Een visvakantie in eigen huis – Tussen de hittegolven in

19/08/2020
Een visvakantie in eigen huis – Tussen de hittegolven in

De zomer is volop voelbaar en het is heerlijk toeven op en langs het water. Sterker nog, tijdens een hittegolf wil je eigenlijk nergens anders zijn 😛  ‘Gelukkig’ hebben we ook ‘normale’ temperaturen gehad, iets wat ook beter is voor de roofvisserij. Check deze waanzinnige juli sessie van Roofmeister Luc de Groot!

 


Het water is nu warm in de Benelux en daarom raden we af om in deze periode gericht op snoek te vissen. Het onderstaande artikel heeft betrekking op de periode naar de eerste hittegolf van dit jaar medio juli. HIER en HIER belangrijke informatie.


 

Het seizoen was alweer lekker op gang gekomen toen de eerste hittegolf van zich deed spreken in navolging van weer acceptabele watertemperaturen. Zowaar had ik toen, medio juli het geluk dat mijn moeder een weekje op vakantie ging. Nu heb ik zelf geen auto, maar wel een boot! Dus na wat overleg met mijn vader kon ik zijn auto een weekje krijgen.

Ik woon zelf heel erg dichtbij de trailerhelling aan een van de grote Benedenrivieren. Elke keer zie ik daar weer Belgen, Duitsers en zelfs Fransen traileren en prijs ik mezelf toch erg gelukkig dat het voor mij maar vijf minuutjes rijden is… Vorig seizoen was mijn eerste seizoen in de boot, het liep leuk, maar ik was niet tevreden. r moest meer tijd geïnvesteerd worden in het thuiswater en ook alleen maar daar. Zo gezegd zo gedaan en de teller dit seizoen staat nu al hoog met mooie vissen en ook aantallen.

Een snoekje als dit laat je alle hoeken van de boot zien op licht materiaal, geweldig!

Deze kleine visvakantie aan huis zou benuttigd worden om nieuwe stekken te zoeken en meer technieken te verfijnen, zoals bijvoorbeeld het verticalen en het werpen met cranks. Heel leuk om te doen als de snoek het laat afweten op de middag uurtjes. Snoek is veruit mijn favoriete rover en ook op de rivier belaag ik deze heel graag. Het is ietsje lastiger om ze te vinden, maar het plezier des te groter, de vissen zijn in topconditie, prachtig gekleurd en ze leveren keer op keer prachtige sport.

 

Het weer slaat om

De eerste paar dagen waren op zijn zachtst uitgedrukt zeer moeizaam, geen zuchtje wind en brandende zon op je bol. Deze dagen hebben we vooral gegooid met kleine cranks rond de kribkoppen en vroeg in de ochtend gericht op snoek gevist rond de ondiepe wierbedden. Na drie lastige dagen met alleen een mooie roofblei als topvis sloeg het weer om, eindelijk!

De crankbait raakte nog maar net het water en deze torpedo schoot er al vol overgave op.

Mijn goeie maat Lau Boom zou die dag opstappen om een dag te snoeken. De verwachtingen waren hoog toen de boot het water in gleed… Een mooie kabbel op het water en een flinke portie bewolking, echt snoekweer! Over de dag kregen we heel veel actie, maar bijna niets bleef plakken.

Dit bleek achteraf toch wel typerend voor deze week, weinig vis in de boot, maar wel veel aanbeten en vooral veel missers. Stug doorgaan is de oplossing. Opvallend was dat de weken hiervoor de spinnerbaits het erg goed deden en met name de Monstervibe van Westin in de kleur black mamba. Deze week was dat weer totaal anders en was de Busterjerk topfavoriet bij de snoeken.

 

Over de stenen stuiteren

Een stukje trollen op riviersnoek is hier en daar zo gek nog niet 😉

Toen het werpen stil viel besloten we toch maar om een stukje te gaan trollen. Vorig seizoen had ik zo aardig resultaat door met de stroming mee te varen langs een diepe steenstort rand. Het stroomt er soms flink en soms moest ik met fronttroller zelfs tegengas geven op standje 7 of zelfs 8. Swimbaits lopen niet goed in deze stroming dus de voorkeur gaat uit naar grote pluggen of ratelaars die een meter of 4 à 5 meter diep lopen. Lekker agressief over de stenen laten stuiteren kan ze op de taaie uurtjes flink wakker schudden… Zo ook nu, een mooie snoek greep vol overgave de wit-oranje Salmo Whitefish.

Een prachtige blauwe gloed over dit puntgave visje.

Het was een productieve dag en de sfeer zat er goed in, we kregen leuk actie en we visten veel nieuwe stukken water af en met succes! We eindigden met rond de acht snoeken en meer dan dubbel zoveel missers.

 

Nieuwe hotspots

De laatste twee dagen zou mijn beste vriend opstappen en zouden we het een en ander gaan filmen. Het plan was om lekker alle nieuwe hotspots af te vissen die die week waren gevonden en de technieken toe te passen die het beste werkten. De eerste dag was echt doorbijten, we lagen er om 11:00 uur op en de eerste vis meldde zich pas tegen een uur of vier… Alsof er een belletje rinkelde bleef het prima lopen en bleven we steken op vijftien vissen waaronder een prachtige snoek die vol overgave de Busterjerk greep net toen ik de hoop opgaf op die stek.

Vol in het zicht over de jerk heen, ’n prachtig gezicht…

Verticalen bleek echter heel effectief op stekken met een harde bodem en ongeveer 5 tot 5,5 meter diepte. Toen we eenmaal het verticalen wat beter doorhadden, begonnen we daar de tweede dag direct mee en we vingen ook gelijk een paar visjes. Leuk voor het vertrouwen, dit vertrouwen verdween echter weer toen het wederom een paar uurtjes stil viel, maar goed dat is de zomervisserij, het is een kwestie van de tandjes op elkaar en meters maken.

Die ram voel ik nog steeds in mijn pols…

Precies toen ik zei dat ik wilde verkassen, schoof er voor de boot een leuke snoek over de crank heen. Alsof er weer een belletje afging… Opeens kwamen de snoekbaarzen los, vol overgave kwamen ze uit de planten op het ondiepe. Onverwachts maar zeer welkom! Toen we minder actie kregen op het werpen, gingen we snel weer over op het verticalen. Vis na vis meldde zich en ook mooie formaten.

Verslavende visserij in het avondzonnetje.

Uit het niets toen een mooi signaal op de fishfinder, met volle focus hield ik mijn shad van 20 cm van de bodem en bewoog niet. BAM! Een flinke tik op de top en ik kon de haak zetten. Dit was duidelijk snoekbaars en een verdraaid zware ook.

De voldoening was enorm hierna, wat een afsluiter van een mooie week!

 

Een geweldige beloning na een week vissen met wisselende omstandigheden. Wederom enorm veel geleerd , leuk gevangen achteraf en het allerbelangrijkste… enorm genoten. Dank aan alle vismaten voor de leuke dagen en bedankt voor het lezen 🙂