Sublieme dropshot hengel – Harde body, zachte top

23/02/2021
Sublieme dropshot hengel – Harde body, zachte top

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters. Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Bart van de Walle over de W6 Dropshot van WESTIN!

Door Bart van de Walle

Dropshot, een techniek die ongeveer 10 jaar geleden over is komen waaien van over de plas en inmiddels compleet geïntegreerd is in het arsenaal van veel roofvissers. Elk zichzelf respecterend merk heeft daarom minimaal één specifieke dropshothengel in zijn programma, zo ook Westin. Met de W3 en de W6 dropshot reeks hebben ze voor iedere situatie en portemonnee een geschikte hengel, of je nu dropshot vanuit de boot of werpt vanaf de kant. Voor deze tackletest had ik het voorrecht om de W6 dropshot 210 door te mogen lichten.

 


Specificaties

Merknaam: Westin
Productnaam: W6 Dropshot
Type Product: Dropshothengel
Lengte: 7’/210cm
Gewicht: 100 gram
Werpgewicht: 4-21 gram
Kleur: Wijnrood
Bijzonderheden: Fuji componenten
Winkeladviesprijs: €259,00


 

Eerste indruk

De W6 wordt geleverd in een rode foedraal van een sexy stofje waarin ook hele andere artikelen verpakt zouden kunnen zitten. Als je deze opent glijdt er een ontzettend licht en subtiel ogend stokje uit. De dieprode kleur van de blank valt gelijk op, is erg sprekend en afwijkend van het standaard zwart. Vanaf de butt tot aan de top is de blank erg rank en dit valt des te meer op door de opgewerkte Fuji reelhouder en de gedeelde eva greep.

Hoogwaardige Fuji ogen en strakke wikkelingen zonder dikke lagen lak om foutjes te verbloemen

De subtiele lijnclip is specifiek voor het dropshotten ontwikkeld.

De opengewerkte reelhouder moet voor een beter gevoel met de blank zorgen en de gedeelde greep zal zo ontworpen zijn om materiaal te besparen en het geheel lichter te maken. Opvallende is ook de afgeplatte achterkant waardoor de hengel beter tegen de onderarm komt te liggen en meer steun geeft bij het drillen.

I like big butts and I can not lie.

Als je beter kijkt dan zie je dat het topdeel vanaf het 4e oog gezien versneden is, wat wil zeggen dat er een vol carbon top in zit voor een verfijndere registratie van de aanbeten, meer ruimte voor de vis om het aas te inhaleren en een solide top. Daarbij kan deze iets meer stootjes hebben bij dezelfde dikte als een holle top.

Door de nette afwerking en exact dezelfde kleurstelling is amper te zien waar de overgang van volle top naar holle blank zit.

Een duidelijke streep op beide delen zodat het uitlijnen een koud kunstje wordt. Ook zijn beide delen makkelijk bij te bestellen door de vermelde code op beide delen.

 

De proef op de som

Ik vis regelmatig vanuit de bellyboat en doe dit voor 90% werpend. Toch komt het vaak voor dat je dan onderop het talud ligt op dieper water en dat de scholen baars onder je door zwemmen. Op zo’n moment is het ideaal om een hengel naast/achter je te hebben liggen met een dropshotmontage eraan. Die dan gelijk in sneltreinvaart richting bodem kan om zo een goede en subtiele presentatie van je aas te garanderen.

Wanneer je een school baars treft dan kun je in een mum van tijd het net goed vullen.

Ik merkte dat met een dropshot op een normale spinhengel de aanbeten vaak keihard door kwamen op de top, maar dat er maar weinig vis echt naar boven kwam. Mijn theorie hierachter was dat de baars het aas wel naar binnen wilde werken, maar dat er door de stugge top van de hengel te weinig speelruimte was om het aas tot voorbij de haak naar binnen te krijgen.

Ook al zijn ze niet zo groot, dit blijft voor mij dé vis van Nederland.

Dat mijn theorie klopte bleek al vrij snel toen ik tijdens het bellyboaten een school baars onder mij zag verschijnen. Dropshot overboord en niet lang daarna volgde er een paar kleine tikken op de top, gevolgd door een wegtrekker. Haak zetten, vis landen en gelijk kon de montage weer richting bodem. Wederom volgde er een paar tikken en een wegtrekker gevolgd door een succesvolle aanslag. Zo kan ik nog even doorgaan, maar om een lang verhaal kort te maken; een dropshothengel is niet voor niets ontworpen.

De vangst van slechts enkele minuten boven een school baars hangen. Is de school weg dan kan de vis direct weer retour.

Door de zachte top en dunne maar snelle blank van de W6 zijn de aanbeten erg goed waar te nemen en het moment van aanslaan veel beter te timen. De vis heeft de mogelijkheid om het aas in zijn geheel op te nemen zonder weerstand te ondervinden van de hengeltop.

Dit formaat geeft echt een leuke dril. Zeker als ze vanaf een meter of 7-8 naar boven komen.

De dunne blank blijkt tijdens het aanslag toch over verrassend veel body te beschikken in het onderste deel. Hierdoor kan snel en trefzeker de haak worden gezet. De daaropvolgende dril is vrijwel net zo fijn als de rest van het hele proces. Tot 2/3 van de hengel zit er een goede buiging in de blank waarna in het onderste deel de druk langzaam wordt opgebouwd om ook de grotere vissen partij te bieden. De kleinere vis geeft hierdoor nog steeds leuke sport, maar ook de grotere vis kan goed richting het net worden geleid zonder dat je het idee hebt dat je de controle verliest.

Aanschaf

Het merk Westin is de laatste jaren flink in opmars en vrijwel overal verkrijgbaar. De W3 serie is zeer scherp geprijsd en zal daarom bij de meeste DEALERS in de schappen staan. De W6 serie is iets exclusiever en daarom bij de echte specialisten te bezichtigen en te voelen. Met zijn € 259,00 euro is dit zeker geen instapper, maar het geld meer dan waard. Klik HIER

 

Slotsom

Na enkele sessies gevist te hebben met de W6 dropshot blijf ik mij verbazen over de hoeveelheid body in de ranke blank. Door zijn lichte gewicht ligt de hengel zeer prettig in de hand en ook na een dag vissen blijft dat gevoel. De aanbeten worden haarfijn geregistreerd en door de relatief zachte top valt het moment waarop de haak gezet wordt uitstekend te timen.

Kan iemand hem even uitleggen dat dropshot geen techniek voor snoek is 🙂

Het enige waar ik tegenaan liep was de lengte van de greep. Met name in de bellyboat prikt de lange greep snel in je lichaam. Bij het vissen vanuit de boot of vanaf de kant was dit geen probleem. Los van de wat lange butt een tophengel in al zijn facetten. Blank, ogen, reelhouder, greep en afwerking zijn subliem en extra details zoals de lijnclip maken het plaatje compleet.

 


TACKLE MEISTER PASPOORT

Naam: Bart van de Walle
Geboortejaar: 1982
Regio: Groningen
Favoriete roofvissoorten: Baars, black bass, lipvis
Specialismen: Het voorbereiden en vissen van wedstrijden.