De beste stekken, favoriete aasvis en aanpak van dood aas specialist Jeroen Bouwer

07/12/2023
De beste stekken, favoriete aasvis en aanpak van dood aas specialist Jeroen Bouwer

Veel mensen zullen Jeroen Bouwer kennen als fanatiek snoekvisser. Dit doet hij graag met kunstaas en met dood aas. De winter is weer aangebroken en de doodaas hengels kunnen weer gepakt worden. Tijd dus om Jeroen een aantal vragen te stellen over zijn visserij met dood aas!

Roofmeister> Wat is voor jou het startsein om te gaan vissen met dood aas en waarom?

Toen ik net begon met deze visserij hield ik altijd de eerste nachtvorst aan. Ik las op internet dat het water dan koud genoeg zou zijn om te vissen met dood aas en dat de snoeken hun reis naar de winterstekken gingen maken. Inmiddels weet ik al een aantal jaar dat dit in de praktijk heel anders is. De temperatuur is namelijk geen betrouwbare factor, het ene jaar heb je een lange nazomer, het andere jaar wordt het al veel eerder koud.

Ik hield eerst de eerste nachtvorst aan, maar dit is niet zo betrouwbaar.

Om heel makkelijk te onthouden wanneer je kunt beginnen met doodaas is als de zomertijd overgaat op de wintertijd, de dagen worden rond die tijd echt korter en er zal minder licht intensiteit zijn. Dat is voor de snoek het sein om de migratie naar de winterstekken in te zetten. Deze tijdsverandering is ieder jaar hetzelfde en dus heel betrouwbaar, zo ben je dus altijd op de juiste plek op de juiste tijd. 

 

Roofmeister> Wat voor soort plekken zoek je naar als je met dood aas gaat vissen en hoe vind je die? 

Vooraf ga ik dus informatie over het water inwinnen. Ik gebruik hiervoor Google Maps, Google Earth en de waterkaarten van Navionics. Vervolgens ga ik op dit water op zoek naar potentieel goede stekken, denk hierbij aan grote havens, grote ‘verwarmde’ boten, steigers, damwanden en ook stekken in de luwte. De witvis voelt zich hier veilig en overwintert hier graag.

Plekken waar witvis zich veilig voelt zoals een haven is vaak een goede stek.

Uiteraard is de snoek dan niet ver weg! Met de boot kun je hier heel goed je fishfinder voor gebruiken en vanaf de kant zou een Deeper je heel goed op weg kunnen helpen.

 

Roofmeister> Hoe bepaal je hoe je je aas gaat aanbieden en wat voor aas is in jouw ogen het beste?

Als ik ga vissen met dood aas onder de dobber vis ik meestal met twee hengels. Op beide hengels bied ik de aasvissen op verschillende dieptes aan. Dit doe ik omdat ik er dan het snelst achter kom op welke diepte de snoek op die dag actief, of juist niet actief is. Bij een snoek die niet actief is, moet je de aasvis bijna voor zijn bek aanbieden, daarom is het vissen op verschillende dieptes heel belangrijk.

Blankvoorns van 18-25 cm zijn verreweg mijn favoriete aasvissen.

Dit doe ik op iedere stek weer opnieuw om zo efficiënt mogelijk te vissen. Het kan dus zijn dat ik mijn aasvis 3x op dezelfde plek inwerp maar wel 3x anders ingesteld qua diepte, dat kan het verschil maken!

“De voorn onder de dobbers is mijn favoriet”

Voor het vissen met dood aas onder de dobber is de blankvoorn verreweg mijn grootste favoriet als aasvis. Dit komt omdat deze vis in Nederland de meeste voorkomende vis is en omdat het voor de snoek een veel voorkomende prooivis is. De maat die ik graag gebruik is 18-25cm. 

Roofmeister> Kun je ons wat vertellen over je setup en montages die je graag gebruikt?

Goed materiaal is voor mij de belangrijkste basis in mijn visserijen, 100% op je spullen kunnen vertrouwen is een must. De meesten die mij kennen, weten dat ik enorm fan ben van de Patriot Ace 10, een hengel van 303 cm en 3.00 lb, ontworpen door Hilco van Nuil. Een hengel die voor het vissen met dood aas alles heeft.

De Patriot Ace 10 is perfect voor mijn visserij met dood aas.

Het onderste deel zorgt ervoor dat je goed de haakt kunt zetten en de vis kan blokken als dat nodig is. Het bovenste deel is super om je aasvis makkelijk uit te werpen zonder hem van de haak te gooien en hij drilt heel plezierig en vangt de klappen van de snoek goed op.  Onder deze hengel hangt een Shimano 4000 OC Baitrunner. Een super betrouwbare en goede molen die zowel voor de dobber visserij als fireball visserij ingezet kan worden. Dit vanwege de baitrunner stand waarmee je handmatig de weerstand kunt instellen hoe de lijn van je molen af gaat bij een aanbeet.

De perfecte combo voor dood aas!

Handig als je even niet oplet en een aanbeet hebt. Deze molen is opgespoeld met 25/00 gevlochten hoofdlijn. Als onderlijn gebruik ik de Berkley Trilene Big Game monofilament. Dit is een nylon onderlijn die normaliter gebruikt wordt voor het vissen op zee. Deze lijn is enorm sterk, schuurbestendig en soepel en leent zich heel goed om te knopen. Voor deze onderlijnen gebruik ik de halve bloedknoop, simpelweg omdat dit heel sterk is, je je eigen gewenste lengte kunt maken en het is veiliger omdat je de lijn niet beschadigt met het gebruik van sleeves. 

Berkley Trilene monofilament is perfect te gebruiken als onderlijn materiaal omdat het goed te knopen is.

Om mijn setup af te sluiten, gebruik ik een twintig grams dobber. Daar hang ik vijftien gram lood onder om zo de minste weerstand te creëren. Op stekken waar vaker wordt gevist, kan weerstand je grootste tegenstander zijn. Zorg er dus voor dat je je dobber goed afstelt en houd hierbij rekening met de grootte van de aasvis. De haakmaat die ik gebruik voor deze visserij is Berkley Fusion 19 maat 2 en de BKK Spear 21-SS maat 2.

Een twintig grams dobber waar ik vijftien gram lood aan hang. Of ik kies een zwaardere dobber als ik een grotere aasvis gebruik.

Roofmeister> Wat is voor jou het allerbelangrijkst voor het vissen met dood aas?

Het allerbelangrijkste is dat je je materiaal in orde hebt zodat je materiaal je niet in de steek laat, een goede betrouwbare basis. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste stekken weet te vinden zodat je in de goede zone aan het vissen bent. En als laatste dat je verse aasvissen gebruikt zodat je wantrouwende snoeken sneller over de streep zult trekken.

Je materiaal op orde betekent ook goede dreggen!

 

Roofmeister> Wat is de nummer één tip die je een beginnend dood aas visser mee zou willen geven?

Doe vooraf research in het water waar je wilt gaan vissen en bekijk wat eventueel goede stekken kunnen zijn. Gebruik hiervoor Google Maps, Google Earth en de Navionics waterkaarten. Met de tips die ik hierboven al heb genoemd ga je sneller resultaat boeken omdat je efficiënter gaat vissen!

 

Efficiënt vissen en zorgen dat je betrouwbaar materiaal hebt. Zonder goed materiaal ben je inderdaad nergens! Volg HIER Jeroen op zijn Instagram.