Voor het betere smijtwerk – Yasei Pike Casting 250XH

26/10/2018
Voor het betere smijtwerk – Yasei Pike Casting 250XH

Onlangs heeft Shimano een gloednieuwe hengelreeks gelanceerd, de Yasei hengels. Ik kreeg drie modellen om aan de tand te voelen. De Yasei Zander Vertical Jig, Zander Shad en Pike Casting. Deze keer is het de beurt aan laatstgenoemde.

Door Sjoerd Beljaars

Feitelijk zegt de slogan van Yasei het al treffend: “Every rod tells a story.” Oftewel mooie woorden voor het gegeven dat de Yasei range voor elke vistechniek/vissoort een speciaal ontwikkelde hengel in zijn gamma heeft.

In totaliteit heeft Yasei zodoende 15 verschillende hengelmodellen, elk met eigen karakteristieken; van een lichte dropshothengel tot een zware swimbaithengel. Klik HIER voor een overzicht.

Uiteraard is er ook aan de snoekvisser gedacht en zijn er verschillende hengeltypes gemaakt. Allereerst wordt daar bij het onderscheid gemaakt tussen Yasei Spinning en Yasei Casting. Het beste onderscheid kun je maken in het feit dat de Casting serie voor de net wat zwaardere visserij bedoeld is.

Sjiek en degelijk

Ik mocht aan de slag met de Yasei Casting en dan specifiek de Yasei Casting 250XH. Het lichtste model uit de Casting-serie die 3 modellen telt. Toch is ook deze hengel bedoeld voor het vissen met “grote spinnerbaits, medium tot grote softbaits, swimbaits of zelfs crankbaits”, aldus de Shimano website. Mooi, voor snoek dus min of meer allround, maar dan wel bedoeld voor werpen over grote afstanden…

De Yasei Pike Casting 250XH met een werpgewicht van 40 tot 100 gram. 

De kenmerkende degelijke uitstraling. Van mij had flitsender gemogen. 

Mijn eerste indruk van deze hengel was tweeledig. Enerzijds licht qua gewicht, wetende dat hij toch bedoeld is voor forser kunstaas. Anderzijds ben ik niet zo van de looks. Tja, het oog wil ook wat. Van mij mag hengelsportmateriaal best flitsen en dus opvallen. In deze reeks heeft Shimano gekozen voor een beduidend sobere uitstraling. Jazeker, sjiek, maar mijns inziens wat te degelijk.

Werpen

Voor de eerste vissessie heb ik een wat groter water uitgezocht, om met name de werpcapaciteiten aan de tand te voelen. Ik heb het hier over een plas in een woonwijk met een lange struinkant. Ideaal voor dit werk.

Wauw, wat een werpgenot en wat kun je die blank lekker volladen.

Eenmaal in je handen voel je dat je met de Yasei Pike Casting 250XH met een uiterst strakke stok te maken hebt, maar heb je vanwege het lage eigen gewicht wellicht nog je twijfels. Wel, die twijfels kunnen overboord als je eenmaal gaat werpen.

Om het meteen een werpkanon te noemen vind ik wat overdreven, maar de blank kun je mooi laden met het medium tot grote kunstaas waar hij voor bedoeld zou zijn. Zo heb ik zonder enige problemen afstand kunnen halen met een grinder, grote Cowgirl spinner en een shad van 20 cm.

Een agressief herfstsnoekje dat er boven op knalde en alles tot op de nanoseconde doorgaf op de hengel. 

Ook bij het binnenvissen van het kunstaas weinig reden tot klagen. Met ietwat topactie zie je de hengel meegeven, maar tegelijkertijd merk je dat de hengel genoeg power over houdt in de blank om krachtig de haak te kunnen zetten en dat kan bij snoek nogal eens het geval zijn.

Waar ik deze hengel ideaal voor vind is het werpen met shads op snoek. Omdat de hengel zo’n snelle actie heeft, geeft hij alles perfect door. Dat kan erg in je voordeel werken wanneer snoek wat lui is, strak tegen de bodem ligt en jij liefst alles van die bodem terug wilt voelen in de blank.

Zomaar een pluspunt is dat er het topoog glad afgewerkt is, zodat er geen lijn  achter blijft hangen. 

Bovenal is de  hengel gemaakt voor het grovere smijtwerk, oftewel voor het wegzetten van medium tot groot kunstaas over extreme afstanden. Een vistechniek die min of meer is komen overwaaien vanuit Zweden. Het principe is simpel, je vist op grote slimme snoek, die bij het minst of geringste argwaan kan krijgen; dus een hotspot van ver aanwerpen in plaats van met de boot boven op de stek liggen en kans lopen dat je de boel verstoort.

Bijzondere aandacht voor de reelgreep, aangezien de hengel bedoeld is voor intensief werpen. 

De reelgrepen van de drie verschillende ‘Pike Casting’  hengelmodellen, elk met hun eigen aanpassingen voor verre worpen met groot kunstaas. 

Ook al heb ik me vanaf de kant nog enigszins ingehouden, aan alles merk je dat je een werpkanon in handen hebt. Het optimaal kunnen laden van de blank bij een worp en de strakke, stabiele houding na de worp onderstrepen dat gegeven. Nee geen allround hengel, maar dat is ook niet de bedoeling in de Yasei hengelreeks.

sjoerd beljaars

Specificaties

Naam: Yasei Pike Casting 250XH
Merk: Shimano
Lengte: 250 cm
Werpgewicht: 40-100 gram
Gewicht: 146 gram

Klik HIER voor meer informatie over de range Yasei Pike Casting.