Het trio SCHUURMANNEN on fire – HERMAN SCHUURMAN #8

12/08/2018
Het trio SCHUURMANNEN on fire – HERMAN SCHUURMAN #8

Herman Schuurman is een begenadigd roofvisser en heeft al meerdere keren op wedstrijden laten zien wat hij waard is.  Vrijwel altijd zie je hem in de top van het klassement meedoen. Ook is hij prostaffer van Shimano en een fanatiek visgids, Fishing Guiding. Op Roofmeister houdt hij een blog bij. Door Herman Schuurman

Mijn zoons Nico en Iwan vinden het leuk om op baars te vissen. Geef ze eens ongelijk. Ze zijn onder de indruk van de vangsten vorige week  (klik HIER) en willen dat ook wel eens beleven. De wekker gaat om vier uur, ik spring uit bed en maak de mannen wakker. We willen om acht uur op het Volkerak zijn. Het wordt een dag met een gouden randje, ik voel het aan alles. Het is super om mooie vissen te vangen, maar nog veel mooier om dat met je nageslacht te beleven. Na een voorspoedige reis komen we aan bij de trailerhelling. Er staan al een paar trailers, we zijn niet de eersten. We stappen snel de boot in en rustig varen we het meer op, er liggen nog mensen te slapen in de bootjes die afgemeerd liggen aan de kant. We varen richting de plek waar het vorige week nog heel goed ging. Het waait behoorlijk, een dikke vier schat ik uit het zuidwesten.

WE PRESTEREN HET ZELFS OM ER DRIE TEGELIJK TE VANGEN. HOE VET IS DAT?!

Ik baal een beetje want er liggen al een stuk of vier boten in de buurt. Eén ligt er op de spotlock te werpen en de anderen zijn aan het trollen. We houden afstand van iedereen als wij de boot op de spotlock gooien om daar een stek uit te werpen. Al snel krijgen we de eerste aanbeten en vangen een mooi zwikje baarzen. Niet zo dik als de vorige week maar toch prima sport. We presteren het zelfs om er drie tegelijk te vangen. Nico en ik vissen met een klein shadje op een tien grams loodkopje en Iwan met een klein plugje. “Daar vang je de dikken op pap!”, zegt hij.


De twee trollende boten zijn steeds in de buurt. We hebben er geen last van maar we besluiten toch op zoek te gaan naar nieuwe stekken. Eén van de doelen van vandaag is om nieuwe stekken te vinden. Hier en daar bij veelbelovende stekjes proberen we een paar worpjes, maar het is lastig om vis te vinden. De harde wind maakt het nu even moeilijk om een goede controle over het aas te hebben. Het werpen met een plugje is al helemaal lastig tegen de wind in. Als we dan in het midden van het water liggen te stuiteren weten we slechts mondjes maat een visje te vangen.

VERRASSING

Iwan komt met het idee om te gaan trollen en snel pakken we de geschikte hengels hiervoor en knopen er allemaal een ander plugje aan. Nico en Iwan vissen met een lange hengel aan de buitenkant en ikzelf met een korte in de midden. Het is niet onze favoriete manier van vissen, maar wel effectief om snel veel water af te vissen. Daarnaast leer je, als je de dieptemeter in de gaten houdt, snel hoe het bodem verloop is. We trollen een paar uurtjes heen en weer en vangen een paar baarsjes. Niets groots.

We vangen wel, maar niets echt groots.

Het is inmiddels halverwege de middag en we gaan weer richting de eerste stek. We hopen dat iedereen nu naar huis is. We komen dan wel op een stek waar de hele dag al gevist is, maar we hopen er op dat we aan het eind nog een visje kunnen verschalken. We varen rustig aan die kant op als ik plotseling een mooi geultje zie op de dieptemeter. Hier trollen we overheen en we vangen meteen een dikkere baars. De baarzen die we vandaag vangen zien er allemaal lekker rond uit, een prachtige conditie. We weten ongeveer waar hij gehaakt is en we gaan weer werpen. Nico en Iwan pakken een paar mooi slag vissen van een bultje.

Dan komen de grotere baarzen weer in het zicht. 

Ik doe een worp richting het ondiepe en krijg een dreun op mijn hengel, dit is geen baars. Als de vis onder de boot is zie ik aan het bonken op de top dat het een snoekbaars is. Een beste. Het is wel even spannend.. Voor het zelfde geld haak je een snoek. In de wedstrijd vis ik met staal maar nu met een fluo carbon voorslag van 25/00, we vissen immers op baars. Mijn tien grams Diaflesh vangt de beuken mooi op, best lekker drillen zo. Pompend krijg ik hem naar boven en als we een schim zien verschijnen duikt hij weer de donkere diepte in.


Dit is de laatste vluchtpoging en even later kunnen we een mooie snoekbaars scheppen. Wat zijn ze mooi van kleur zo van het ondiepe af. Na het fotograferen doen we nog een paar worpjes op de stek, je weet immers maar nooit of er nog zo’n mooie glasoog ligt. Dit levert niets meer op. We hebben niet veel tijd meer en willen het nog op twee plekken proberen, dus we gaan verder. Als we op de volgende stek aankomen vangen we weer de ene na de andere. Iwan pakt de grootste, heeft hij toch gelijk met zijn plugje.

SPANNING EN SENSATIE

Als we geen beet meer krijgen gaan we naar de volgende stek, de laatste van vandaag. Hier had ik vorige week nog een paar hele beste baarzen. Al snel beginnen we weer vis te vangen, de aantallen beginnen al weer aardig op te lopen. Vlak nadat ik heb ingegooid lijkt mijn shadje vast te lopen, ik denk dat ik vast zit in de planten. Als ik een flinke ruk aan mijn hengel geef lijkt het alsof ik vast zit. Ik voer de druk op en langzaam komt er iets mee.

Mijn zoons vermaken zich kostelijk.

Ik denk aan een grote pluk wier, maar er beweegt ook iets aan de andere kant van de lijn. Al pompend haal ik een log gewicht richting boot tot het begint uit te wijken. “Bliksems, wat is dit?!”, schiet door me heen. In ieder geval een grote vis. Nico denkt een meerval, Iwan een dikke vals gehaakte karper, ik heb geen idee en weet alleen dat het groot en log is en diep blijft. Mijn tien grams hengeltje staat als een hoepel. Gelukkig heb ik op deze hengel hoge kwaliteits Power Pro zitten, hier vertrouw ik honderd procent op. Bij de boot blijft de vis diep, hij maakt wel een paar langzame logge uithalen van een paar meter, maar ik ben bang dat we de vis zo niet moe krijgen. Vol de power er op houden is het enige wat ik doen kan om de vis zo snel mogelijk moe te krijgen.

LANGZAAM KOMT ER IETS OMHOOG EN KUNNEN WE EEN SCHIM ZIEN…

Even hebben we nog overwogen de boot van de spotlock af te doen, maar dit hebben we niet gedaan omdat we dan het risico zouden lopen dat de vis de planten in duikt. Wat is dit spannend, ik denk terug aan een dril met een meerval van meer dan twee uur. Deze vis heb ik toen niet gevangen, deze wil ik nu wel vangen. Wat een geweld! “Rustig blijven”, denk ik bij mezelf. We kijken elkaar aan, wat een beleving: de vis zwemt om de boot heen, Nico maakt foto’s en Iwan staat klaar met het net. Het voelt ondertussen alsof we de situatie goed onder controle hebben. Ik voer de druk op als de vis onder de boot is, langzaam komt er iets omhoog. Plotseling zien we een schim die meteen ook weer wegduikt. “Het is een dikke snoek,” roept Nico, “een hele dikke snoek!” Alles lijkt voor mijn gevoel goed te gaan. Ik ben heel rustig en weet het, deze ga ik vangen.

Wow, wat een spanning, wat een dril, wat een gevecht, wat een vis!!!

Nog een paar keer gaat ze door de slip maar ineens geeft ze het op en ligt plots aan het oppervlak. “Hoe krijg ik dit in het net?!”, roept Iwan. “Deze is mega!” Ik zeg: “Gewoon de kop eerst , maar wel in één keer raak.” Hij schept haar vervolgens in één keer raak, hijst haar aan boord, en legt haar op de onthaakmat. Wat een monster. Snel wordt ze onthaakt. Het shadje hangt aan de rand van de bek, soms zit het mee. We maken snel wat foto’s, de vis moet snel weer terug. Wat een schoonheid, wat een prachtbeest. We zijn zwaar onder de indruk. Niet alleen door haar lengte maar ook door de tekening en de bouw. Ik doe nog een worp maar op de een of andere manier is het hem niet meer. Ik ga de boel opruimen. Ik kan het nog niet helemaal bevatten. Het is al lang weer donker als we weer thuis zijn. Het was een prachtige dag met een goede vangst, maar het mooiste is het te kunnen delen met mijn mannen. De Schuurmannen. Oant sjen

Herman Schuurman

Visgids Herman Schuurman

Zin een dagje op snoekbaars, baars of snoek, bijvoorbeeld met een maat? Een keer die ervaring vanuit een boot meemaken,Herman Schuurman staat klaar! Hij weet precies waar je wanneer moet zijn, dankzij jarenlange ervaring. Daarnaast is Herman gespecialiseerd in veel verschillende vistechnieken.