De alligator gar – De levende dinosauriër

01/05/2019
De alligator gar – De levende dinosauriër

Maximiliaan Claus en Florian Kappen zijn buiten de sportvisserij om, nog een stuk breder betrokken binnen de vissenwereld. Deze mannen zetten zich namelijk in voor de bescherming van zoetwaterreuzen over de hele wereld. Ze hebben al een project uitgevoerd ten gunste van de alligator gar, waar ze hier hun verhaal over doen.

Door Florian Kappen

Daarnaast zullen ze binnenkort afreizen naar de Amazone voor onderzoek naar de arapaima en roodstaartmeerval en hoe deze beschermd kunnen worden tegen stroperij. Om deze soorten te kunnen behouden hebben zij je hulp hard nodig. Lees hiervoor onderaan verder of neem een HIER een kijkje.


Voor je verder leest, klik op bovenstaande link, doneer, help mee met het beschermen van de arapaima en de roodstaartmeerval en maak kans op een van de kunstaas pakketten.


Wie zijn wij?

Maximiliaan en ik (Florian) zijn bloedfanatieke sportvissers, daarnaast zijn wij ook op een breder gebied actief binnen alles wat met vissen te maken heeft. Al vanaf jongs af aan zijn wij beiden razend geïnteresseerd in de natuur en met name de mysterieuze onderwaterwereld. Zo zijn wij beland bij de sportvisserij, waar wij ons focussen op een breed scala aan soorten. Voor ons beiden stond vanaf een jonge leeftijd al één ding voorop: hoe groter, hoe beter.

Een stuk kleiner dan zijn PR, en ze worden nog véél groter, maar toch al een aardige meerval voor Florian uit ons eigen kikkerlandje.

We dromen al jaren van het vangen van verschillende grote vissen over de hele wereld, mede geïnspireerd door mensen als Jakub Vagner of Jeremy Wade, maar natuurlijk ook door onze landgenoot Arnout Terlouw. Beiden hebben wij een deel van onze jongensdromen in en rond eigen land al behoorlijk waargemaakt, met diverse flinke meervallen en voor Max zelfs een beluga steur van 103 kilo. Maar we streven naar meer en hebben onze zinnen gezet op het strepen van zoveel mogelijk zoetwater reuzen en het liefst alle zoetwaterreuzen die de wereld te bieden heeft! Een waarschijnlijk onhaalbaar doel, maar we zijn al goed op weg, mede dankzij onze opleiding biologie.

Wij zijn namelijk vanuit onze vispassie, een jaar of 5 geleden, begonnen aan de opleiding biologie. Een opleiding die een stuk breder is dan enkel vissen, maar wij als vis-enthousiasten werden (gelukkig) keer op keer op de vis gerelateerde onderzoeksprojecten gezet. Daarnaast hebben wij in het kader van stage, zelfs een project mogen uitvoeren met als focus de alligator gar. Een vis die hoog op ons lijstje stond en sindsdien bij ons alléén nog maar hoger is komen te staan.

Een 103 kilo zware beluga steur voor Maximiliaan. Ook een rover, wat niet bij iedereen even bekend is.

De alligator gar

Vele fanatieke Roofmeisters onder ons zullen de alligator gar ongetwijfeld allang kennen van programma’s als River Monsters of Fish Warrior. Het is een van de overgebleven onderwaterreuzen van deze planeet en daarnaast misschien wel de meest prehistorische van allemaal. De looks van deze ongelofelijk brute vis spreken natuurlijk al voor zich. De alligator gar (of kaaiman snoek), lijkt precies op wat je zou verwachten als je een snoek met een alligator zou kruisen. Met het lichaam van een snoek op steroïden en een kop als een alligator, is deze vis perfect gebouwd om andere vissen te verslinden.

Lijkt veel op de alligator gar, maar dit is de longnose gar!

Het is dan ook één van de top predatoren in hun leefgebied samen met de Amerikaanse alligator. Naast dat deze vis de looks heeft van een prehistorisch beest, is dit dier ook daadwerkelijk prehistorisch. De familie “Lepisosteidae” ofwel kaaimansnoeken stamt namelijk uit het Krijt-tijdperk, meer dan 60 miljoen jaar geleden. Ongelofelijk dat zulke vissen nog onveranderd rondzwemmen tot op de dag vandaag en dat wij erop kunnen vissen!

Na het in het echt zien van onze eerste alligator gar waren we nog meer verkocht aan deze ongelooflijke brute vis!

De alligator gar zou in theorie tot zo’n 3 meter bij ca. 150 kg kunnen worden. Op dit moment is de grootste officieel geregistreerde alligator gar een exemplaar van 2,5 m bij ongeveer 150 kg. Deze specifieke vis was niet gevangen op de hengel, maar ook met de hengel wordt de alligator gar volop belaagd en soms komen er vissen boven die niet veel onder doen voor deze vis van 150 kg.

Visserij op de alligator gar vind voornamelijk plaats op de Trinity River in Texas, een rivier met een flink bestand aan alligator gar. Hier wordt dus ook volop gegidst en er komen mensen vanover de hele wereld naar deze rivier om zelf één van deze dinosauriërs te vangen met de hengel. Zo ook Jakub Vagner en Jeremy Wade, die beiden hun alligator gars hebben gevangen op de Trinity River.

Niet gek dat een vis met zo’n kop een super succesvolle top-predator is!

Gek is het niet dat men vanuit alle uithoeken van de wereld naar Amerika komt voor deze dino-vis. Van zo’n gigant als de alligator gar verwacht je natuurlijk dat deze loeisterk is en dat deze zowel de visser als zijn materiaal flink op de proef neemt. Maar daarnaast is door een speciale eigenschap van deze soort, het drillen éxtra spectaculair.

Kaaimansnoeken in het algemeen zijn namelijk uitgerust met een speciaal aangepaste luchtblaas, waarmee ze zuurstof kunnen opnemen. Een eigenschap die noodzakelijk is om als zo’n grote vis zijnde te overleven in de zomer, wanneer zuurstofgehaltes in de rivier te laag worden.

Adem in… en even poseren met deze Bowfin, in Nederland wordt hij ook wel de moddersnoek genoemd.

Dit maakt het uitdrillen van deze vis extra uitdagend, aangezien één keer lucht happen ze instant energie geeft om weer een volle run te nemen en je materiaal te testen tot de max! Daarnaast zullen alligator gars in de zomer ook regelmatig bovenkomen om lucht te happen. Uit ervaring kunnen wij vertellen, dat het ongelofelijk gaaf is om zo’n gigant lucht te zien happen naast je boot!

Niet alleen de vissen werden op de foto gezet… 

Helaas maken wij het als mensen niet altijd even makkelijk voor deze vis om te overleven. Zo zijn populaties van de alligator gar sterk teruggedrongen door menselijke invloeden, met zelfs het uitsterven van deze soort in enkele staten tot gevolg.

Een van de redenen dat de alligator gar historisch gezien onder druk stond, is omdat deze vis door de Amerikanen vroeger werd beschouwd als “trash fish” ofwel ongewenste vis. Het was namelijk het idee dat deze vis aantallen van de meer geliefde sportvissen (denk aan black bass) en commerciële geviste soorten terugdrong als top-predator. Om deze reden werden er vroeger zelfs “gar-rodeo’s” georganiseerd, met als doel het uitroeien van deze soort.

Wij kunnen niet begrijpen dat iemand het ooit in zijn hoofd kan halen om een brute vis als deze af te maken.

Gelukkig hebben ze dit doorstaan en begrijpt men tegenwoordig dat een top-predator als deze enkel bijdraagt aan een gezond ecosysteem en daarmee ook de traditioneel meer geliefde vissoorten. Daarnaast heeft ook de zogenaamde “habitat-degradatie” ofwel achteruitgang, door menselijke invloeden, een grote impact op deze soort. Met in het verleden het plaatselijk uitsterven en verkleinen van de populaties tot gevolg.

De alligator gar is in zijn habitat niet de enige rover…

Onderzoek

Gezien de achteruitgang van deze soort, wordt er veel onderzoek verricht met als doel bescherming van deze soort. Zo mochten wij voor ons stage onderzoek aansluiten bij een project in Florida, voor de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission.

De reden van het onderzoek is dat de alligator gar gigantisch zeldzaam is in Florida. De alligator gar komt in Florida namelijk maar in een handjevol rivieren voor, met relatief kleine populaties. (Sport)visserij op deze soort, is om deze reden dan ook verboden in deze staat.

Waar de naam alligator gar vandaan komt, is na het zien van deze foto te begrijpen…

Het doel van dit onderzoek was het in kaart brengen van de meest belangrijke leefomgeving, de meest gebruikte stukken rivier en de populatiegrootte. Dit werd gedaan door middel van het vangen en vervolgens zenderen van vissen, om zo hun migraties en het gebruikte habitat in kaart te brengen.

Uiteindelijk kan daardoor (hopelijk) een populatieschatting worden gedaan, wat wordt berekend aan de hand van terugvangsten. Dit alles met als uiteindelijke doel het herstel van de populaties door middel van een juist management en het daarmee weer mogelijk maken van bijvoorbeeld sportvisserij op deze soort!

Hopelijk mogen we deze ooit met de hengel vangen.

Aan ons was het de taak om op een (voor onderzoek) nieuwe rivier, de Yellow River, de situatie uit te vogelen. Een taak die moeilijker was dan gedacht. Het vangen van alligator gars werd gedaan met staand wanden ofwel kieuwnetten (helaas voor ons geen hengels!). Maar zelfs met deze methode, kregen wij in eerste instantie géén alligator gars gevonden, laat staan gevangen.

Na weken en zelfs maanden, bijna dagelijks te hebben gevist, op veel verschillende plekken in de rivier, bleef het succes uit. Om deze reden werd besloten om een aantal alligator gars te vangen op een rivier waar wel bekend was waar ze zich ophielden. Zo zijn enkele exemplaren gevangen, welke vervolgens werden gezenderd en overgeplaatst naar onze onderzoeksrivier.

Een onvergetelijk moment met een ware dinosauriër van 100 pond.

Door het volgen van deze (overgeplaatste) gezenderde vissen, hoopten we dat deze ons zouden leiden naar de alligator gars op onze eigen onderzoeksrivier… En na enige tijd, met succes! Hard werken werd beloond en na maanden onderzoek vingen we, dankzij de gezenderde vissen, dan eindelijk een vis op onze onderzoeksrivier: en meteen was het een gigant van 100 pond! Een onvergetelijk moment. De grootste vis van ons onderzoek en eindelijk hadden we dan echt een doorbraak gemaakt. Deze gigantische vis kwam zelfs volledig uit het water zetten toen deze verstrikt raakte in het net! Dit laat maar zien hoe sterk deze vissen zijn, want de netten worden goed vastgezet.

Dankzij de alligator gar kunnen we terugblikken naar het Krijt-tijdperk.

Uiteindelijk is ook deze laatste gigant gezenderd en tot op de dag van vandaag zwemt ze, samen met de andere alligator gars rond in de onderzoeksrivier met een tag. Tot op heden worden er door ons werk nieuwe alligator gars gevangen aan de hand van de data die wordt verzameld door onze vissen. Alle data die wordt verzameld door zowel de door ons gevangen vissen, als de nieuwe vissen, zal uiteindelijk bijdragen aan een juist management en daarmee herstel van de populaties.

Wie weet kunnen we, mede dankzij onze bijdrage, over een tijdje óók in Florida terecht, om op deze giganten te vissen! Er is nog veel werk aan de winkel, maar daar zullen de helden van de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission zich de aankomende jaren hard voor maken!

De zoektocht naar de alligator gar was moeilijker dan op voorhand verwacht werd.

Zoals gezegd is de alligator gar bij ons alleen maar hoger in het vaandel komen te staan tijdens het onderzoek. Een ware overlevingsmachine en top-predator, die alle respect verdient. Wij hebben tijdens ons onderzoek helaas niet de mogelijkheid gehad om op de alligator gar te vissen met de hengel, wel hebben wij natuurlijk genoeg andere nieuwe soorten mogen strepen tijdens ons avontuur, denk hierbij aan largemouth bass, pickerel, bowfin, longnose gar etc…

Maar voor de alligator gar zullen wij dus nog een keer terug moeten! En het is nog niet 100% zeker, maar plannen hiervoor zijn al zeker in de maak… Hopelijk kunnen wij over een tijdje óók uit eigen ervaring vertellen hoe het is om deze giganten te vangen met de hengel.

Deze ‘snelheidsmonsters’ kom je in Nederland niet tegen met zulke mooie kleuren.

 


Amazone reuzen

Voor ons stopt het hier niet bij wat betreft het realiseren van onze dromen en het beschermen van onze onderwaterreuzen. Echter hebben wij JOUW HULP hard nodig! Voor onze afstudeerstage hebben wij nóg groter uitgepakt! We hebben dit keer samen met een non-profit, non-governmental organisatie (Instituto Araguaia) in Brazilië een project vanaf nul opgestart, met als doel; het in kaart brengen van de problematiek rondom stroperij op de arapaima en roodstaartmeerval! Twee andere zoetwaterreuzen, die bij een hoop van jullie ongetwijfeld bekend zijn.

De arapaima is de grootste zoetwatervis ter wereld en prachtig om te zien.

Helaas is stroperij aan de orde van de dag en moet er ingegrepen worden voordat het te laat is…

Voornamelijk voor de arapaima blijkt stroperij een gigantisch probleem te zijn, met hele broedpopulaties die op verschillende meren volledig wordt uitgeroeid. Dit probleem is echter nooit vastgesteld, waarvoor onderzoek nodig is, wat wij samen met het instituut zullen uitvoeren. Het doel zal hiermee zijn: het in kaart brengen van het probleem en dit vervolgens overbrengen (bewustheid creëren) bij de lokale bevolking. We zullen ze educatie bieden en hopen de focus te kunnen verleggen van stroperij op een meer duurzame bron van inkomsten, namelijk: natuuronderzoek, ecotoerisme en wederom sportvisserij!

Jouw hulp

Nu komt deze non-profit organisatie helaas geld te kort en om deze reden financieren wij een groot deel van de projectkosten zelf. Echter kunnen wij helaas niet de kosten van de benodigde ranger opbrengen, die ons zal begeleiden in het veld. Deze ranger is cruciaal voor onze veiligheid, maar ook voor kennis m.b.t. het gebied en de lokale bevolking. Hierbij vragen wij dus jullie hulp!

Wij hebben een crowdfunding opgestart voor dit project waarbij wij al hard op weg zijn naar het doelbedrag. De laatste 2000 euro moet echter nog vergaard worden. Hier kun je dus met een (kleine) bijdrage een groot verschil maken! Neem even een kijkje op de site, en check eveneens de tegemoetkomingen voor het leveren van een bijdrage. Wij zullen ook rond de 100 euro aan kunstaas verloten aan iedereen die een donatie vanaf minimaal 15 euro doneert (Check kopje ‘kunstaaspakketten’). Zo kun je ook bijdragen aan het behoud van deze unieke soorten en hun omgeving en tegelijk een leuke tegemoetkoming ontvangen. Kijk voor meer informatie over het project HIER.

Uw donaties zijn hard nodig! Iedere donatie, klein of groot, is van grote waarde voor het behoud van deze soorten!