Werpen met een shad – Streetfishing met Rick Simmerman

12/06/2019
Werpen met een shad – Streetfishing met Rick Simmerman

Streetfishing wordt met de jaren populairder! Lichtbepakt vissen voor de deur. Dat is zo’n beetje de boodschap. Laagdrempeliger heb je het bijna niet. Werpen met shads is daarbij misschien wel de meest gebruikte techniek. Rick Simmerman van HART legt uit hoe hij dit aanpakt.

Door Rick Simmerman

Werpend vissen met shads is niet veel meer dan de shad inwerpen, aan een strakke lijn bodemcontact zoeken en daarna telkens met twee slagen van de molen de shad omhoog tikken. Net een visje dat op de bodem aan het azen is. Met name tijdens het zakken van het shadje komen de meeste aanbeten.

De munitie voor die dag. M-Minnows van HART. 7,5 cm en lekker soepel. De kleur roze ga ik vanaf nu meer gebruiken 😛

Qua hengel is het raadzaam om een gevoelige blank te kiezen, met een strakke topactie en genoeg ruggengraat om de haak te kunnen zetten. Qua lengte probeer ik het midden te houden tussen niet te lang en niet te kort en dan kom ik uit op hengels van rond de 2,20 meter.

Als hoofdlijn kies ik bij streetfishing voor zo lekker dun dus 08/00 tot wel 06/00 op een molentje in de 2000 serie of nog kleiner. Afhankelijk van de stroming en wind gebruik ik loodkopjes van 5 tot 30 gram. Uiteraard ook een fluorocarbon onderlijn (30/00) en een stalen onderlijn als de kans op snoek groot is.

De eerste vissen van het seizoen. Geen joekels, maar dikke pret op de lichte hengel.

De zaterdag van de opening was ik niet te houden. Ik had om 5:00 uur de wekker gezet en om 6:00 uur s’ ochtends stond ik al aan de waterkant. Het werpen met shads zou die dag de voornaamste techniek zijn. Al na een paar worpen was het raak op de M-Minnow van HART. Het liefst vis ik met de kleuren groen, bruin, blauw, en natuurlijke kleuren. Nu voor roze dus en dat was een schot in de roos :-).

Weer een zander uit de kuil.

Na deze ene vis ging het helemaal los. Ik vond een stek met een grote kuil. Waarschijnlijk is deze ontstaan door vrachtschepen die hier jaar in jaar uit een bocht hebben gemaakt.  Hoe dan ook, dit bleek een magneet voor snoekbaars. Niet al te groot, maar met snoekbaarzen van rond de 50 cm kun je je prima vermaken.

 

Gelukkig bleven de baarzen nog enigszins actief.

Helaas knalde toen de beet er een beetje uit. Hier en daar een baars en wat aanbeten, maar niet meer zoals daarvoor. Toen kwam het einde van de visdag in zicht en reed ik naar de laatste stek.

De bonusvis die de 60 cm aantikte. Dat smaakt naar meer en het seizoen is nog maar net begonnen.

Kennelijk was ook hier de dinnerbell gegaan, want weer was het raak. Genieten! Mooi dat hier de vissen net een slagje groter waren met zelfs een vis die de 60 cm aantikte. Voor mij een mooie start van een nieuw roofvisseizoen. Natuurlijk kun je ook andere vistechnieken gebruiken, maar het werpen met shads blijft toch favoriet bij mij.