Gesloten tijd in een notendop – Regels & paaigedrag

27/03/2024
Gesloten tijd in een notendop – Regels & paaigedrag

De gesloten tijd komt er weer aan en deze zorgt elk jaar weer voor verwarring. Wat mag nou wel en wat mag niet? In dit artikel zullen we alle regels duidelijk uitleggen én gaan we in 0p het paaigedrag van onze rovers! Misschien steek je nog wat op van het paaigedrag en kun je het toepassen in je visserij.

Header foto: MVZ PikeFishing – De gesloten tijd gaat officieel van start op 1 april. Dit betekent dat je tot 31 maart op alle rovers met al het toegestane aas mag vissen. Er bestaat verwarring over de gesloten tijd voor snoek die op 1 maart begint. Dit betekent dat je verplicht bent de snoek terug te zetten in hetzelfde water, je mag er dus nog wel op vissen! De gesloten tijd begint natuurlijk op 1 april, maar het blijft ook een beetje eigen verantwoordelijkheid.

Snoeken zijn niet bezig met eten wanneer ze paaien.

Merk jij bijvoorbeeld dat de snoekbaarzen al massaal op hun nesten gaan liggen voor 1 april, vraag jezelf dan goed af of je wel op ze moet vissen. Ze worden dan mega agressief en vallen alles aan wat in de buurt komt. Ze vangen tijdens deze periode levert onnodige stress op en resulteert wellicht in een minder succesvolle paai. Snoeken eten niet wanneer ze rond de paai zitten, dus deze verstoor je wat minder. Toch raden we het af om te vissen op snoek wanneer je echt merkt dat ze actief aan het paaien zijn.

 

De belangrijkste regels

Een gesloten tijd betekent dat je de betreffende vissoort in die periode direct in hetzelfde water moet terugzetten en in die periode ook niet in bezit mag hebben. Een gesloten tijd is dus niet een verbod om op die soort te vissen. Daarom mag je dus in maart nog wel op snoek vissen.

Je merkt dat de snoekbaarzen tegen de paai aan zitten als de mannetjes zwart/blauw beginnen te kleuren. FOTO: Gregg Hofstede

Naast de gesloten tijden voor bepaalde vissoorten geldt er van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei (voor het IJsselmeer: van 16 maart t/m 30 juni) voor de meeste wateren ook een gesloten tijd voor het gebruik van alle soorten kunstaas (met uitzondering van kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm.), een dood visje, een stukje vis en slachtproducten. Ook het gebruik van garnalen, kreeften of inktvis is verboden.

Gewoon even met rust laten, jij wilt tijdens de daad ook liever niet verstoord worden, toch? FOTO: Cees-Jan Koopman

Vissen met wormen mag dus nog wel, maar ook dit raden wij af. De gesloten tijd is er met een reden en het is maar goed dat er op onze extreem druk beviste wateren een pauze wordt gehouden. Dit komt de visstand ten goede en des te magischer zijn die eerste harde aanbeten weer, als je weer mag vissen op de laatste zaterdag van mei.

 

Het paaigedrag

Zowel baars, snoek als snoekbaars hebben als overeenkomst dat ze in het voorjaar op ondiep water paaien. Ook paaien ze eerder dan witvis, dit om hun broed een voorsprong te geven. Toch gaat het er bij alle drie net iets anders aan toe. Denk bijvoorbeeld aan waar ze eitjes afzetten, of ze nesten maken en de tijd waarop ze paaien.

De vrouwtjes zijn vaak groter dan de mannetjes en soms duiken er meerdere mannetjes op één vrouwtje. FOTO: Mvz_Pikefishing.

Als eerste zal de snoek paaien, dit vindt plaats van februari tot en met april bij watertemperaturen van 6 tot 14°C, waarbij de eieren in verschillende perioden worden afgezet. Een vrouwtje produceert wel 15.000 tot 20.000 eitjes per kilo lichaamsgewicht. Snoeken paaien ondiep en zetten hun eitjes af tegen het riet of in andere waterplanten. Eerst zie je dat de mannetjes ondiep arriveren en de vrouwtjes zwemmen van diep water af en toe de ondieptes op om te testen of de omstandigheden juist zijn om kuit te schieten.

Typische baars eitjes, welke echt in lange strengen worden afgezet. FOTO: Sportvisserij Nederland

Dan de baarzen, deze paaien iets later dan snoeken, namelijk van maart tot en met juni bij watertemperaturen van 8 tot 14°C. De baars legt zijn lange, netvormige linten van soms wel 200.000 eieren bij voorkeur in ondiep water op waterplanten, omgevallen bomen, wortels van bomen of takken.

Snoekbaarzen maken nesten en zetten eitjes af in onder andere plantenwortels. FOTO: Roy Vanstreels

Als laatste snoekbaars, deze paaien van april tot en met juni bij watertemperaturen tussen de 10 en 14°C. De snoekbaars maakt in ondiep water nesten op obstakels of op een harde zand- of grindbodem. Ondergelopen gras of boomwortels vinden ze al helemaal geweldig. Het schijnt dus ook dat ze echt een beetje het zand weg duwen om wortels van planten boven het zand te krijgen om hun eieren op af te zetten.

Een typisch snoekbaars nest. FOTO: Thijs Langwerden

In maart beginnen ze vaak al wel met het maken van die nesten en dan zijn de snoekbaarzen mega agressief. Ze vallen alles aan wat maar langs komt. Het zijn de mannetjes die het nest bewaken, de vrouwtjes gaan weg zodra de eitjes zijn afgezet.

Waterplanten worden maar wat graag gebruikt om houvast te geven aan de eitjes. FOTO: Vistechnische Dienst

 

Bijna tijd dus om de rovers met rust te laten. Een goed alternatief is het vissen op meerval met wormen, het risico dat je andere roofvissen vangt is op deze manier heel klein. Alle details over de gesloten tijd zien? Klik HIER.