In vijf stappen naar jouw eerste metersnoek vanaf de kant!

05/01/2023
In vijf stappen naar jouw eerste metersnoek vanaf de kant!

Gewoon vissen en die metersnoek komt vanzelf langs… Ja, een kern van waarheid. Toch zijn er tips en tricks om jou sneller aan die fantastische droomvis vanaf de kant te helpen. Weet vooral dat het niet makkelijk is en dat doorzetten wordt beloond. In dit artikel gaan we jou helpen om je eerste metersnoek vanaf de kant te vangen!

1> Ken je tegenstander

Allereerst mensen, denk je dat het heel makkelijk is om een metersnoek te vangen, dan kun je het shaken. Al helemaal vanaf de kant. Dit zijn door de wol geverfde roofvissen die het klappen van de zweep kennen. Niet voor niets hebben ze een respectabele leeftijd bereikt en hebben ze omvang waar wij van weg dromen. Dit zijn vissen met een vracht aan ervaring en leermomenten door de jaren heen. Alleen al dat besef helpt je verder in jouw jacht op een metersnoek.

Voorzichtig benaderen, zeker in kleine sloten! Trillingen dreunen ver door.

En het klinkt misschien wat cliché, maar benader je stek met uiterste voorzichtigheid. Ga langs de oever niet lopen stampen, houd rekening met het feit dat de onderwater wereld jouw aanwezigheid sneller opmerkt dan je zou denken.

 

2> Dood aas

Tja, qua techniek is het vissen met dood aas misschien wel het meest kansrijk voor zo’n prachtige metervis. Al helemaal in de winter. Twee dingen die belangrijk zijn om daarbij te weten. Onze koudbloedige vrienden zijn nu een stuk luier en een wild bewegend stuk kunstaas kan ze soms wat minder bekoren. Twee, aasvis schoolt samen in de winter en snoek (en dus ook grote snoek) idem dito. Aan jou de taak om uit te vinden waar die aasvis zich nu ophoudt.

Dood aas is misschien wel de makkelijkste manier om metersnoeken vanaf de kant te vangen. FOTO: Serge Sonneveldt.

Bekend zijn natuurlijk de talloze havens in ons land die aan groot water grenzen, maar ook net die wat diepere stukken op bepaald water of stukken die mooi in de luwte liggen en beschut liggen in de gure winteromstandigheden.

 

3> Mindset

Ga je vol gas voor die mega bak of net zo goed voor de aantallen? Een persoonlijke keuze, maar om je spirit hoog te houden, kun je het beste voor de tweede optie gaan. Met andere woorden, ga vissen op snoek, ga voor zoveel mogelijk actie en grote kans dat je dan tegen zo’n regelrechte meter unit aan loopt. En jawel, dat kan net zo goed in een poldersloot het geval zijn. Ga je voor de 100% meter focus, dan kun je al snel van een koude kermis thuis komen. Je drive moet wel sky high zijn als je doorzet na vele vruchteloze vissessies.

Laat je niet snel uit het veld slaan, een metersnoek vanaf de kant kost heel veel tijd… Doorzetten dus zoals Marco Schouten hier!

Zie elke snoekvangst als leermoment, probeer een patroon te ontdekken en probeer daar je plan op af te stemmen. Vind je nu een stek waar je toch vaak iets grovere vis vandaan vangt, dan kun je op die stek wel eens experimenteren met echt groot kunstaas. Wellicht heb je nu je meter wel gevonden!

 

4> Aastijden

Ook snoek kan ons horendol maken. Van bootvissers weten we dat ze soms overduidelijk snoeksignalen zien op hun fishfinder, maar bijten ho maar. Dat heeft meestal alles te maken met de aastijden van onze Esox, ofwel de momenten dat ze gaan azen en/of actief op jacht gaan. En jawel hoor, zeker bij die grotere vissen is dat het geval.

Ook in kleine sloten zwemmen ze gewoon…

Echt, het kan zo zijn dat je heel de dag lucht staat te happen, totdat je in nog geen uurtje tijd meerdere vissen vangt. Het is het fenomeen ‘aan staan van de snoek’, waar veel over gesproken wordt. En in de winter is hier zeker sprake van. In de kou ben je hier nog meer van afhankelijk en de aastijden zijn een stuk korter. Wanneer die aastijden plaatsvinden, dat verschilt per water, maar onze ervaring is dat dat in 9 van de 10 keer gebeurt vlak voor de schemering tot aan het echte donker toe.

 

5> Materiaal tip top

Tja, en het kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Zorg dat je materiaal tip top in orde is. Altijd natuurlijk, ook bij kleinere vissen, maar een foutje bij grote vissen wordt keihard afgestraft. Check daarom zo vaak mogelijk je onderlijn. Zie je beschadigingen, meteen vervangen. Dat geldt ook voor splitringen op het kunstaas, spelden, etc. En voor grote snoek, kies liever iets grover dan dat je concessies doet op het gebied van end tackle en vislijn. Finesse is feitelijk niet nodig bij de visserij op grote snoek.

Dit soort bakken zijn zwaar en enorm sterk. Je materiaal moet helemaal in orde zijn. FOTO: Sander Paans

Een laatste tip mensen, weet dat je met hele bijzondere vissen te maken hebt en geef ze bij een vangst alle egards. Zorg voor goed onthaak materiaal en een onthaakmat is zeker geen overbodige luxe wanneer het past om het mee te nemen. Succes!

 

Wees dus voorzichtig langs de waterkant, laat je niet ontmoedigen wanneer je een paar uurtjes niets vangt en zorgt dat je materiaal altijd helemaal in orde is! Hou vol en je zult beloond worden!