Dit is wat het vissen op zeebaars zo moeilijk maakt – Zoektocht naar stekken

01/06/2024
Dit is wat het vissen op zeebaars zo moeilijk maakt – Zoektocht naar stekken

De zeebaars is zeker één van onze meest spectaculaire rovers. Ze zijn sterk, zijn op verschillende manieren te vangen en de aanbeten kunnen bizar hard zijn. Het is zeker niet de makkelijkste om te vangen, maar wat maakt het lastig en hoe pak je het ongeveer aan? Wij vroegen aan specialist Enzo Claassens hoe zijn zeebaars visserij in elkaar steekt.

 

Roofmeister> Wat maakt het zeebaars vissen voor jou zo mooi?

Het is voor mij de thuisbasis visserij. Een visserij waar ik mee begon toen ik wat fanatieker ging vissen. Niet de makkelijkste om mee te beginnen, maar daardoor is de beloning groot! ’s Avonds in het avondzonnetje lekker nog een uurtje smijten, spannend in de nacht of met het eerste licht lekker wakker worden aan de waterkant waar de grote schepen voorbijkomen. Mooier wordt het niet! Harde aanbeten, zoute lucht, zon… dat maakt het voor mij de mooiste visserij.

Ik woon heel dichtbij het zoute water, dus een aantal worpen zijn zo gemaakt!

 

Roofmeister> Wat maakt het zeebaars vissen voor veel mensen zo lastig? 

Zeebaars is een vis die erg reageert op de omstandigheden, en met name op de getijden. Dat maakt het zo dat de bijtmomenten vaak in bepaalde getijden gunstig zijn. Daarnaast zijn veel stekken niet of moeilijk te vissen met een bepaald getijde. Daarom ben je dus wat beperkter in wanneer je (goed) kunt vissen op de zeebaars. Ik denk dat het hierdoor als niet makkelijk wordt gezien. 

 

Roofmeister> Hoe kies jij je stekken uit en kun je wat uitleggen over het getij?

Je wilt graag stroming hebben wanneer je op zeebaars vist. De vis lijkt dan actiever en je kunt je kunstaas beter en natuurlijker aanbieden. Door een lang zweefmoment te creëren op de stroming kun je de zeebaars eerder verleiden om te bijten.

Ze pakken vaak in het zweefmoment, net als andere rovers.

Rond het lage water wordt het meest op zeebaars gevist om deze reden, bijkomend zijn de meeste stekken dan ook beter te bereiken. Maar ook tijdens het hoge water wil ik er ook op uit trekken.

 

Roofmeister> Wat voor setup heb je nodig voor zeebaars en waarom?

Dit is een beetje afhankelijk van waar je vist. Zelf vis ik in het Europoort/Waterweg gebied. Hier heb je vanwege de afstanden toch al snel een hengel nodig van rond de drie meter. Bij voorkeur een hengel met een snelle actie en genoeg power! Want de zeebaars (zeker in de stroming) is een sterke vis. Je wilt deze goed kunnen blocken zodat ze niet tussen de stenen kunnen duiken. Het werpgewicht is vaak wat zwaarder dan je daadwerkelijk gebruikt, vanwege deze power.

Een beetje dikker fluorocarbon is wel gewenst in verband met alle scherpe stenen.

Zelf vis ik graag met een hengel tot een gram of 40/50. Hierop heb ik een 4000 molen met een goede slip, erg belangrijk! Op de molen heb ik een sterke, gladde 12/00 lijn en ik gebruik 55/00 fluorocarbon. Er zijn erg veel scherpe stenen in dit gebied dus check regelmatig je leader.

 

Roofmeister> Wat voor kunstaas gebruik je graag en wanneer gebruik je specifiek kunstaas?

Eigenlijk heb je niet heel veel verschillend kunstaas nodig om te gaan zeebaarzen. Ik heb altijd maar twee tackleboxen bij me. Een tacklebox met softbaits en een tacklebox met hardbaits. Ik gebruik 90% van de tijd softbaits. Hardbaits wil ik gebruiken als ik zie dat er activiteit aan het oppervlak is (vaak wat verder in de zomer) of wanneer de stroming eruit is gevallen. Dan wil het nog wel eens werken om een hardbait over een strekdam binnen te halen. Zorg er voor dat de hardbait vlak over de dam binnen wordt gehaald.  

Het overgrote deel van de tijd vis ik met shads van zo’n 10-13 cm.

Wat betreft softbaits kun je (slanke) shads gebruiken van 10-13 cm. Het gewicht hangt volledig af van de omstandigheden. Stroming en wind zijn factoren die bepalen hoeveel gram lood ik gebruik. Zoals eerder aangegeven wil je een lang zweefmoment hebben. Dus probeer altijd aan te passen aan de omstandigheden, want die veranderen continue in getijdenwateren. Met 10-25 gram loodkoppen, en alles daartussen, kun je eigenlijk in elke situatie wel goed vissen. 

 

Roofmeister> Wat is voor jou het meest memorabele zeebaars moment?

Dat is een moeilijke… Ik denk dat ik dan een moment kies waarbij ikzelf niet een vis ving, maar een van mijn vismaatjes. We waren op pad in het donker en het was eigenlijk een extreem taaie avond. Vissen in het donker maakt het altijd toch net even spannender. Je vist veel meer op gevoel. Maar deze avond wilde het eigenlijk helemaal niet lukken, ook dit hoort bij zeebaarzen. Zo rond 1:30 uur wilde hij er eigenlijk al mee stoppen.

De hoop was al weg, maar wat er toen nog boven kwam…

En ik zei: “Nou, laten we nog op één plekje een paar worpjes maken en anders gaan we lekker naar huis.” Zodoende aangekomen, beiden nog een paar worpen en hoor ik ineens: “Hangen!” Meteen was duidelijk dat het een goede vis was. Op deze locatie was het lastig landen, zeker in het donker. Toen de vis dichtbij kwam, zagen we dat het echt een monster was! Dus zonder twijfelen ben ik het water in gelopen om de vis voor hem te landen. Een dikke tachtiger! In de nacht op een van de taaiste avonden, waar je eigenlijk al wilde opgeven. Mooier kan niet! 

 

Roofmeister> Wat zou je nummer één tip zijn voor een beginnende zeebaars visser?

Ik denk dezelfde tip die voor iedere visserijen geldt, niet opgeven! Elke dag is anders en probeer je altijd goed voor te bereiden door de getijden en wind te bekijken. Probeer patronen te vinden die voor jou goed werken en blijf proberen. Na de eerste ben je verslaafd.

 

Vissen op zeebaars is inderdaad een kwestie van doorzetten, dat weten we maar al te goed. Belangrijk is dat je goed het getij in de gaten houdt en goed contact met je kunstaas houdt! Check HIER de Instagram van Enzo.