Het nieuwe roofvissen in de snoekbaarshoofdstad met Juul Steyn

27/09/2021
Het nieuwe roofvissen in de snoekbaarshoofdstad met Juul Steyn

Vissen met de boot in Amsterdam op ’t IJ… Lekker op de stoel verticalen? Of max actief aan de slag met elke denkbare roofvistechniek? Visgids Juul Steyn van UFX heeft daar zo zijn theorieën over en liet het ons zien tijdens een dag in de snoekbaarshoofdstad van Nederland. 

Tekst Sjoerd Beljaars, beeld Bo Staartjes

Juul Steyn en ik komen feitelijk uit hetzelfde nest, oftewel Beet magazine. Beiden zijn we een andere weg ingeslagen, ik volle bak in de hengelsport. Juul primair aanvankelijk nog als hoofdredacteur van Het Visblad, maar daarna actief in de woonboten business in Amsterdam. Secundair altijd nog dat raakvlak met de hengelsport met zijn website ‘Topvisser’, als visgids en als auteur van het boek ‘Denken als een Vis ‘ (Klik HIER), door het NRC uitgeroepen tot mannenboek van 2020.

Juul kent de viswateren in Amsterdam als de rand van zijn pet.

Zou je hier snoek verwachten?

Nu is Juul aangesloten tot de zogenaamde UFX, Ultimate Fishing Experience (klik HIER), een groep van 4 enthousiaste visgidsen die zich hebben verenigd met als doel al hun gasten als een pro te laten vissen met Yamaha Pro Fishing als sponsor.  Tja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, Juul heeft het visgidsen weer vol te pakken.

UFX met de betrouwbare partner Yamaha Pro Fishing.

Niks geen lean back, knallen met die ballen…

Stek na stek, set up na set up, techniek na techniek…

Supertof hoe dan ook om Juul weer eens te ontmoeten. Een dagje lekker vissen met the man from Amsterdam. Maar het beeld dat ik vooraf had, was misplaatst. Een lekker chill dagje verticalen op ’t IJ. Lekker achter over leunen, het ene bakkie na het andere, anekdotes uitwisselen, grappen en grollen. Tuurlijk, we zouden dan de nodige snoekbaarzen en baarzen vangen. Über chill toch?!

’t IJ is met name in de schemer interessant voor actieve visserijen.

Daarna kunnen de grachten en de binnenstad weer wat interessanter zijn.

Wrong! Zeker, in den beginne heeft Juul veel geverticaald in Mokum, maar op de achtergrond heeft hij zitten zinsspelen op andere roofvistechnieken om “de snoekbaarshoofdstad van Nederland” onveilig te maken. Eenmaal aan boord draaide ik de koffiekan open, maar vlogen de targets voor die dag me reeds om de oren. Twitchen, werpen met shads, kleine bladpilkers, dropshot, de neko rig, crankbaits… Deze dag wilde hij op tal van technieken roofvis vangen. Waarom? Omdat het kan! Beter gezegd, zou je je tot het verticaal vissen beperken, dan laat je in Amsterdam een hoop liggen.

 

Checklist afstrepen

Het duizelde mij, maar Juul was in zijn element. De eerste stek bracht met twitchbaits nog geen soelaas, maar op de volgende was het raak. Nippend aan mijn koffie trok Juul de eerste baarzen met een Oneten van Megabass in de boot, kort daarop gevolgd door vis op crankbaits en een dropshot rig. Ik stond er naar en keek er naar.

Pas bij het werpen met shads kon ik Juul een beetje bijbenen.

Bliksemsnel wisselde hij tussen technieken en daarmee hengel set ups. Elke techniek had hij daarbij ook prima onder de knie. Eens te meer onderstreepte Juul hier dat een andere aanpak vis kan opleveren, daar waar het bij andere technieken schrapen is. Dat blijf ik een bijzonder gegeven vinden, maar ik heb het nu te vaak gezien om het te kunnen negeren.

Ga alleen maar verticalen in Amsterdam en je doet jezelf ernstig tekort.

Juul vertelde treffend over ouwe baassies die op ’t IJ verticalend aan de slag gaan met minimaal 14 grams loodkoppen. Tuurlijk ze vangen hun vissen wel, maar pas je je aan op de situatie van dat moment, dan kun je zoveel meer vangen en lol beleven.

 

Misvatting nr 2

Snoek wint aan terrein, ook in Amsterdam en ook in de binnenstad.

En dan nog een misvatting van mij, gericht vissen op snoek in onze hoofdstad is een lastige opgave. Ik weet dat het water in Nederland helderder wordt en dat Esox lucius daarmee aan terrein wint, maar dat dat ook zo hard gegaan is in 020, dat is aan mij voorbij gegaan.

Zichtjager baars hoor je natuurlijk ook niet klagen.

Je ziet het zelfs in de grachten, waar nu volop gezwommen wordt door mensen. Het water is een significant stuk schoner geworden. Juul liet me foto’s zien van grote snoeken. Inderdaad, dicht tegen de ring van Amsterdam gevangen, maar net zo goed down town. Ongelooflijk. We hebben er die dag nog hard voor gewerkt, maar uitgerekend vandaag gaven ze niet thuis…

Als Rotterdammer moeilijk te onderkennen, maar Juul heeft gelijk met zijn snoekbaarshoofdstad denk ik.

Gebrek aan signalen of aan de bodem vastgeplakte vis, niet wanhopen, maar blijven zoeken en blijf afstemmen op het gedrag van de rovers.

Mooi om te zien dat je in Amsterdam zo ontzettend gevarieerd aan de slag kunt op feitelijk alle roofvissen. De kantvissers, lees Streetfishers, hadden dat al enigszins door, maar de bootcracks volgen en Juul is daar het lichtend voorbeeld van.

 

De SD kaarten van de camera’s zijn volgeschreven, Bo zit lekker in de edit en zaterdag om 16:00 kunnen jullie het uitgebreide videoverslag zien van deze topdag. Wil je Juul eens als visgids boeken, klik HIER