Nieuwe Verticaalhengel – Yasei Zander Vertical Jig – ROOFMEISTER REVIEW

24/09/2018
Nieuwe Verticaalhengel – Yasei Zander Vertical Jig – ROOFMEISTER REVIEW

Rond 2010 kwam Shimano met een zeer interessante hengelreeks, het zogenaamde Yasei. Hengels met een strak design en elke roofvisdiscipline in de roofvisscene afdekkend met een specifieke hengel, van jerkbaiten tot dropshotten. Nu is er sprak van een wedergeboorte met een gloednieuwe Yasei range die nog meer verfijnd en verbeterd is.

Door Sjoerd Beljaars

Ik kreeg 3 modellen toegestuurd uit de reeks met maar liefst 15 verschillende hengels, te noemen de Yasei Zander Vertical Jig S, Yasei Pike en Yasei Zander Shad. Natuurlijk heb ik staan te trappelen om de hengels aan de tand te  voelen en zo heeft de Zander Vertical Jig zijn vuurdoop gehad.

Een stijlvolle renaissance van Yasei.

Meteen bij het in de handen houden van de Yasei Zander Vertical Jig voelde ik eigenschappen die een verticaalhengel mijns inziens moet hebben. De hengel is ontzettend licht, 100 gram en is snaarstrak, oftewel, deze hengel heeft een extreem snelle actie. Dat zijn twee essentiele elementen bij deze visserij, waar het toch echt aan komt op gevoel in de meeste situaties.

Modern, maar toch klassiek en niet overdone. Een hengel van marmer 😉

Sowieso stijlvol afgewerkt!

Qua looks verschillen de smaken natuurlijk, persoonlijk vond ik die vorige Yasei reeks al uitstraling hebben met die wit-zwarte kleurencombi. Van mij mogen materialen echt wel flitsen, dat geeft er altijd net een extra touch aan. Bij deze reeks is men toch wat voorzichtiger geworden met meer gedekte kleuren, maar het resultaat is niets dan smaakvol en strak! “Modern and classy, not overdone”, zoals Shimano het zelf treffend verwoordt.

NIET LANG GELEDEN STAPTE IK AAN BOORD BIJ THIMON DOKTER VOOR DE VUURPROEF.

Zoals bekend kun je materiaal het beste in de praktijk testen en zo ook met deze hengel. Niet lang geleden stapte ik aan boord bij Thimon Dokter voor een dag vissen op de IJssel bij Kampen. De Vertical Jig zou me deze dag vergezellen.

Besparingen in de reelgreep waarbij je met je vingers direct voeling hebt met de blank van de hengel voor extra finesse… Slim!

Momenteel is het bij Kampen simpelweg bingo met de snoekbaars en loop je zomaar in de dubbele cijfers. Wij waren wat voorzichtig met onze verwachtingen, maar volkomen onterecht, we vingen er meer dan 50. Niet groot, maar de pret was er niet minder om. Enfin, een beter toneel voor het testen van deze hengel kan ik me niet voorstellen.

Een perfecte dag met veel verschillende condities om de Yasei Zander Vertical jig S 190 eens goed aan de tand te voelen. 

Ruim in de dubbele cijfers met dit slag snoekbaars. Echt geen straf hoor als ze stuk voor stuk snoeihard op je shad duiken!

Verschillende bodemtypes van zacht tot hard, stroming, geen stroming, wind, geen wind, ondieptes en dieper water tot 6-8 meter; alles passeerde de revue, maar ik kon prima voeling houden met de bodem.

Nu valt of staat dat natuurlijk ook met andere elementen. Zo viste ik met 10/00 Power Pro, maar kon ik eigenlijk de gehele dag prima uit de voeten met loodkoppen van 10 tot 14 gram. Bovenal is de hengel van wezenlijk belang.

Handig die uitsparingen in de reelgreep, maar deze dag was het niet nodig!

Ik schreef al dat de hengel snaarstrak voelde toen ik hem voor het eerst oppakte, maar dat betaalde zich nu dubbel en dwars uit. Het kleinste detail op de bodem kreeg ik goed door. Nu zit er in de reelgreep een opening waar je je vinger rechtstreeks op de blank kunt leggen voor nog meer finesse, maar dat had ik niet nodig.

power in de blank

En de aanbeten? Tja, die waren ongekend hard, te meer omdat we met kleinere vis te maken hadden in relatief warm water, die rotzakkies willen dan wel. Altijd weer blijft het heerlijk om die plotselinge stroomstoten door te krijgen op een hengel. Meteen krachtig aanslaan is dan hoofdzaak en een beetje ruggengraat in de blank is belangrijk voor goede inhaking in die harde snoekbaarsbek. Geen zorgen, met de Zander Jig heb je zat power.

Altijd mooi om te zien hoe je baars tijdens de dril kunt herkennen aan dat zenuwachtige geworstel… 

Vergis je niet in hoe hard snoek op het kunstaas kan knallen. Ik heb de ervaring dat het vaak nog harder is dan snoekbaars…

Nogmaals, de hengel is extreem licht en gemaakt van zogenaamd Nano Carbon wat de blank volgens Shimano 15% lichter maakt dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van conventioneel carbon. Verder zie je het in de afwerking, bij bijvoorbeeld het feit dat je te maken hebt met tweepoots hengelogen in plaats van drie.

Tweepootsoogjes, alle kleine beetjes helpen. 

Door-het-oog-van-de-naald-oogjes, alles voor minder gewicht. 

Tot slot is de hengel opgebouwd met hoogwaardige Fuji Alconite hengelogen.  Met dit materiaal is het mogelijk om heel dunne (lees lichtgewicht) voeringen te ontwikkelen. En dat zie je terug bij de Vertical Jig. Met name het topoog is echt ieniemienie qua diameter te noemen en daar had mijn voorslagknoop moeite mee.

Een heerlijk lichte hengel die onder veel verschillende condities in te zetten is!

Bij het laten zakken van de shad, bleef de knoop nogal eens in het topoog hangen en pas na een paar rukken, schoot hij er uit. Uiteindelijk heb ik een plattere knoop gelegd tussen fluorocarbon en dyneema en had ik geen last meer van dit euvel. Wat blijft is een verticaalhengel is zijn puurste vorm. Strak, snel en licht van gewicht!

Sjoerd Beljaars

Specificaties

Naam: Yasei Zander Vertical Jig 190 S
Merk: Shimano
Lengte: 190 cm
Werpgewicht: 28 gram
Gewicht: 101 gram

Klik HIER voor meer informatie over de Yasei Zander Vertical Jig 190 S