Zo maakt Shimano de beste molens en reels ter wereld – Japans vakmanschap

13/03/2020
Zo maakt Shimano de beste molens en reels ter wereld – Japans vakmanschap

‘Bij werpmolens betaal je feitelijk voor iets dat je niet ziet’, aldus de uitspraak van een bekende productontwikkelaar. Bij de molens en reels van Shimano hetzelfde verhaal. Van de buitenkant zien ze er uiterst gelikt uit, maar het echt vernuft zit binnen in de behuizing of in het bijzondere productieproces dat is toegepast. Welke features maken Shimano molens en reels nou zo bijzonder? Hier enkele van de belangrijkste.

Een laatste spurt van een agressieve rover. Nu mag de gear het nooit af laten weten.

Wat is een goede werpmolen of reel? Ja, natuurlijk moet deze soepel lopen, maar… net zo belangrijk, we willen dat hij dat een behoorlijk tijd blijft doen. Dat vraagt om kwaliteitsmaterialen en ingewikkelde productieprocessen.

 

Onverwoestbare kwaliteit – Hagane

Shimano maakt gebruik van zeer hoogwaardig aluminium en magnesium en heeft het een unieke metaalbewerkingtechnologie, het zogenaamde koud smeden. Je leest het goed, geen duizenden graden Celsius om het metaal te doen smelten om daarna bewerkt te worden.

Koud gesmeden en dat in een enkel proces. Het resultaat is bijna onverwoestbaar.

Nope, Shimano bewerkt metaal op kamertemperatuur. Het zogeheten Hagane principe. Hiermee wordt metaal met behulp van een druk van 200 ton geperst in de vormen die wenselijk zijn, zonder dat er extra snijwerk is. Van het gedetailleerde binnenwerk tot de krachtige body. Zodoende kan er met micro precisie gear gemaakt worden in slechts een enkel proces. Het resultaat is ongekende kracht, onbuigzaamheid en soepelheid van de onderdelen.

Links koud gesmeden Hagane Gear en rechts het conventionele proces van smeden. Zoals je links kunt zien een veel hoge dichtheid van metaalkristallen dan rechts wat gelijkstaat aan veel meer hardheid. 

Een analyse van cruciale metaallagen. Links, bij het koud smeden, blijven de metaallagen intact. Rechts, het algemene proces, worden ze doorbroken.

Links koud gesmeden, rechts het ‘gebruikelijke’ proces. Rechts bevinden zich op het oppervlak  minuscule gebreken en uitsteeksels die metaalmoeheid kunnen veroorzaken. Links op het Hagane Gear nauwelijks onregelmatigheden, wat staat voor ongekende duurzaamheid en een uiterst soepel verloop van het binnenwerk. 

 

Soepelheid ten top! – Micromodule Gearsystem

Het binnenwerk van een molen is een groot complex samenspel van tandwieltjes. Het spreekt voor zich dat hier geen onvolkomenheden geoorloofd kunnen worden. Het zogenaamde Micromodule Gearsystem garandeert een naadloze samenwerking van het binnenwerk en een efficiënte overbrenging van de kracht die jij met de slinger overbrengt op het binnenwerk. Zo is er nauwelijks sprake van wrijving en in plaats daarvan vallen alle onderdelen als een puzzel in elkaar.

Geen wrijving en daardoor efficiëntie ten top.

Grotere vissen die kortstondig vragen om het maximale van je molen of reel.

 

Kracht met soepelheid – X-Ship

X-Ship, het unieke mechanisme van Shimano, dat voor een sterke samenwerking van het binnenwerk zorgt, gebruikt een vergrote drive gear. Een optimale positionering van de pinion gear en de drive gears en een tweezijdige ondersteuning van de pinion gear door middel van kogellagers ondersteunen het geheel.

Geen speld tussen te krijgen 😛 Een maximale overbrenging van de kracht die jij uitoefent op de slinger.

Dat klinkt wat ingewikkeld, maar het heeft alles te maken met het op een efficiënte manier overbrengen van kracht, ofwel kun je, bijvoorbeeld tijdens de dril met een grote vis, met ongekende power binnendraaien, zonder dat dat ten koste gaat van de soepelheid van het draaien.

 

Hoe hoger je in het segment van Shimano kijkt voor molens en reels, des te meer features zul je tegen komen. Features die staan voor kracht, soepelheid en duurzaamheid. Check HIER alle molens van Shimano en HIER voor verkooppunten.