleen maar de snoeken op de rivier belaag en dit afwissel met werpend vissen met crankbaits.

Het kan aardig koud worden… Laat je niet tegenhouden! Want op elk weertype valt gewoon te kleden. Goed kleden is misschien wel het allerbelangrijkste in de winter, je zit stil en het is koud. Heb je het koud dan vis je niet scherp en laat je vissen liggen…

Ik verticaal in de zomer ook zeker, maar meer omdat ik dan toch langs bepaalde stekken vaar en zo mooi wat bonusvissen kan meepakken. Nu is dit mijn eerste serieuze seizoen in mijn eigen boot waarin ik echt de focus leg op het ontdekken van de Benedenrivieren. In december heb ik een hoop uren gemaakt met het verticalen en ben er helemaal verslingerd aan geraakt.

 

Hoe pak je het aan?

In het begin is het zeker niet makkelijk om stekken te vinden. Het allerbelangrijkste is dat je het water leert lezen. In de regel geldt dat hoe harder het stroomt, hoe meer de vis naar dezelfde stekken wordt geduwd en hoe ondieper ze gaan liggen. Wordt het water nou erg troebel dan begin ik al helemaal enthousiast te worden, want dat betekent knalharde aanbeten op soms wel een meter diepte.

Een kasteel voor goede vismaat Gijs, gevangen op nog geen 1,5 meter water. Ook als het koud is, gaat de vis gewoon ondiep liggen, mits het water troebel is en flink stroomt. Durf te experimenteren met je dieptes!

Je kunt je misschien voorstellen dat die vis geen moeite wilt doen om op zijn plek (in de stroming) te blijven liggen, want dat kost extra energie en energie is kostbaar. Die vis gaat dus op plekken net uit de stroming liggen. Veel van die kleine hoekjes en gaatjes die je boven water gewoon met het oog kunt zien liggen, worden toch vaak overgeslagen, denk aan een knik in de kant of het uiteinde van een damwandje. Laat dat nou juist echt een van die plekjes zijn waar vaak een mooie vis op de loer ligt!

Damwandjes en puin op de bodem… Kon niet missen, wat een knal gaf deze hoge zeventiger 2 meter onder mijn hengeltop op een langzaam geviste Pig shad Jr.

Vaak vis ik die kleine stekjes uit met behulp van de benzinemotor. Dit heeft veel voordelen, je hebt veel meer controle en je bent heel wendbaar. Ook vis je die kleine gaatjes en hoekjes maar een minuut of 2 uit op zoek naar actieve vis. Is het niets, dan vaar je gewoon door en je zult vis gaan vinden.

Probeer de rivier te lezen, snap hoe de stroming en keerstroming in een kribvak beweegt.

Wat betreft het vissen tussen de kribben, dit verschilt heel erg van rivier tot rivier. Nu heb ik twee rivieren waar ik veel vis. Eentje heeft amper water in de kribvakken staan en stroomt nooit heel erg hard. De andere rivier is weer heel anders met diepere kribben en een hele harde hoofdstroom. Op niet hard stromende rivieren maak ik graag lange drifts over de stroomnaad of net daarbuiten. Soms vis ik wat hoger op het talud en wat strakker langs de kribkoppen. Maar soms lig ik ook wel 30 meter van de kribben weg, het is maar net hoe diep je de vis ziet liggen op de fishfinder en waar je de aanbeten krijgt. Het is elke dag weer anders en even zoeken.

 

Zo bevis ik kribvakken

Heel lang dacht ik dat ik de moeder der snoekbaarzen aan de lijn had, maar wat was ik blij met deze gezonde buffel die tijdens het diagonalen een grote shad pakte.

Als er meer water in de krib staat, ga ik graag het kribvak een beetje in, er loopt altijd een bepaalde keerstroom in zo’n kribvak en die snoekbaars ligt daar graag net buiten, wachtend op witvis die langs wordt gevoerd. Net achter het kribkopje waar de hoofdstroom langs banjert, ligt een dieper gat wat uit is gesleten door al die stroming. Vaak ligt daar ook vis op de loer, ik begin graag op dat gat en vis vanaf daar het kribvak in, soms wat verder richting de kant en soms wat meer op de hoofdstroom, afhankelijk van hoe diep ik die dag de beten krijg.

 

Hoe belangrijk zijn vissignalen?

Je fishfinder is je beste maat op het water, zonder lukt ook, maar dan verspeel je veel meer tijd. Vaak kijk ik niet eens of ik banaantjes op de bodem zie liggen, natuurlijk geeft het wel extra vertrouwen als je ze wel ziet liggen, maar kijken naar structuur en bodemverloop is veel belangrijker.

Head first… Zo zie je maar weer, dik fluorcarbon heeft me hier waarschijnlijk gered! Met een stalen onderlijn weet je zeker dat je snoek proof bent…

Vaak, hoe meer puin je op de bodem ziet, zoals mosselbanken en stenen, hoe meer snoekbaars hier in de buurt lig. Soms als ik aan het varen ben en ik zie een paar meter met interessante structuren, dan stop ik even en laat even snel een shadje zakken. Ook zijn steile taluds vaak interessant, vaak liggen ze er net aan beneden te wachten… Die structuren zie je goed op je fishfinder, omdat de bodem zelden helemaal vlak is op die plekken, je ziet echt goed de stenen uitsteken.

 

Hoe ik verticaal vis

Wat betreft techniek kunnen we heel kort over zijn, het is erg simpel, je laat je shad naar de bodem zakken en trekt deze 10-20 cm op om hem vervolgens stil te laten hangen. Elke 15 seconden ongeveer geef ik een klein tikje uit mijn pols om net even een extra trigger te geven. Maar in de regel geldt bij mij: less is more. Je hoeft die shad echt niet over de bodem te laten stuiteren, want welk aasvisje doet dat nou in het echt?! Wel laat ik mijn shad regelmatig even zakken om te voelen of ik nog wel bij de bodem zit.

Het gemiddelde slag snoekbaars in de winter, puntgave visjes die toch nog leuk vechten, vind je er een, ga je er vaak meerdere vangen. Als je over de dag zit te genieten in het winterzonnetje en je vangt 20+ van dit soort vissen dan is dat toch genieten op en top!

Normaal gesproken drift ik vrij snel met de stroming mee met een snelheid van 1,5/2 km/u, zo houd je mooi een schuine lijn en heb je wat langere zweefmomenten. Ook vis je zo veel water af en naar mijn mening maakt het die snoekbaars niet uit dat je ‘zo snel’ verticaalt. Als ze die shad willen hebben dan willen ze hem hebben en als je goed nadenkt is 1.5-2 km/h alsnog heel erg langzaam.

Mocht met de stroom mee vissen niet werken, terwijl ik zeker weet dat er vis ligt, dan knoop ik er een zwaardere kop aan en trek ik de boot heel erg langzaam tegen de stroming in. Dit diagonalen kan vaak echt verschil maken en levert in mijn ervaring soms ook wel iets grotere vis op!

 

De hardware

De rivier kan aardig ruig zijn en heeft veel obstakels, je vist over het algemeen met loodkoppen van tussen de 15 en 30 gram en in de winter toch wel met wat grotere shads. Vis dan ook met een wat dikkere lijn, 12/00 tot 14/00 voldoet perfect, je vist vaak toch niet dieper dan 6 meter dus veel last ga je niet hebben van weerstand. Als je vast zit, wat vaak gebeurt in mijn visserij, is het toch ook wel prettig om flink te kunnen trekken. Dat scheelt je weer een trip naar de viswinkel.

Op en top genieten, geweldig gezelschap, grote vissen vangen en prachtig weer. Mooi vader-zoon moment.

Als hengel gebruik ik nu een hengel tot 60 gram, maar dat vind ik veel te strak, het vist wel heel prettig met de zware koppen en grote shads, maar voor het mooie ga ik nog een hengel aanschaffen die wat lichter is en vooral ietsje parabolischer. Wat nu vaak gebeurt met aanslaan van kleine vis, is dat ik zo hard sla dat ik slack (spanning valt weg uit je lijn) in mijn lijn sla, omdat de hengel niet goed dempt. Kies dus ook een hengel met een strakke ruggengraat, maar toch wel iets actie in de top, zodat je goed kunt slaan. Een hengel van tussen de 1, 90 en 2,10 meter is ruim voldoende.

Als molentje heb ik er gewoon een lekker licht molentje onder hangen in de 1000 serie, zolang de slip maar goed werkt is het al goed. Een dikke voorslag is ook uiterst belangrijk, de dikte van je fluorcarbon beïnvloed de actie van je shad niet heel erg, zelf vis ik met 45/00. Alles onder de 30/00 vind ik gewoon echt veel te dun.

 

De software

In hoogzomer vis ik graag wat kleiner, lees onder de 12 cm en in de winter graag 12 cm of groter. Ik vis ook wel met shads kleiner dan 12 cm, maar die hebben dan wel wat meer body en meer waterverplaatsing, een voorbeeld is de Gunki Gbump, een soepele shad maar toch flink wat profiel.

De Gunki Gbump is ideaal voor deze tijd van het jaar. 

De vis wilt weinig energie verspillen, maar wel veel energie krijgen, groter vissen is dan ook niet geheel onverstandig. Verder doen Slick Shads van Fox Rage van 13 cm het ook altijd goed, die hebben een niet al te drukke actie en zijn ook makkelijk naar binnen te werken.

De Fox Rage Slick Shad, nog zo’n topperrrr…

Eigenlijk elke shad die slank is en wat langer is goed, zolang hij maar mooi kan vouwen tijdens de aanbeet en dat het staartje bij lage snelheden al zwemt. Enkele shads waar ik gewoon echt veel vertrouwen in heb zijn bijna alle shads van Gunki, Fox Slick Shads, Westin ShadTeez Slim 14cm, Berkley Sick Vibe en de Quantum Q-Paddler.

Zorg dat je shads lekker slank zijn. Misschien is de ShadTeez Slim van Westin wel het beste voorbeeld.

Ik wissel aan het begin van de dag veel van kleur om te vinden wat werkt. Vaak is het gifgroen wat super is in troebel water of geel. In helder water gebruik ik graag bruin met witte tinten erin, dat geeft mooi contrast. Donkergroen werkt ook vaak goed. Vis vooral met shads waarin jij zelf vertrouwen hebt, dat is het belangrijkst.

 

Werpen met shads

Het verticalen wissel ik ook heel graag af met werpen, een leuke uitdaging. Je kunt natuurlijk je verticaal stekken ook lekker uit werpen, maar dat is in mijn optiek iets minder effectief omdat je er langer over doet om veel water af te vissen. Mocht je dus ergens gewoon flink wat aasvis vinden of een hele interessante structuur in de kant of onder water vinden, gooi de boot maar eens voor anker en ga maar werpen, want dit kan zeer effectief zijn op zulke hotspots en het is voor de beleving en afwisseling ook leuker.

Bij ondergaande zon nog een snoeiharde ram krijgen terwijl het water als een spiegel is en de natuur doodstil…

Even wat actiever bezig zijn. In mijn ervaring zijn het toch wel grotere vissen die je pakt. Zo ook laatst met mijn maatje Lau Boom, die met zijn vader langskwam om te vissen. Plan A kon niet doorgaan doordat de beoogde rivier super helder was en de beroepsvisser weer eens vernietigend bezig was geweest. Dus plan B was gemaakt en zo kwamen wij op een stekje met heel veel brasem. We gingen het kantje uitwerpen en zo mocht Lau zijn PR van 79 cm vangen. Super om dat samen met de heren Boom te mogen meemaken! Dat geeft ook heel veel voldoening als je kunt omschakelen en toch even wat anders probeert.

 

Double hook ups

Er zijn nog veel meer grote vissen van die stek af gekomen, zelfs double hook- ups met 70+ vissen, die strak in de kant lagen. Heel gaaf om die werpend te vangen en wat een aanbeten geven die vissen. Qua shads verschilt het niet veel van het verticalen, ik gebruik met werpen in tegenstelling tot verticalen geen staartdreggen, dit is echt niet nodig.

Ook durf ik met werpen ook wel wat lompere shads te vissen, dus ook 15 cm shads met wat meer body. Met een loodkop van tussen de 12 en 15 gram kom je vaak wel een heel eind. Gewoon vissen op de manier waarin je zelf het gevoel hebt dat je totale controle hebt, dat is het allerbelangrijkst.

Een mooie zeventiger en een hoge zestiger tegelijk vangen, dat is toch lekker.

Ik geef altijd een paar slagen met mijn molen en wacht dan totdat de shad de bodem raakt, ik geef nooit elke keer precies even veel slagen, want dat is eentonig binnenvissen. Soms geef ik een hele harde slinger en de keer daarna even drie rustige bijvoorbeeld.

Verticalen is een beetje onderschat heb ik soms het idee, misschien is ‘ondergewaardeerd’ een betere bewoording. Ik zie weinig jonge gasten zoals ik het doen maar het is zo’n goede en gave manier om snoekbaars te vangen.

 

Nu kan ik totaal nog niet zeggen dat ik heel ervaren ben en ik moet nog zoveel leren. Met deze basis tips hoop ik toch wat mensen te inspireren om de verticaalhengel (weer) op te pakken en gewoon lekker te gaan vissen. In de winter kun je echt mooie vissen vangen en ook nog eens veel. Zo blijf je lekker warm en vang je ook lekker je visje in deze donkere periode…