Met klein aas op GROTE snoek – Albert Dekker gooit het roer om

09/02/2021
Met klein aas op GROTE snoek – Albert Dekker gooit het roer om

Groot aas voor grote snoek? Enorme dode voorns, complete brasems of zelfs makrelen? Die grote mama’s komen voor minder hun bed niet uit. Toch? Die-hard-grote-vissen-vanger Albert Dekker denkt daar anders over. Statisch dood aas vissen met een klein stukje vis… Hij legt het je allemaal uit 🙂

Door Albert Dekker

Iedereen kent de verhalen en geruchten wel van de meeste vissers: groot aas, daar vang je grote snoeken mee. Toch is dit niet altijd gelijk waar, de manier van vissen, met welk soort aas en de grootte ervan hebben wel degelijk invloed op je vangsten. Tuurlijk, het vissen met grote aasvissen kan lonend zijn, maar ik denk graag out of the box 🙂

Waarom klein?

Waarom groot als het klein kan? Beter nog, als klein beter scoort 🙂

Waarom zou ik afwijken van de zogenaamde vuistregel. Hoe komt het nu dat grote snoeken een klein stukje aas eerder pakken? Grote snoeken zijn zeker niet dom, anders hadden ze niet voor niks zo groot geworden. Deze sluwe dikzakken zijn  door de wol geverfd. Met andere woorden, de meeste kennen het trucje onderhand wel. Dan is het tijd voor een andere tactiek om ze te verleiden tot een aanbeet.

Sardineolie helpt de geur te versterken. Het water loopt je toch in de mond 😛

Klein aas gebruiken en bij of voorvoeren is hier de doorbraak. Het heeft allemaal met vertrouwen te maken. We willen dat de snoeken zich op hun gemak voelen. We voeren daarom een paar dagen van te voren een paar stukjes vis (5 stukjes van 4 bij 4 cm per stek). Hiervoor kun je verschillende soorten zeevis gebruiken of een combinatie ervan, makreel, horsmakreel, sardine, haring, spiering zijn allemaal geschikt. Dit zijn allemaal vette vissoorten die veel vitamines, mineralen, eiwitten bezitten en rijk zijn aan Omega-3 vetzuren. Anders gezegd, op-en-top voedzaam.

 

Wat is het effect?

Door wat sardineolie toe te voegen aan de in stukken gesneden vis leg je een heel groot geurspoor aan onderwater. Dit spoor verspreidt zich snel en kan snoeken van honderden meters verderop aantrekken. De snoeken verzamelen zich na verloop van tijd in het gebied rondom je voerstek en op je stek.

Vertrouwen winnen is belangrijk.

Wat er dan vaak gebeurt is dat de grote snoeken de stek zullen claimen en de kleinere snoeken verjagen. Deze dominante vissen zullen beginnen te eten van de stukjes vis die jij hebt gevoerd en op deze manier bouw je vertrouwen op en neem je meer en meer argwaan weg.

 

Vertrouwen is GOUD

Als je gaat vissen na een paar dagen voorvoeren, dan heb je een grote kans dat je gelijk een grote snoek vangt. De truc is wel om met klein aas te vissen. Dat heb je immers meerdere dagen aan ze voorgeschoteld.

Het allerbelangrijkste natuurlijk. Alles moet er op afgestemd zijn dat je de vis na de vangst zo optimaal mogelijk terug kunt zetten.

Een halve makreel of sardine is vaak al groot genoeg, soms vis ik zelfs nog kleiner met bijvoorbeeld alleen de kop van de aasvis. Gebruik je het staartgedeelte, knip dan de staart eraf. Deze zijn vaak vrij stug en kunnen in de weg zitten bij het inhaken.

 

De takel

Een halve sardine gaat zijn werk doen. Check hoe Albert zijn aasvis nog zekert op de haak.

De montage die ik gebruik is vrij simpel. We vissen met een schuivend systeem zodat de snoek vrij baan heeft na aasopname. Een schuifloodje van 50 of 70 gram is vaak voldoende. Deze schuiven we op de 35/00 nylon hoofdlijn met daarna een  kraaltje, ter bescherming van de knoop. Eventueel kun je hier een knijploodje voor gebruiken.

Nu knopen we een wartel aan de hoofdlijn, dan pakken we een stuk 40/00 fluorocarbon van 40 cm en knopen daar een stalen onderlijn  aan van ook weer 40 cm. Daarna knopen we dit geheel aan de wartel van de hoofdlijn. Nu hebben we ongeveer een onderlijn van 80 cm. Op deze manier heeft de snoek alle ruimte om het aas te pakken zonder enige weerstand te voelen.

Zorg voor een schuivend systeem, zodat snoek bij een aanbeet niet tot nauwelijks weerstand kan bespeuren.

Aan het staaldraad bevestigen we een enkele dreg (maatje 2 of 4) en de montage is klaar. Dan zetten we het stukje aasvis op de dreg, inspuiten met olie en uitgooien maar.

 

De set up

We vissen op een statische manier op de snoek. Dat houdt in dat we gebruik maken van een rod pod, pike swingers en beetmelders. Daarbij ligt de nadruk er op dat een snoek geen weerstand mag voelen bij een aanbeet. Die grote snoeken zijn sluwe rakkers en iets van weerstand kan de vis er toe aanzetten de vis meteen weer uit te spugen. Daarom vis ik met een ‘openbeugel  systeem’, waarbij de snoek de lijn uit de swinger trekt.

Bijna alles in mijn set up is er op gebaseerd dat snoek bij aasopname geen weerstand kan voelen. Molenbeugels open en de lijn semi-fixed vastgeklipt in de speciale pike swingers.

Deadbait-hengels van 2,5lb tot 3lb met een lengte van 3,30 tot 3,60 meter zijn prima geschikt voor deze visserij. De lengte is nodig om je aas goed en ver genoeg te kunnen uitwerpen. Ook helpt een wat langere hengel beter om je lijn goed uit het water te liften tijdens de dril wat lijnbreuk kan voorkomen. Een 6000 molen erop met 35/00 nylon en de set is compleet.

 

Niet voorvoeren

Wat soms ook voor een doorbraak kan zorgen als je geen tijd hebt gehad om voor te voeren… Gewoon vrijdagavond gaan zitten met een tentje, uitgooien, bijvoeren en dan uren maken als je ligt te slapen. In de nacht is het dan vaak al raak omdat je geurspoor zich lekker verspreidt. Die bijtuurtjes komen toch wel 🙂

Uren maken op groot water zonder voorvoeren kan zomaar voor een doorbraak zorgen.

De snoeken zijn vaak al in de nacht richting de stek gekomen en blijven rustig leggen bij het voer tot het bijtuurtje aanbreekt. Als je in de gelegenheid bent om voor een langere tijd op een stek te kunnen zitten, is dit zeker aan te raden.

 

Aanslaan

Wacht bij een aanbeet niet te lang. Je kunt vrijwel direct aanslaan omdat je zo klein vist. Grote snoeken slokken een halve aasvis zo naar binnen zonder enige moeite. Als je snel aanslaat, zit de dreg meestal mooi in de voor of zijkant van de bek, en is deze dus ook vrij simpel te verwijderen met een goede onthaaktang.

Wacht niet met aanslaan! Heel belangrijk!

Ook met deze manier van vissen is het op ieder water weer anders, welk aas vinden ze het lekkerst, op welke diepte houden ze zich op, waar liggen taluds of kuilen enz.? Ook hierbij is uren maken belangrijk om dit uit te dokteren.

Waar je meestal de grote monsters kunt verwachten zijn toch wel de grotere wateren met veel diepte. Denk bijvoorbeeld aan zandputten, meren, zijtakken van de rivier enz. Zoek dan de dieptes op en vis dan onderaan taluds. Dit zijn vaak ook de plekken waar de aasvis zich ophoudt.

 

Bijvangsten

Op deze manier kun je heel goed snoekbaars als bijvangst verwachten, zeker als het al donker wordt of is. Het verschil is dan vaak te merken aan de aanbeet, een hele harde run en daarna volop lijn nemen. Ook hierbij geldt hetzelfde verhaal,  snel aanslaan.

Met deze visserij is de kans op grote snoekbaars groter!

Natuurlijk, het heeft veel weg van karpervissen en menigeen zal het als een luie visserij beschrijven, maar het kan zeker doorslaggevend zijn als het gaat om de echte grote snoeken. Die nemen overal de tijd voor en dat is nu net wat jij ze gaat geven door deze manier.

Na twee keer verkassen was het wel goed raak.

Denk goed na als je gaat voorvoeren, zeker als je op wat kleinere wateren gaat vissen. Deze hebben een andere aanpak nodig dan op de grotere wateren waar je uren moet maken. Voer bijvoorbeeld op verschillende plekken op een water, of pak meerdere stekken over verschillende wateren op één dag. Zo voer ik soms wel op drie plekken als ik een dagje in de buurt ga vissen. Vaak is het dan al binnen een uur raak op een stek.

Dubbele run in de ochtend.

Ontbreekt het voorvoeren en is het niks op het ene plekje, dan verkas ik naar een uur of drie naar het volgende plekje. Soms moet je gewoon concluderen dat er geen snoek op de plek is. Je kunt bijvoeren tot je een ons weegt, maar snel resultaat zal uitblijven.Verkassen naar ander water of naar een andere stek kan dan soms helpen om de dag te redden.

 

Ik hoop dat ik jou heb kunnen inspireren en overhalen om het eens te gaan proberen op deze manier. Net zo goed hoop ik op die mega snoek voor jou. Als laatst: Wees zuinig op onze vissen en de natuur.