Roofmeister LUCKY LUCAS in Amsterdam

01/09/2018
Roofmeister LUCKY LUCAS in Amsterdam

“Amsterdam, de hoofdstad van Nederland!” Door het uitgebreide grachtennetwerk en de vele stekken langs de kanten van het IJ zeker ook één van de vele streetfishsteden van Nederland. Ik vind het in ieder geval een superstad voor streetfishing! Er zwemt enorm veel vis, met name roofvis, de vissoorten waar we natuurlijk voor komen! Aangezien er zoveel water is, is de stekkeuze in Amsterdam ruim, maar dan ook echt ruim!

Door Lucas Wijfje

Op een vrijdag, hartje zomer, ben ik dus weer eens op pad geweest in Amsterdam, heerlijk even een dagje struinen achter de rovers aan. ‘s Ochtends om 8 uur was ik al te vinden bij het fietsenpondje achter het centraal station aan de Ruyterkade, één van mijn favoriete stekken als het gaat om snoekbaars.

Uitzicht op ´t IJ, een snoekbaarsparadijs. 

Het eerste traject van mijn sessie deze dag. 

Ik begon met een Fox Rage Slick Shad 9 cm in de kleur lemon tiger met een tien grams loodkop! De eerste worp was ook gelijk raak, een keiharde tik op me top van een mooie snoekbaars. Gek genoeg was het daarna meteen weer over, maar ze zeggen altijd ‘verandering van spijs doet eten’dus even veranderen van kleur.

De Fox Rage Slick Shad, prima slanke shad voor snoekbaars.

Ik koos nu voor de Slick Shad in de kleur hot olive en opnieuw het zelfde verhaal, eerste worp en weer raak! Weer een mooie aanbeet van een snoekbaars, en opnieuw was het na die vis weer over! Ik besloot om naar de volgende stek te gaan en hier later op de dag nog eens terug te komen!

Al snel komen de baarzen ook in zicht. 

DE BINNENSTAD

De eerste stek in de binnenstad is aan de Prins Hendrikkade bij de rondvaartboten. Tussen de kant en de rondvaartboten ligt vaak wel wat vis, maar deze keer was het meer dan verwacht, ik wist daar maar liefst 18 baarzen te vangen waarvan 6 dertigers! De techniek die ik hier toepaste was de dropshot.

De binnenstad is een opeenstapeling aan mooie hoekjes en verborgen plekjes. Ideaal voor rovers om zich te verschuilen. 

Met als aas de Lucky John Hogy Shrimp 2.2” in de kleur magic! Op een gegeven moment waren alle rondvaartboten weg en besloot ik verderop te gaan kijken.

De volgende stek was op de hoek van de Prins Hendrikkade met het Damrak. Daar is een hekje dat je open kunt doen en via een trappetje een stukje naar beneden kunt lopen. Dat is een hele mooie stek aangezien je daar onder de brug kunt gooien. Vrijwel altijd ligt hier vis. Zul je net zien, nu dus niet.

Soms kunnen die creature baits net voor wat meer attractie zorgen onder water. 

Dan nog maar even een paar worpjes naar het midden waar de zon vol op stond, normaal gesproken niet de beste plek om roofvis te vangen. Maar ondanks de volle zon toch gelijk een mooie baars. Daarna nog een paar worpjes die succesvol waren met een totaalscore van 8 baarzen waarvan 2 richting de 30 cm; daarmee mag ik zeker niet klagen op deze stek! Helaas werd het vissen hier bijna onmogelijk gemaakt door steeds meer rondvaartboten die passeerden.

DROPSHOTTEN De hengel die ik voor het dropshotten gebruik is de Spro Freestyle Concept Dropshot. De reden waarom ik deze hengel gebruik is omdat hij een zacht topje heeft, waardoor ik alles kan voelen en zien, maar hij is wel strak genoeg om de haak te zetten. En aangezien deze hengel een werpgewicht heeft tot 28 gram kan ik ook gemakkelijker wat zwaardere dropshot loodjes gebruiken voor op het IJ.

Als molen gebruik ik de Shimano Stradic Ci4+ 1000 FB HG. De haken die ik voor het Dropshotten gebruik zijn de Fox Rage Dropshot hooks en de Gamakatsu Worm 39. Het zijn scherpe haken die ook relatief lang scherp blijven en wat ik ook een heel groot voordeel vind van deze haken is dat ze niet heel dikdradig zijn!

Een stukje verder ga ik weer vissen bij de Kamperbrug, in het verleden heb ik daar wel een aantal leuke vissen gevangen, maar dit keer was het anders. Eén klein tikje kunnen krijgen, maar verder geen vis kunnen landen. Maar ja, dat hoort er helaas ook bij!

Succes bij terugkomst op een eerdere stek.  

Ik besloot, zoals ik al van plan was, nog even terug te gaan naar het fietsenpondje aan het IJ! De vissen aasden een stuk voorzichtiger dan vanmorgen. Ik kreeg wel gelijk aanbeten, maar jammer genoeg ook zo nu en dan een misser; uiteindelijk wist ik nog 6 prachtige snoekbaarzen te vangen op de dropshot!

De shad die het super deed hier was de Spro Freestyle Urban Prey Slug Shad van 7,3 cm in de kleur citrus disco! Met de eindstand was ik super blij! 26 baarzen en 8 snoekbaarzen. Een topdag!

Lucas Wijfje

best of jigging

Mijn favoriete shads voor het jiggen zijn de Spro Freestyle Urban Prey Slug Shad (links), Fox Rage Slick Shad, Spro Bony Shaker, Fox Rage Zander Pro en Westin Shadteez (rechts)!

Zelden vind je ze fanatieker dan Lucas Wijfje. Altijd op pad. Wie heeft nog een leuke stad als uitdaging voor hem?