Tackle Meister Review – IRIS Popeye – Neusje voor de dropshot

04/02/2020
Tackle Meister Review – IRIS Popeye – Neusje voor de dropshot

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters. Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Jens de Goffau over de IRIS Popeye van Spro Predator.  

Door Jens de Goffau

Waarschijnlijk wordt er het meest met shads gevist. Natuurlijk vangen ze heel goed, maar je kunt ze ook nog eens onwijs veelzijdig inzetten. Spro bracht afgelopen jaar een aantal aantrekkelijke softbaits op de markt, waaronder de IRIS Popeye. Dit kunstaasje, in 10 en 12 cm, valt bij elke rover in de smaak. In het bijzonder bedoeld voor de baars en snoekbaars, maar ook de groenjassen kunnen er niet vanaf blijven.

Stuk voor stuk attractieve kleuren, voorzien van UV-tinten.

 


Specificaties

Merknaam: Spro
Productnaam: Iris Popeye
Type Product: Shad
Lengte: 10 & 12 cm
Diepte: Alle
Kleur: UV Salt & Pepper, UV Blue Disco, UV Minnow ,UV Sunburst,
UV Shad , UV Brown Chartreuse, UV Baitfish, UV Goby, Uv Olive, UV Mojito
Winkeladviesprijs (ongeveer): 10 cm € 1,50 & 12 cm € 1,75


 

Eerste indruk

Bij het openen van het pakketje vielen mij als eerst de grote ogen op, zoals we gewend zijn bij de IRIS serie. Deze ogen zijn er niet, zoals bij veel andere shads, gewoon opgeplakt, maar liggen mooi diep in de oogkas. Hierdoor gaan de ogen er heel moeilijk uit en heb je ook na tig keer vissen nog shads die kunnen zien 😛 De gedachte achter de XXL ogen is dat we roofvis een handje helpen om een duidelijk mikpunt te geven…

Stevig neusje voor dropshot vissen.

Het neusje van de softbait loopt een beetje op een puntje en is goed stevig. Doordoor kun je hem prima ‘nose hooken’ op de dropshot en hoef je niet bang te zijn dat het shadje uitscheurt. Ook het lichaam van het kunstaasje is gemaakt van stevig en toch soepel rubber. Hierdoor kun je je jighead goed positioneren. En in combinatie met de ‘hook indicators’ op de rug weet je precies welke haakmaat je moet gebruiken. Het staartje is, in vergelijking met het wat stuggere lichaam, ontzettend soepel. Bij de minste beweging wiebelt die al ontzettend verleidelijk. De IRIS Popeye is verkrijgbaar in tal van mooie kleuren, waarbij ze ook nog eens voorzien zijn van UV activators.

 

De proef op de som

In deze tijd van het jaar is het niet bepaald eenvoudig om vanaf de kant op snoekbaars te vissen en zijn ze in het donker het meest actief. Dus ook deze testfase vond plaats na zonsondergang. Al na een paar worpen werd de shad (12 cm op 3 grams loodkop) van de bodem geplukt en kwam er een prachtige maatse snoekbaars boven. Het viel me op dat hij de 12 cm IRIS Popeye volledig naar binnen had gewerkt.

Een prachtige maatse snoekbaars die de 12 cm van de bodem plukte.

Soepel genoeg dus die shads. Na deze vis wilde ik ook nog eens de dropshot in combinatie met de 10 cm IRIS Popeye proberen. Eén worp was genoeg om mij er van te overtuigen dat dat ook prima werkt.  Weer een mooie maatse vis en ook deze had de shad goed gepakt.

Dropshot succes in no time…

Wat me opviel is dat de shad nauwelijks uitscheurt. Bij het dropshotten zie je vaak dat de kop, waar de haak in geprikt wordt, het al snel af laat weten. Dit is niet het geval bij de IRIS Popeye. Taai genoeg om dit te voorkomen en toch soepel genoeg voor de juiste actie.

 

Aanschaf

Spro Predator is zeer goed verkrijgbaar in de Benelux en je kunt de IRIS Popeye bijna overal verkrijgen. Niet alleen in de fysieke winkels, maar ook in tal van webshops. De prijzen liggen rond de €1,50 voor de 10 cm versie en ongeveer €1,70 voor de 12 cm.

 

Slotsom

Later nog een groenjas die er niet van af kon…

Het soepele staartje in combinatie met een stevig lichaam vind ik ideaal. Het grootste voordeel vind ik nog wel dat de vissen je shad bijna onmogelijk kunnen slopen. Na een heel aantal vissen zit de haak nog perfect en is er geen scheurtje te zien. Voor mij een shad die zeker een vast plekje in de tacklebox gaat krijgen.

 


 

Tackle Meister PASPOORT

Naam: Jens de Goffau
Geboortejaar: 2003
Regio: Zeeland
Favoriete roofvissoorten: Baars en snoekbaars
Specialismen: Finesse technieken