Dropshotten – VALSSPELEN op snoekbaars!

20/09/2018
Dropshotten – VALSSPELEN op snoekbaars!

Snoekbaarsvissers kennen het gevoel van die knetterharde aanbeten. Alsof er een elektrische schok door je heen gaat. Zeker op ondiep water kun je je hengel maar beter goed vast houden. Wauw, wat kunnen die kastelen er hard op knallen. Het is zo’n gevoel dat je anderen dolgraag mee wil geven, zo gaaf!

Door Sjoerd Beljaars

Hoe tof is het als je je zoontje een keer die ervaring mee kunt geven, of je vrouw of een visvriend die het helemaal niet zo op heeft met snoekbaarzen en de oren van je kop praat over alleen snoekvissen? Dropshot is de manier om ze kennis te laten maken met deze bijzondere rover.

Je nauwelijks vissende matti die thrill meegeven.

Probleem is dat snoekbaars alleen niet zo’n makkelijk te vangen roofvis is. Ze zitten vlakbij de bodem, zoeken graag obstakels op en dat alles liefst in stromend water. Stuk voor stuk ingrediënten die het er niet gemakkelijker op maken.

VISSEN MET JIGKOPJES VERGT NET WAT MEER OEFENING EN KUNDE.

Gewoon werpend vissen met jigkopjes? Natuurlijk, dit is een supereffectieve manier om snoekbaars te vangen, maar meteen ook eentje die de nodige ervaring vergt.

Of vrouw- en zoonlief. Moeten ze natuurlijk niet van dit soort bakken gaan vangen.

Al helemaal als de vis nukkig is en je bijna genoodzaakt bent om loodkopjes te gebruiken die lichter zijn dan 10 gram. Gewoon dieplopende plugjes dan? Mhhhh, qua techniek makkelijker, maar vaak zijn plugjes alleen succesvol als snoekbaars zeer actief is…

Minder vastzitters

Lang leve de dropshot rig! Echt! Zo rond 2006 is deze techniek vanuit de USA komen verwaaien en in Europa volop in zwang geraakt. Niet voor niets. Deze vistechniek is zo succesvol voor snoekbaars, dat het soms net valsspelen is.

De effectiviteit zit hem vooral in het feit dat je de haak (waar je een shad op prikt) iets van 20 cm boven het lood rechtstreeks op de lijn knoopt. Aangezien de haak zodoende op enige afstand boven de bodem hangt, reduceer je het aantal vastlopers. Ook met de dropshot rig zul je hoe dan ook eens vast komen te zitten, maar veel en veel minder snel dan wanneer je met een jig kop vist.

Pret voor tien. En geen geen geouwehoer bij het onthaken. Vaak zit de haak mooi in het scharnier van de bek. 

Keep it simple

Het mooie van dit alles? Je vist alsnog continu in de strike zone van snoekbaars, laten we zeggen vanaf de bodem zo’n 40 cm omhoog. Tot slot het binnenvissen. Natuurlijk zijn daar allerlei variaties op, maar keep it simple.

Al helemaal als je je ‘visgast’ snoekbaars wilt laten vangen. Het is zaak om vooral heel langzaam het loodje over de bodem naar je toe te trekken met de hengel, daarna al lijn binnendraaiend de hengel weer naar voren of naar beneden bewegen en dit proces herhalen.

Vooral niet te moeilijk doen. 

Vergeet diegene ook vooral niet pauzes in te laten lassen. De shad mag daarbij gerust een seconde of twee stilhangen, in 9 van de 10 keer het moment van de aanbeet. Tja, een kind kan de was doen. Letterlijk! Je zult niet de eerste zijn die het snoekbaarsspelletje aan anderen geleerd heeft met de dropshot rig.

SJOERD BELJAARS

Op zoek naar de juiste dropshothengel, klik HIER