De top 4 Rapala twitchbaits van PB Broeckx voor grote baars

02/02/2021
De top 4 Rapala twitchbaits van PB Broeckx voor grote baars

Als iets populair is binnen het baarsvissen, dan is dat wel het vissen met twitchbaits. Daarbij het gegeven dat flinke prijskaartjes niet geschuwd worden, een plug van meer dan 30 euro is al lang geen uitzondering meer. Ben je op zoek naar kwaliteit hardbaits en dat voor toch een mooie prijs, dan is good old Rapala je beste vriend. Pieter-Bas Broeckx van de VisTD heeft wat opties op een rijtje gezet. 

Door Pieter-Bas Broeckx

Het baarsvissen is populairder dan ooit. Vele roofvissers proberen deze ‘mooiste vis van Nederland’ te verschalken. Waar de meeste mensen nu net bekend zijn met de Carolina rig en hier hun successen mee boeken zijn er alweer nieuwe technieken die rap in opkomst zijn.

Een van deze technieken is het vissen met twitchbaits. Dit zijn lange pluggen die van zichzelf weinig tot geen actie hebben maar waarbij jij als visser de actie in de plug brengt. Mocht je meer willen weten over deze techniek en wat daar allemaal bij komt kijken dan verwijs ik je graag naar de VisTD film over het twitchbaiten, zie boven. Abonneer je op de VisTD en mis niks van hun supervette video’s, klik HIER.

Eerst de crankbaits, nu twitchbaits, hardbaits zijn sowieso aan een opmars bezig.

Nu zul je wel hebben gezien dat je twitchbaits in vele vormen, maten en met name prijscategorieën hebt. Waarbij je tegenwoordig niet gek hoeft op te kijken om 30 euro voor een plug te betalen. Maar dat betekent niet dat er voor minder geld niets te krijgen is.

Ook snoekbaars gaat er meer en meer voor. Dressuur op softbaits? Wie zal het zeggen.

Hieronder neem ik je mee naar een aantal van mijn top 4 twitchbaits van Rapala. Stuk voor stuk bewezen vangers waarmee je een grote baars prima een loer mee kunt draaien én voor een zeer schappelijke prijs in de meeste hengelsportzaken te verkrijgen.

 

Het hangertje> Rapala Ripstop Deep

12 cm. Diepgang 2,4-2,9 meter. Deze plug is mooi en vlot op diepte te brengen en is suspending, dat betekent dat ie in het water blijft hangen. Hierdoor kan je hem lang laten staan en heel langzaam vissen.

Een ander vernuftig foefje is dat aan de achterkant van de plug een soort klein lipje zit. Dit zorgt ervoor dat de plug na een versnelling (twich) veel sneller tot stilstand komt dan een gewone plug. Dit kan op sommige momenten net even de doorslag geven. Bestel hem HIER.

 

De classic> Rapala Down Deep Husky Jerk

10 cm. Diepgang 2,1 tot 4,8 meter. Deze klassieker is bij de meeste vissers wel bekend en misschien zelfs al in de kunstaasdoos aanwezig. Van nature wordt deze plug voornamelijk ingezet voor het trollend vissen. Maar de meesten weten niet dat je er ook uitstekend mee kunt twitchen.

Deze plug duikt tot ongekende diepte wat hem gelijk ook erg interessant maakt om in te zetten op plekken die wat dieper zijn. Ook deze plug is suspending, wat langzaam vissen erg goed mogelijk maakt. Bestel hem HIER.

 

Ideaal voor waden> Rapala Shadow Rap Deep

11 cm. Diepgang 1,2 tot 2,4 meter. Deze plug heeft een zeer mooie wijd uitslaande actie wanneer je hem goed de ruimte geeft. Hij loopt iets minder diep dan de voorgaande pluggen wat hem zeer goed inzetbaar maakt voor het wadend vissen. Met kleinere tikjes kun je deze plug een zeer verleidelijke dans laten uitvoeren die maar voor weinig dikke baarzen te weerstaan is. Bestel hem HIER.

 

De beste> Rapala Shadow Rap Shad Deep

9 cm. Diepgang 1,5 tot 1,8 meter. Wat mij betreft de beste beste Rapala plug om dikke winterbaarzen vanaf de kant te belagen. Door zijn iets mindere diepgang loopt deze niet zo snel vast in het talud. Hij gooit een goed eind weg en heeft een heerlijke onvoorspelbare actie. Als je hem pauzeert zal hij langzaam naar het oppervlak drijven wat op sommige moment onweerstaanbaar is. Deze moet jij eigenlijk altijd in je tacklebox hebben als je achter de grote winterbaarzen aan gaat. Bestel hem HIER.

 

Voor degenen die in de praktijk nog meer willen leren over deze visserij, Pieter-Bas Broeckx is professioneel visgids. Je kunt hem een DM sturen op Facebook of Instagram