Zo vang je snoekbaars op crankbaits – 5 cruciale tips & tricks

05/06/2020
Zo vang je snoekbaars op crankbaits – 5 cruciale tips & tricks

Ik heb de laatste weken erg veel vragen gekregen over hoe ik gericht op snoekbaars vis met crankbaits en of de aanpak verschillend is dan bij baars of snoek. In grote lijnen blijft het hetzelfde principe, al zijn er wel degelijk andere zaken zijn waar je op moet letten. Hier 5 tips die ook jou een stuk verder gaan helpen!

Door Toon van Ham

Zie HIER Toons artikel over zijn  allround visserij met crankbaits.

 


 

TIP 1> Diepte

In tegenstelling tot baars zal snoekbaars de pluggen (bijna) nooit komen halen op half water, dit betekent dat de diepte waar je vist cruciaal is. Simpelweg, als je op 5 meter diepte vist met een plugje met een duikdiepte van 3 meter, dan gaat het bijna onmogelijk worden om snoekbaars te vangen.

De BullyBite mooi tegen de bodem aan laten lopen… BAM!

Het is zodoende helemaal niet erg om met je plug te bonken op de bodem. Sterker nog, het lijkt ze zelfs aan te zetten om te bijten. Als je vanaf de kant vist en je weet niets over de diepte van de stek, neem eventjes een zware loodkop en werp de stek uit. Als vanzelf ga je een beeld krijgen van de diepte.

Weer een bewijs dat diepte van belang was, BabyBite Deeprunner tegen de bodem gepresenteerd!

 


 

TIP 2> Snelheid

Lekker langzaam trollen totdat deze een tik kwam geven!

Over het algemeen lijkt snoekbaars vaak wat moeilijker te activeren dan bijvoorbeeld baars en snoek. Waar ik soms met mijn kayak 5 km/u trol op baars, reduceer ik de snelheid naar 3-4 km/u als ik mijn pijlen op snoekbaars richt. Ik zoek een plekje met structuur op de bodem en een diepte rond de 4 meter, als dit gevonden is trol ik graag een stukje om actieve vis te vinden op die strook. Lekker langzaam erover trekken, de lijn langzaam laten vieren tot je de typische tikken ziet en voelt op de hengeltop die duiden op bodemcontact.

 


 

TIP 3> Werp op het ondiepe

Tijdens het stop & go vissen…

Bij het werpend vissen verandert alles, tijdens het trollen hou je mooi je snelheid vas,t zodat je (bijna) constant op dezelfde diepte blijft. Werpend is dit erg moeilijk te controleren, dus maak ik het me gemakkelijk. Voorbeeld, het kanaal vlak bij mij is ondiep onder de kant (1,5 meter), dan een eerste talud (rond de 3 meter) en dan een talud naar 6 meter (de vaargeul). Ik probeer te driften boven het eerste talud en gooi dan richting de ondieptes, zo weet je zeker dat je qua diepte in de strike zone zit. De ondieptes zijn vaak ook nog volgestort met stenen blokken wat het tot topstekken maakt voor snoekbaars!

 


 

TIP 4> De Techniek

Zowel bij het trollen als werpen probeer ik suspending plugjes te gebruiken om ze mooi op diepte te kunnen laten stilvallen, ofwel stop & go techniek. Het trollen gebeurt met één hengel in de hand, hierdoor kun je door de hengel voorwaarts te bewegen er toch een soort van versnelling en stop in brengen.

Soms is het een gekkenhuis, niet zo groot maar wel speciaal!

Werpend is het simpeler, even op diepte draaien tot je bodem voelt en dan een paar slagen draaien en een seconde stil laten hangen. Geloof me, die seconde maakt het verschil en de aanbeten zijn verslavend hard als de plug stil hangt.

Stilhangen is misschien wel het moment dat ze aanvallen…

Opvallend was een sessie toen ik met 2 hengels aan het trollen was en een baars beet kreeg op de hengel in de hand, tijdens het scheppen van deze vis viel de andere hengel in de steun even slap. Uit het niets een tik op de bijhengel.  En jawel hoor, een snoekbaars had zich vergrepen aan het plugje tijdens het stilhangen!

 


 

TIP 5> Grootte van plugjes

Alleen maar monsters zoals je kunt zien 😛

Ik hou van verscheidenheid, het proberen zoeken naar een plug die zowel grote vis als kleine vis kan vangen! Mijn ideale maat van een plugje zit tussen de 5 en 8 cm, groot genoeg om een mooie snoekbaars te verleiden en klein genoeg om de kleintjes niet te missen! Soms zijn ze maar net groter als het plugje, agressieve beesten die ‘zanders’.

 


Mijn top 3 plugjes voor snoekbaars

De BabyBite Deeprunner. Lekker makkelijk op diepte te brengen, suspending en een allesvanger!

 

De BuzzBite. Een nieuw plugje in de Westin familie, een aantrekkelijke wobble erin die de snoekbaars verleidt en ook nog eens suspending!

De BullyBite. Ook een relatief nieuw plugje, vorig jaar uitgebracht en al snel uitgegroeid tot 1 van mijn favorieten. Erg effectief op de ondieptes en drijvend, deze gaat werpend een goeie 2 meter diep !


 

Uiteraard is bovenstaande tekst geen wetenschap, het is gewoon mijn visie op plugjes en hoe ze in te zetten voor snoekbaars. Het belangrijkste is en blijft dat je je eigen techniek finetuned en onder de knie krijgt!