Verstandig roofvissen in de zomer! Zo doe je dat!

27/06/2023
Verstandig roofvissen in de zomer! Zo doe je dat!

De zomer is een heerlijke periode om in te vissen. De dagen zijn lang, de temperaturen zijn vaak aangenaam en de vissen hebben vaak wel zin om te bijten als je op het juiste moment van de dag er bent. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je echt erg in moet houden. In dit artikel geven we tips over het vissen in de zomer en tips voor jou zelf!

Door Team Roofmeister

Om te beginnen jezelf, veel mensen vergeten zichzelf tijdens het vissen. Er zijn een aantal zeer belangrijke dingen waar je op moet letten in de zomer. Jezelf goed insmeren om maar te beginnen. Wij vissers komen ontzettend veel buiten en op een visdag kun je zomaar eens 12 uur lang in de zon staan. Dit is echt heel ongezond en daarom moet je jezelf elke twee uur insmeren met factor 30 of factor 50. Onderschat de kracht van de zon en de gevolgen van niet insmeren niet! Draag ook beschermende kleden wanneer het mogelijk is.

Altijd zonnebrand bij de hand hebben is erg belangrijk.

Naast goed smeren, is drinken en eten essentieel. Wanneer je van de kant vist, beweeg je best wat en verlies je vocht. In de zon kan het hard gaan en voordat je het weet, voel je je slecht omdat je niet gegeten en gedronken hebt. Dan is het plezier in het vissen ook wel voorbij en dat willen we natuurlijk niet. Pak ook je rust tijdens het vissen, het is en blijft immers een hobby. Nog een tip om je energie levels hoog te houden is even stoppen tussen de middag als het heet is. Pak de vroege ochtendjes en de avonden. Lekker even rusten tussen de middag als de vis toch niets doet zal je goed doen en scherp houden!

Controleer jezelf op teken en draag lange kleding als je veel de bosjes struint.

Wanneer je veel vanaf de kant vist, is er ook altijd het gevaar voor teken. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen en geloof ons, daar zit je niet op te wachten. Wanneer je door flink hoog gras loopt of veel door struiken, raden we echt aan om een lange broek te dragen. Is niet alleen handig voor teken, maar ook tegen muggen, verbranden en scherpe takken.

Draag een zonnebril!

Draag een zonnebril! Teveel blootstelling aan UV is niet alleen slecht voor je huid, maar ook voor je ogen. Een zonnebril geeft je ogen rust en je ziet er gewoon veel beter mee in de zon. Om de kans op zonnesteek ook te verlagen, kan het dragen van een pet goed helpen. Krijg je het super warm, dan kun je je pet eventueel in het water dippen en weer op je hoofd zetten, dat werkt erg verkoelend!

 

De vis vinden

Niet alleen jij hebt last van de zon en hoge temperaturen, de vissen zijn ook niet bijzonder fan van veel zon en hoge temperaturen. Als het zonnig is, trekt de vis ofwel wat dieper weg, of ze zoeken de schaduw op. Schaduw kun je goed vinden onder planten, overhangende bomen of bruggen. Wanneer de zon weer wat lager staat, zoals in de ochtend of avond dan lijken de vissen weer actiever te worden en gaan ze wat meer op jacht buiten de schaduw.

Zoek de schaduw op in de zomer, bruggetjes zijn perfect.

Stroming in het water betekent vaak ook iets goeds in de zomer, want het zorgt voor meer zuurstof in het water. Hoe warmer het wordt, hoe minder zuurstof in het water. De vissen kunnen dan problemen krijgen met terug zwemmen tijdens de release. Ze geven alles in de zomer en verbruiken daarbij veel zuurstof. Bij water temperaturen boven de 21 à 22 graden is het zuurstofgehalte voor snoek al gevaarlijk laag en raden wij het af om gericht op snoek te vissen. Klik HIER voor meer info!

Zoek de stroming op! De vis moet hier zwemmen en kleine vis komt in de problemen. Pontjes zijn vaak topstekken.

Stroming betekent ook dat de vis moet zwemmen, waardoor de kans ook groter is dat je ze tegenkomt en dat ze willen bijten, omdat ze meer energie verbruiken. In de zomer zijn werkende gemaaltjes echte hotspots bijvoorbeeld, omdat het zuurstof gehalte in klein water nog makkelijker daalt dan op groot water. Zoek dus water op wat veel in beweging is, de kans is heel groot dat daar de vis ligt!

In de zomer zit er veel klein visbroed in het water.

Als het hoog zomer is, is er veel klein visbroed in het water. Dit is hele makkelijke prooi voor de rovers en vaak zijn ze daarom ook echt gefixeerd op kleine aasvis. Die kleine vissen verschuilen zich tussen de planten of tegen de stenen of in de stenen. Kies daarom ook plekken net buiten of in de planten of plekken waar veel stenen zijn.

 

Je kunstaas

Om maar door te gaan op het kleine visbroed: klein kunstaas is vaak de sleutel als het erg warm is! Denk aan kleine shads van 5 – 10 cm, spinnertjes, kleine chatterbaits, kleine pluggen etc. Match the hatch! Vaak schijnt de zon ook flink en kun je daar goed gebruik van maken door kunstaas te gebruiken met een flash, zoals een spinnerblad of glitters.

Match the hatch; klein kunstaas is vaak erg effectief in de zomer.

In de zomer moet je helaas wel dealen met veel planten, maar hier zijn zeker oplossingen voor! Op dit soort plekken kun je kiezen voor topwaters, weedless gerigde softbaits of spinnerbaitjes om maar wat voorbeelden te noemen. Te dichte planten zijn natuurlijk niet ideaal, maar wanneer ze niet te hoog staan of enigzins uit elkaar staan, kun je er prima doorheen vissen.

 

De zon is fel en gevaarlijk, smeer je goed in, drink goed, houd je rust en draag een bril. De vis houdt ook niet van volle zon, zoek dus de schaduw op en de stroming. Klein kunstaas is vaak de sleutel tot succes omdat er veel kleine vis in het water zit. Met deze tips kom jij de zomer wel door!