Zo vangt Jelle de Jong metersnoeken in de buitencategorie

19/05/2020
Zo vangt Jelle de Jong metersnoeken in de buitencategorie

Je hebt snoekvissers en je hebt Jelle de Jong, o.a. bekend van de Struikrovers. Jelle is sowieso van alle markten thuis, zelfs zeebaars, maar die snoek staat toch centraal. Groot? Ja, groot! Hij richt zich op de buitencategorie metersnoeken, vissen van boven de 120 cm, liefst ook nog eens op hun topgewicht. 

Door Jelle de Jong

Vanaf februari begint het al te kriebelen. De eerste zonnestralen komen door en je voelt ze in je gezicht branden. Zouden ze er al zitten? Vanaf het eerste zonmomentje dat het aankomende voorjaar verklapt, krijg ik ieder jaar weer de zenuwen in mijn lijf. Wanneer moet ik gaan? Hoe hoog zou de temperatuur nu zijn op de ondiepe platen? Moet ik ze nog van de diepe randen afplukken waar de vis zich volvreet en voorbereidt voor de paai? Liggen alleen de mannetjes op het ondiepe of zijn er al enkele vrouwtjes aan het rondcirkelen?

De aanpak

Het liefst vis ik vanaf die eerste voorjaarskriebels tot eind maart zoveel mogelijk. Ik zoek dan ook langzaam mijn weg naar de jaarlijkse 5 daagse vistrip. Deze plan ik in op basis  van de weersomstandigheden zodat ik de 5 dagen optimaal kan benutten. Dit om een goed beeld te krijgen van de vismigratie naar de warme ondiepe gedeeltes van het water. Ik hoop ze al te kunnen signaleren in het diepe net buiten de ondiepe platen en dan te volgen tot aan de paai.

Mannetje die vol voor de Mc Snack ging.

Een watertemperatuur van rond de 6 graden levert vaak nog vis op boven de diepe randen. Ik begin vaak met trollen met planerboards bovenop de rand zodat ik wijduit kan vissen. Daarbij een hengel over het ondiepe, maar ook een hengel op de rand en één in het diepe. Grote swimbaits aan de buitenste hengels boven het heldere water en een dieper lopende shad die rustig onder de boot op half water mee gaat.

Waar mannetjes zitten, zijn de vrouwtjes niet ver weg 😛 Ook op de Mc Snack.

De aanbeten kunnen ronduit spectaculair zijn. Opeens een vis die keihard omhoog schiet met tot gevolg een harde dreun op de hengel. In het meestal heldere water vanuit de winter zien ze het aas al van grote dieptes en komen ze het van ver halen. Geloof me, hierdoor kun je je aas gerust op 2 à 3 meter diep laten lopen boven 10 meter water.

 

Meerdere 120’ers op 1 dag

Vaak ga ik tussendoor geregeld het ondiepe op om te kijken of de watertemperatuur al oploopt waar de mannetjes zich ophouden. Hier gaan vroeg of laat de dikke dames zich ook tussen begeven. Gooiend met jerkbaits of shads kun je nu goed mannetjessnoeken scoren.

De Abu Garcia Svartzonker Mc Snack, prima jerkbait voor de agressieve mannetjes, maar net zo goed voor de serieuzere snoeken.

Ga gerust ver de ondiepe platen op, want het zal niet de eerste keer zijn dat de vis zich tussen de 0,5 en de 1 meter bevindt. Gaat de temperatuur richting de 8 graden of zelfs hoger, dan wordt het spannend . Er zijn plekken waar het water iets warmer is zoals uitstromen of plekken in de luwte. Daar kan het net een graadje warmer zijn.  Dit zijn vaak hotspots. Vind je daar ook nog wat plantenresten van vorig jaar, dan heb je een goudmijntje!  Meerdere malen per dag zwemmen grote vissen de plaat op en af om de paaigronden te verkennen. Deze vissen zijn nog goed te vangen omdat de paai nog niet begonnen is en ze zich willen volvreten voor het aanstaande gestoei met elkaar.  Houd je vast… Als je ze gevonden hebt zijn meerdere 120+ vissen per dag  mogelijk! Echt!

Als je op de juiste plek bent op de juiste tijd, dan kan het jackpot zijn en kunnen er meerdere 120 PLUS snoeken in korte tijd gevangen worden…

Op de redactie hadden we het niet zo 1,2,3 door, maar deze vis en de bovenste zijn dus twee verschillende vissen, die Jelle in twee worpen ving!

Ik vis dan graag werpend en wissel veel tussen groot en klein aas. Het zal je verbazen hoeveel grote vissen net voor de paaitijd met momenten groot aas laten lopen en klein aas makkelijk pakken of andersom. Wisselen kan goud waard zijn! De Abu Garcia Svartzonker Mc Snack (klik HIER) is een perfect klein jerkbaitje om de mannetjes te verleiden, maar net zo goed triggeren ze de echt serieuze snoeken. Dit voorjaar hebben we de eer gehad om ze te mogen testen en dat pakte goed uit!

 

Supervis in maart

Afgelopen maart konden we ze moeilijk vinden. We vingen een aantal vissen boven het diepe, maar dat waren niet het formaat vissen waar we naar op zoek waren. Ook op het ondiepe waren de grote vissen nergens te vinden. Door volhouden op de rand naar het ondiepe toe, waarvan we weten dat het een zwemroute is, wisten we uiteindelijk toch een grote vis te onderscheppen die polshoogte kwam nemen op het ondiepe.

Kunstaas dat je onwijs traag binnen kunt vissen.

Overschakelen naar een Beast Curltail (klik HIER), die je heel langzaam kunt vissen, was een gouden zet. Ze kwam omhoog en volgde een meter of 2, waarna ze voor mijn voeten heel rustig over het aas heen schoof. Mijn hart schoot in mijn keel en ik gaf de hengel een ram. Hangen! 126 cm bij 17,2 kilo was het resultaat. Wat een supervis!!! Je kunt je voorstellen dat dat een onwijs vertrouwen geeft in je aanpak en je kunstaas.

126 cm 17,2 kg op de Abu Garcia Beast Curl Tail.

 

Succes tijdens de opening!

Iedereen heel veel succes en vooral heel veel plezier bij de opening van het seizoen die alweer in het zicht is! Vergeet niet dat veel grote vissen zijn blijven hangen op het ondiepe tussen de plantjes in. Ze zullen de zwangerschapskilotjes kwijt zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Wil je de echt zware dames vangen, dan is het vroege voorjaar de tijd!