PR baars tijdens het vissen op meerval – Florian Kappen

29/05/2019
PR baars tijdens het vissen op meerval – Florian Kappen

Florian Kappen heeft niet stilgezeten in de gesloten tijd. Voor hem betekent het einde van het roofvisseizoen het inluiden van het meervalseizoen. Met de worm uiteraard en soms leidt dat tot mooie bijvangsten. Zo ook tijdens een sessie op een rivierplas. Meerval was de targetvis, maar een andere rover openbaarde zich. Ik ving een pr dat waarschijnlijk voor het leven zal blijven  staan. 

Door Florian Kappen

Voor wie het meervalvissen óók heeft opgepakt, zal het geen verassing zijn dat deze visserij best een uitdaging kan zijn. Zo ook voor mij, er is ook al veel tijd in deze visserij gaan zitten. Toch mag ik zeker niet klagen over de vangsten tot nu toe. Drie jaar geleden, ving ik mijn eerste twee meervallen vanuit de bellyboat en dat smaakte naar meer.


Help Florian daarnaast bij zijn missie om de Arapaima en Roodstaartmeerval te beschermen en maak daarmee eveneens kans op het winnen van een kunstaaspakket! Klik HIER voor de give-away T.W.V. €85,-! 


Sindsdien staat de zomer steeds meer in het teken van de meervalvisserij. Gelukkig heb ik sindsdien ieder jaar wel mijn visjes weten te vangen. De échte giganten moeten nog volgen, maar één behoorlijke bak van 163 cm is alvast in the pocket. Helaas heb ik van deze vis echter geen foto kunnen maken, waar ik nog steeds van baal!

Het poseren met een dikke meerval is met deze glibberige beesten ook iets waar je handig in moet worden… 😉

Als beginnend meervalvisser ben ik, vooral samen met mijn vismaat Niels Houben, nog flink aan het verkennen en proberen we verder te kijken dan onze neus lang is. Je kunt natuurlijk de algemeen bekende stekken bevissen, maar zo zitten wij niet in elkaar. We gaan liever op zoek naar onze eigen stek. Hiervoor gebruiken wij een combinatie van de bellyboat en een statische visserij, iets wat duidelijk zijn vruchten afwerpt. Een bellyboat-sessie geeft een mooi beeld van de situatie, waar je tijdens het statische vissen weer op in kunt spelen.

Een behoorlijke bak voor vismaat Niels!

Niels en ik proberen ons niet dood te staren op één vissoort. Aangezien het pionieren best eens kan uitlopen op een teleurstelling en een situatie toch anders kan uitpakken dan gehoopt, nemen wij daarnaast voor de zekerheid vaak óók altijd een dropshothengeltje mee. Dit heeft al eerder de dag gered, maar dit jaar meer dan ooit. Vele vissers zullen weten dat rivierplassen dé plekken zijn waar flinke baars zich kan schuilhouden.

Oók dit jaar begon weer goed en de eerste meervallen mochten alweer op de foto. Nog géén giganten, maar wel mooi!

Eigenlijk target ik baars niet eens zo vaak, maar op zijn tijd natuurlijk prachtig om te doen. Waar we niet veel activiteit van meerval zagen, zijn wij maar overgestapt op de baars. Niels wat eerder dan ik en na wat aanbeten en een vis, besloot ik ook maar even mijn dropshothengeltje erbij te pakken…

De Canadese dauwpieren, die men gebruikt voor het meervallen, zijn ook zeker goed in trek bij grote baars. Nog geen 10 minuten later was het raak en stond mijn hengel flink krom! Eerst denkende: dit kan toch geen baars zijn!? Tot ze boven kwam… Een baars waar je U tegen zegt en die qua lengte waarschijnlijk niet veel onder deed voor het Nederlands record…

Volgens mij spreekt deze foto voor zich, met name een mega lange baars!

Nu komt er een maar, en dat is dat ik mijn vissen meet met staart in natuurlijke ofwel gespreide houding en op deze manier was de vis 52cm! Nu zag ik achteraf dat het record van 54cm, gevangen door Pieter-Bas Broeckx, gemeten was met de staart samengevouwen. Iets wat de vis natuurlijk net wat extra lengte geeft, zoals ook te zien op het filmpje van zijn record-baars.

Hoe lang deze baars zou zijn geweest op de zelfde manier gemeten, zullen we nooit weten. Ik denk dat deze baars er net onder zat. Echter maakt het voor mij persoonlijk niet uit, want een bak is een bak. Voor mij wel duidelijk dat dit een PR is dat ik niet snel, of mogelijk niet meer, zal verbreken. Al is het wel een mooie uitdaging…!

Een droombaars… En wat een prachtige kleuren!

Vissen is vaak hard werken, wat ik voor onder andere mijn meervallen zeker doe. Maar geluk hoort soms ook bij het vissen, en dat blijkt hier maar weer! Wel laat dit zien, dat allround zijn en inspelen op de situatie een goede insteek is. De dag eindigde met nog een aantal andere leuke vissen en zo draaide een teleurstelling om tot euforie. Voor mij geen vraag of de dropshot de volgende keer wéér mee gaat… 😉


In een eerder ARTIKEL is te lezen dat mijn interesse in vis breder is dan enkel sportvisserij. Voor mijn aankomende project, m.b.t de bescherming Arapaima en Roodstaartmeerval, kan ik jouw hulp goed gebruiken!

Dit project wordt uitgevoerd voor een non-profit organisatie en om die reden is geld nog hard nodig! Daarom verloten wij €85,- aan kunstaas onder donateurs! Klik HIER en draag bij aan de bescherming van deze zoetwaterreuzen! Blijf ook op de hoogte van ons avontuur via INSTAGRAM