5 tips die je moet weten voor het vissen op voorjaars zeebaars – CARL GREVE

01/05/2019
5 tips die je moet weten voor het vissen op voorjaars zeebaars – CARL GREVE

Met al warme dagen achter de rug kan het zeebaarsseizoen van dit jaar in alle hevigheid losbarsten. Makkelijk zal het begin niet zijn, maar met deze tips van diehard specialist Carl Greve van Wout van Leeuwen moet je een heel eind komen. 😉

Check ook Carls twee zeer leerzame zeebaarsvideo’s in deze post.

Door Carl Greve

En dan ineens is het weer voorjaar en heeft de gesloten tijd haar intrede gedaan. Menig visser zit knarsetandend te wachten tot ze weer een plugje of iets dergelijks weg kunnen zetten terwijl voor velen een hele mooie en goede optie voor het oprapen ligt. De zeebaars! Een supermooie vis om te vangen, met een power vanjewelste en laat die nou net rond het beginnen van de gesloten tijd arriveren in onze zoute wateren. Toppie toch?

TIP 1 TEMPERATUUR

Het is een beetje een ongeschreven regel maar normaal gesproken word de zeebaars weer een klein beetje actief als de watertemperatuur weer rond de 12 graden Celsius te vinden is. Een ongeschreven regel, precies, want afgelopen april werden de eerste vissen al weer gevangen met temperaturen ruim onder de twaalf graden. Sterker nog, de watertemperatuur tikte misschien net de tien graden aan.

Die temperatuur is een heel goede graadmeter, maar staar je er niet blind op.

Komt dan de bups al weer binnen? Nee, zeker niet. Het is dus belangrijk dat je op het goede moment aan de waterkant staat zodat je dat korte (want dat is het) bijtmoment meemaakt en ook jij een mooie zeebaars op de foto kunt zetten. Een goede optie is dat je het beste kunt vissen wanneer de watertemperatuur, veroorzaakt door de getijde verschillen, weer uit zijn dalletje krabbelt en dus in plaats van tien graden misschien wel de elf of zelfs de twaalf graden aantikt. Hier aan de rivier (Nieuwe Maas) is de temperatuur met afgaand getijde vaak het hoogst, simpelweg omdat de rivier sneller opwarmt dan de zee. Klinkt logisch toch?

 

TIP 2 GETIJDE

Duidelijk is dus dat temperatuur en getijde hand in hand gaan. Misschien is het nog wel belangrijker op welk moment je aan de waterkant zou moeten staan. Het is mij in ieder geval duidelijk geworden dat als het laag water is, ik ook begin op het moment dat het water zijn laagste punt bereikt heeft. Wil ik vissen met hoog tij dan zorg ik dat ik twee uur van tevoren aanwezig ben. Tussen de getijden stroomt het buiten deze twee momenten zo hard, dat het gewoon lastig is om een loodkop überhaupt naar de bodem te krijgen.

Oh trouwens, het getijden verhaal en nog veel meer info haal ik weg bij Rijkswaterstaat, klik HIER. Of  je kunt natuurlijk even langs de mooiste en best gesorteerde winkel van Nederland komen om bijvoorbeeld een ouderwets maar o zo handig gratis getijden boekje op te pikken. Bij Wout van Leeuwen hengelsport, gevestigd in Vlaardingen kan ik je misschien persoonlijk een duwtje in de goede richting geven aangezien dat de plek is waar ik meer aanwezig ben dan dat ik thuis ben. 😉

TIP 3 STEKKEN

Stekken zijn natuurlijk belangrijk om te herkennen. De eerste vraag die je jezelf altijd moet stellen is: ‘Is deze plek interessant genoeg om zeebaars te houden?’ Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden om je huiswerk wat dat betreft goed te doen. Ergens in the middle of nowhere inwerpen heeft over het algemeen niet zoveel nut. Google Earth heeft mij vaak geholpen naar het zoeken van een goede stek of naar het zoeken van een stek met vergelijkbare kenmerken.

Check die ontzettend handige Navionics Boating App met een gratis proeftijd. Klik HIER.

Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook nog de super handige Navionics Boating App (klik  HIER) waar je kunt neuzelen als het gaat om dieptes. Teruggaande naar de interessante stek. Even heel kort door de bocht, als er aas zit en het aas kan zich op dezelfde stek ook nog een beetje schuil houden, dan zit je gebakken! Denk aan strekdammen, puin, blokken in de vorm van pieren, maar ook muien of zelfs kleine oneffenheden in lange rechte stukken en ga zo maar door.

TIP 4 NIET MAKKELIJK

Eigenlijk ben ik er wel van overtuigd dat de zeebaars al eerder aanwezig is dan wanneer wij ze beginnen te vangen. In deze beginfase overheerst alleen de passiviteit en is het vangen van een zeebaars gewoonweg niet gemakkelijk. Waarom zou je dan zo vroeg in het jaar al beginnen met het vissen op zeebaars? Welnu, het is mij al meer dan eens opgevallen dat ik het begin van het seizoen vaak open met een mooie grote baars. Dat kan gewoon geen toeval zijn.

Die allereerste baarzen zijn vaak goed aan de maat.

Het is een feit dat april en zelfs nog een gedeelte van mei vaak mooie vissen oplevert. Vervolgens zie je dat wanneer de baars echt een beetje los gaat ook, ze vaak wat kleiner van formaat wordt. Voor mij persoonlijk geen probleem, want ik pas hierna mijn materiaal aan en ga lekker licht vissen, wat mij brengt op het volgende verhaal namelijk…

 

TIP 5 HOE TE VISSEN

Mijn motto is de laatste jaren vooral: ‘Hoe lichter des te mooier!’ Maar raadzaam is het uiteindelijk een spinhengel te pakken van drie meter of meer met een werpgewicht van rond de 50 gram die voorzien is van een 4000 of 5000 model molen. Heb je dat niet, wat ik mij voor kan stellen als je bijvoorbeeld een snoekvisser bent, pak dan een hengel van bijvoorbeeld 2,70 meter. Om het een keer te proberen kan dat helemaal geen kwaad, maar bedenk wel dat je met een grote rakker nul komma nul te vertellen hebt.

Ik vis met loodkoppen van 10 tot 20 gram.

Oh ja, nog heel even heel snel, ik gebruik shads van rond de 10 centimeter (met een behoorlijke diversiteit aan kleuren)  en loodkoppen tussen de 10 en de 20 gram (afhankelijk van het getijde). Het laten stuiteren over de bodem of het aanbieden vlak boven de bodem zal er voor zorgen dat je je uiteindelijke doel gaat bereiken. Zeebaarzen? Niet makkelijk, maar de waardering zal geweldig zijn.

Carl Greve