Zo vang je buffels – Mark Verhoeven over zijn 1,20 meter plus snoeken

19/09/2019
Zo vang je buffels – Mark Verhoeven over zijn 1,20 meter plus snoeken

Mooi om al die vangsten te zien op social media en soms springen er gasten uit met keer op keer dikke vissen. Zo ook Mark Verhoeven met telkens weer die moddervette snoeken, buffels noemt hij ze. Wij trokken de stoute schoenen aan en vroegen hem naar zijn tips & tricks.

Mark Verhoeven

Sinds enkele jaren ben ik steeds meer de grotere wateren gaan bevissen. Voornamelijk trollend, om de wateren goed te leren kennen.  Of het nu rivierplassen of grote afgesloten wateren zijn…. Uren maken = buffels haken!  Zeker de eerste maanden op een nieuw water is het een zeer taai karwei, maar o zo gaaf als er dan toch eens een keertje een monstersnoek de boot even van de binnenkant komt bekijken.

Uren maken, vallen en opstaan, maar dan ga je patronen ontdekken en ga je daar je voordeel mee doen.

Maar eerlijk is eerlijk, het is en blijft toch wel vaak echt ‘buffelen’. Soms dagen lang blanken om dan weer 2x in een paar uurtjes een monster op je schoot te hebben liggen. Wat een gruwelijk gaaf spelletje, maar duidelijk niet voor iedereen weggelegd.

Hoe vis je nu echt gericht op die ene buffelsnoek? Veel vissers zullen zich afvragen hoe en waar te moeten beginnen. Doordat ik me vele dagen lang aan een bepaald plan wist te houden en alle dieptes en waterlagen de tijd heb gegeven, wist ik na maanden wat wel en ook zeker wat juist niet bleek te werken. Veel blanken dus om er later meer profijt van te hebben.

Ga je gericht op buffels aan de slag, dan moet het roer toch enigszins om…

Afgelopen seizoen bleek het taaie doorzetten zijn vruchten af te werpen en werden o.a. 4 dikke 120+ snoeken op de foto vastgelegd. Dit seizoen hebben er ook al weer 2 op het meetlint gelegen. Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel. Voor mij persoonlijk is deze zone dus veel minder interessant. Ik heb het dan wel over delen van het water waar geen of weinig planten groeien. Rondom de plantenbedden is het namelijk wel een heel ander verhaal.

 

De 4 jaargetijden

In het voorjaar, als de watertemperatuur langzaam begint te klimmen en de aasvis en dus ook de snoeken vaak het wat ondiepere water opzoeken heb ik het meest succes met dieptes van 3 tot 5 meter water onder de boot. Trollend bied ik mijn kunstaas (al dan niet voorzien van een wartelloodje voor de onderlijn) aan op 1 tot max. 2 meter diep. Je kunt nu eigenlijk niet te hoog vissen. De dikke dames komen het kunstaas wel halen hoor. Zeker in deze periode wordt kunstaas wat op een kleinere soortgenoot lijkt maar wat graag geïnhaleerd.

Zoek het in de zomer eens dieper en laat de kantjes voor wat ze zijn…

In de zomer .. als de watertemperatuur richting de 20 graden celsius gaat, houdt dan eens minimaal 8 meter water onder je boot aan. Vissen boven 8 tot 12 meter diep water bracht afgelopen zomer ook weer veruit de dikste bakken in de boot. Het lijkt dat zeker de grote (buffel)snoek dan het zuurstofrijkere diepere water opzoekt.

Bied je grote kunstaas deze periode aan rond de 3 tot max 5 meter diep. Zeker nu de spijsvertering op volle toeren draait is het geen moeite voor ze om even snel vele meters omhoog te komen. Zeer zeker voor een grote prooi die de moeite meer dan waard is.

Zeker in het voorjaar zoeken dit soort buffels de ondieptes op en worden ook je kansen als kantvisser vergroot.

In het najaar, als de watertemperatuur langzaam weer begint te zakken blijken de dikke dames zich wat meer verspreid op te houden. Je kunt ze dan zowel boven 3 als boven 12 meter water vinden.

In de winter is het net als op elk ander water. Zoek de plaatsen op waar de aasvissen zich samenscholen. De dikke snoeken kun je ook dan uitstekend verleiden met een zeer langzaam aangeboden grote swimbait, die je eerst rondom en, bij uitblijven van succes, later dwars door de school aasvis sleept.

 

Aaskeuze

Klein aas in de zomer….? Volgens vele vissers mag/moet je het in de warme maanden met wat kleiner aas doen. Naar mijn mening zit het net wat anders … de snoeken (en alle andere koudbloedige dieren) zijn actiever in de warmere maanden. De watertemperatuur zorgt er voor dat de spijsvertering optimaal werkt en de vis zelf is natuurlijk topfit en actief. Dus in deze periode pakt de snoek gewoon alles.

In de zomer gaan snoeken voor eigenlijk alles wat beweegt.

Heeft deze een voorkeur voor kleinere prooien? Ik denk van niet, ook al zullen ze het net zo goed pakken. De afgelopen maanden konden ze mijn groot kunstaas prima gevonden krijgen, maar wisten ze soms bij het onthaken ook zomaar enkele kleine baarsjes uit te spugen.

 

Trollen

Maar waarom zou je dan niet voor kunstaas kiezen dat groter is en daardoor alleen al goed opvalt?

Wil je veel snoek vangen, ga dan vissen met kunstaas van 10-15cm en trol net als het gros van de vissers minimaal 5 km/uur. Wil je gericht grote buffels vangen, hang dan 30 cm+ kunstaas in de speld en verlaag je snelheid flink. Trol 3 tot max 4 km/uur boven dieper water. Mijn voorkeur gaat uit naar swimbaits als de Savage Gear LT (Line Thru) Roach 32cm, LT Trout 30 en 40cm, ShadExperts Megalodonshad 40cm, Musky Innovations 2 pounder Bulldawg en 40 of 50cm (hard)swimbait snoekies.

Pike-a-like swimbaits die goed in de smaak vallen. 

Bovenstaande is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Iedereen pakt onze prachtige hobby gelukkig op zijn eigen manier aan. Ik denk dat er geen goede of foute manieren zijn. Wil je ook eens een goede kans maken om een buffel te vangen? Geef het grote water eens wat tijd en succes kan niet uitblijven. Succes!