De zilveren sprinter – 5 dingen die je moet weten over roofblei  

06/06/2019
De zilveren sprinter – 5 dingen die je moet weten over roofblei  

De roofblei is voor Roofmeister Tim Hakkert en Stein Honders misschien wel de meest mooie en sterke roofvis van het Nederlandse water. Sowieso de looks van de zilveren sprinter, maar ook die spijkerharde aanbeten. Tim & Stein hebben 5 punten opgesteld waar je rekening mee moet houden.

Door Tim Hakkert & Stein Honders

 

Aandachtspunt 1> Anders dan anders

De roofblei is ten opzichte van onze andere rovers echt een vreemde vogel. Anders gezegd bevissen we de zilveren sprinter radicaal anders dan bijvoorbeeld baars, snoek en snoekbaars.

Roofmeister Stein Honders met silver power in zijn handen.

Wij kiezen bij deze visserij voor een hengel van 240 tot 270 cm met een stevige top actie, dit omdat de stroming erg aan het kustaas gaan trekken en het binnenhalen zwaar wordt. Ook is een relatief lange hengel handig om verre worpen te kunnen maken.

Als molen kiezen wij voor de modellen 2500 en 3000; dit omdat bij de roofblei snel binnen halen van belang is, vaak zelfs razendsnel. Zorg altijd dat de molen een goede slip heeft, want geloof maar dat deze rover daar gebruik van maakt.

Oh ja, ook nog belangrijk. De aanbeten van roofblei kunnen echt verwoestend zijn dus zorg voor sterke splitringen en dreggen!

Op onze molens hebben wij 12/00 gevlochten lijn van Spiderwire gespoeld. Inderdaad, nauwelijks tot geen rek om bij een aanbeet meteen strak de haak te kunnen zetten.  Als onderlijn materiaal kiezen wij voor fluorocarbon met een dikte van 40/00. Roofblei vertoeft graag bij stekken met veel stenen en andere obstakels en schuurbestendig fluorocarbon is dan wel zo fijn. Ook zorgt dit voor nog een beetje rek voor wanneer je de vis op het laatste aan het drillen bent. Die laatste klappen worden dan nog enigszins opgevangen.

 

Aandachtspunt 2> Witvisnet

Om de Roofblei te landen nemen wij een witvis net mee met een lange steel waardoor je de vis ver vanaf de stenen kunt scheppen. Dit is voor je zelf wel zo makkelijk omdat je zodoende niet over de gladde stenen hoeft om de vis te landen. Ook geen doen natuurlijk om de vis door en over de stenen heen te trekken.

Een blei om te kussen 😛

Ook zetten wij de vis terug met het net. Zorg dat de vis goed bij kan komen. De roofblei vecht hard en kan uitgeput raken. Overigens is een onthaakmatje ook geen overbodige luxe voor deze kwetsbare roofvis.

 

Aandachtspunt 3> Kunstaas keuze

Een legio aan kunstaas is geschikt voor de roofblei met natuurlijk de nodige favorieten. Al snel kiezen we vooreen Spinmad  of een ASP Spinner van Spro, ver te werpen en je kunt het supersnel binnendraaien. Het spinnerblad achterop dit kunstaas zorgt voor extra attractie.

Kunstaasverzameling voor roofblei. Belangrijk, je moet het ver kunnen werpen en snel kunnen binnenvissen.

Daarnaast gebruiken wij regelmatig poppers, met name als we ze zien jagen. Daarbij hebben we goede ervaringen met de Popper van Strike Pro. Dit kunstaas laat veel water opspatten, maakt een luid ‘plop’ geluid en is snel binnen te vissen zonder dat het de actie verliest. Dit betekent natuurlijk niet dat andere poppers voor deze visserij niet te gebruiken zijn.

Een absolute aanrader is ook de Salmo Rattlin’ Sting 9. Monotoon binnengevist heeft deze plug al een sublieme actie, maar met een tik met de hengel schiet hij mooi een stuk naar buiten en dat kan wel eens de trigger zijn op sommige dagen.

Salmo Ratllin’ Sting, topper voor roofblei.

Kunstaas wat nogal onderschat wordt voor deze visserij, maar zeker vis oplevert is de ouderwetse spinner. Dit aasje schittert aan alle kanten en geeft enorm veel vibratie af in het water. Liefst gebruiken wij in de stroming wel de zwaardere spinners zodat je ze enigszins onder de oppervlakte binnen kunt vissen.

 

Aandachtspunt 4> Stekkeuze

De roofblei is een vis die zich ophoudt in de snel stromende plekken van een rivier zoals rond om de kribkoppen. Met zijn aerodynamische lichaamsbouw is hij gewoon gemaakt om vol in de stroming explosief te jagen.

Roofblei = stroming = schemering.

Het mooie is dat wij beiden dichtbij de Waal wonen, een rivier die altijd stroomt en een waar walhalla voor de roofblei visser. Als wij de dag beginnen kijken we altijd eerst naar hoe de stroming loopt en kijken we naar de kleur van het water, hierop passen wij ook onze kunstaas keuze aan; bij bruin water kiezen wij dan al snel voor een felle kleur of helderwit.

Het is zeker aan te raden om de ‘luchtmacht’ in de gaten te houden :-P. Vaak genoeg zie je plotseling visdiefjes (sternen) in het water duiken. Dit ten teken dat roofvis kleine vis naar het wateroppervlak jaagt en op de rivier is dat maar wat vaak roofblei. Bijna vangstgarantie. Zijn  er veel vogels aan het jagen, kies dan liever niet voor een popper, temidden van de voedselstrijd kunnen de visdiefjes net zo goed dit kunstaas pakken. 🙁

Zie je visdiefjes jagen op de rivier, 9 van de 10 keer heb je dan ook roofblei gevonden.

Een van de topstekken die niet overgeslagen moet worden is de ingang van de uiterwaarden aan de rivier. Dit zijn meestal smalle ingangen van natuurgebieden in waar het water met veel kracht doorheen wordt geduwd.  Echt een stek om veel aandacht te geven.

 

Aandachtspunt 5> Vistechniek

Wij vissen altijd lekker actief onze stekken af die we van te voren ingepland hebben. Een roofblei sessie begint bij ons rond een uur of 6 ’s ochtends. Tijdens de schemering zijn roofbleien veel actiever. Het liefst starten we beiden met verschillend kunstaas om te kijken wat er die sessie het beste in de smaak valt.

Razendsnel binnendraaien, roofblei is veel sneller dan je denkt.

We  vissen bijna uitsluitend met de stroming mee, waardoor je kunstaas het makkelijkst te sturen is. Ja, inderdaad, je kunstaas gaat dan als een speer door het water, maar geloof maar dat roofblei het met gemak bij kan houden.

Vang je zo’n knoperd, dan ben je de rest van je leven addicted.

Echt mensen, deze visserij is zo verslavend. Met name als je de vis ziet jagen. Werpen, snel binnenvissen en dan ineens die spijkerharde dreun op de hengel We kunnen het iedereen aanraden.