Een dikke bak tijdens de start van het seizoen

10/06/2019
Een dikke bak tijdens de start van het seizoen

Het roofvisseizoen is in volle gang en de meest brute openingsverhalen doen de ronde. Wij kregen er een binnen van allrounder Florian Kappen. Met name de snoek ging los. En dat terwijl hij in de gesloten tijd nog een bonusbaars ving. 

Door Florian Kappen

Ondanks dat ik niet heb stil gezeten in de gesloten tijd (klik HIER), was het toch fijn dat de start van het nieuwe roofvisseizoen er weer was. Eindelijk hebben we weer de mogelijkheid tot het vissen met kunstaas! Net als velen andere Roofmeisters heb ook ik daar dankbaar gebruik van gemaakt. Ik kon in de eerste week gelukkig de tijd vinden om een paar korte avondjes te vissen, met succes!

Hengeltje mooi krom! Daar doen we het voor…

Na het gelimiteerd zijn tot de worm in het gesloten seizoen is het kunstaas gooien toch weer een hele verademing! Gelukkig ligt er een mooie zandafgraving bij mij naast de deur, wat soms taai kan zijn, maar waar zich grote vissen schuilhouden. Gelukkig ken ik het water maar al te goed en vijf minuten na de start van mijn roofvisseizoen, mocht de eerste dame al op de foto! Met 85 cm nog geen gigant, maar een mooie start, dus niks te klagen voor het eerste avondje. Dit was echter nog maar een voorbereiding voor wat er de volgende dagen zou volgen.

In de gesloten tijd moest ik het doen met deze glibberige monsters.

Na een snel “opwarm snoekje”, was het de tweede avond wederom niet al te lang wachten op de volgende aanbeet (geeft wel aan dat de snoek momenteel erg los is). Dit maal voelde het vanaf het begin al een stuk groter aan, echter leek de snoek nog niet eens door te hebben dat het niet helemaal klopte. Pas nadat ze het oppervlak raakte, barstte het eerste geweld los.

Meteen was duidelijk dat het om een serieuzere vis ging! Na een mooie dril dan eindelijk die ontlading: “Yes, eerste bak van het seizoen is binnen!” Een snelle meting bevestigde meteen mijn vermoeden, de eerste meterbak van het seizoen mag ik bijschrijven! Al was het niet de lengte, maar vooral de massieve bouw van de vis die mij verwonderde! Wat een lijf voor een vis die toch maar net de meter over ging.

Afgepaaid en wel, maar nog steeds heel massief, inclusief een hele grote kop!

Dat is nog eens een lekkere seizoensopening dacht ik. Een eerste bak op een paar uurtjes vissen. Motiverend om, ondanks dat het eigenlijk niet in de planning paste, de volgende avond stiekem toch nog één klein sessie’tje te doen. Wederom iets waar ik géén spijt van kreeg! Echter was het niet de getargette soort die het de sessie al snel waard maakte.

Ze lijken me wel te achtervolgen, wat een prachtige baars weer! Supergave predatoren.

Een massieve baars vond mijn 20cm Savage Gear Line-Thru Trout er nogal aantrekkelijk uitzien en hapte vol in de haak! Een baars die een 20 cm aasje aanvalt, dat moet ook wel een bak zijn, wat een gek! Helaas zat ze niet gehaakt, dus maar even snel een baars plugje er aan… Na even zoeken kon ik haar dan toch weer lokaliseren, waarna er wederom een bak aan mijn lijn hing. Wat een start van het seizoen! Ze haalde de magische 50 cm net niet, maar met een hoge bouw en dikke buik, wederom een prachtige vangst! Ze lijken me wel te achtervolgen momenteel, die grote baarzen…

Actieve snoek

De snoeken zijn in deze tijd van het jaar erg gulzig! Met de warmere temperaturen verwacht je dat natuurlijk ook wel een beetje, al lijken ze momenteel wel écht voor alles te gaan. Ze lijken zich geen moment te bedenken! Zodra ze je aasje zien, klappen de meeste er meteen vol op. Waar in sommige periodes of dagen (ook met warmere temperaturen) het versnellen, of juist het vertragen of stilvallen van het aas, de snoek over de streep lijkt te trekken, klappen ze er momenteel vol op bij een aasje dat grof binnen wordt gevist.

Blij met warmere temperaturen. Straks, hartje zomer is het wel oppassen met de snoeken… Dat zijn ze op hun kwetsbaarst.

Hoewel ik altijd blijf proberen te variëren met de manier van binnendraaien, komen eigenlijk alle aanbeten op een redelijk snelle, monotone manier van binnendraaien. Ideaal voor een plas met een lage dichtheid aan snoek! Zo kun je lekker veel meters maken, zonder de stek al te secuur uit te vissen. Uitzonderingen natuurlijk daar gelaten en daarnaast weet ik op mijn thuiswater de schuilplekken en taluds maar al te goed te vinden. Ook niet onbelangrijk voor een goede vangst op dergelijk water.

Wadend succes op een van de Randmeren!

Het tweede weekend had ik nog even de tijd voor een serieuzere sessie op de Randmeren, waarbij zich ook verschillende snoeken meldde. Geen bakken, maar heerlijk gevist, wadend op groot water! Al met al een prachtige seizoensstart. Eens kijken wat de komende weken brengen. Zal het nog lukken om nog een bak te landen vóór het Brazilië-avontuur dat op de planning staat? We gaan het zien. Ik wens alle mede Roofmeisters in ieder geval veel succes in dit nieuwe seizoen!