De ideale hardbaits voor baars en snoekbaars!

27/04/2024
De ideale hardbaits voor baars en snoekbaars!

Softbaits worden vaak gekozen voor het vissen op baars en snoekbaars omdat ze goed toepasbaar zijn bij verschillende finesse technieken. Maar de rede dat het vissen op baars en snoekbaars zo leuk is, is omdat het op zoveel manieren kan! De zomer komt er weer aan, dus in dit artikel gaan we in op vier verschillende hardbaits uit de Berkley DEX serie, elk met zijn eigen kracht voor het vangen van baars en snoekbaars!

 

Het hele jaar een killer> DEX Stunna

Dit is de meest populaire uit de DEX serie en dat is ook niet gek, want twitchbaits zijn mateloos populair geworden de afgelopen jaren. Het vissen met twitchbaits is een vrij actieve manier van vissen. Maar vergis je niet, met een (suspending) twitchbait kun je ook heel langzaam vissen. Dit is ook precies de reden dat de Stunna een geweldig stukje kunstaas is, je bent namelijk zelf de baas over hoe snel je hem vist. In de winter kun je hem tergend langzaam vissen en lang laten hangen, terwijl je in de zomer wat agressiever kunt vissen!

De Stunna is te krijgen in een +1 versie (boven) en de reguliere versie (onder). De +1 duikt wat dieper, zodat je soms wat meer naar de vis toe kunt.

Dat hangmoment is een belangrijke, want dit is 95% van de tijd het moment waarop de roofvis toeslaat. De Stunna schiet bij het tikken van je hengel alle kanten op en er zit een ratel in. Dit maakt die vis onder water helemaal gek en soms komen ze meters omhoog gezwommen om de Stunna te grijpen. Laat hem dus zeker af en toe lekker hangen en geef die vis de kans om goed toe te slaan! De Stunna is 11 cm lang en 14 gram zwaar. Check hem HIER.

 

Maak ze gek> DEX Disruptor

Het zit ‘m al in de naam, maar deze is gemaakt om de vis horendol te maken! De Disruptor is een chatterbait, wat betekent dat het eigenlijk een “skirted jig” is met een soort blad ervoor. Dit blad begint hard te trillen zodra je begint met binnen draaien en dit zorgt voor een bepaalde trilling onder water die de vissen helemaal gek kan maken. Sowieso kunnen hardbaits zorgen voor flinke agressie onder water en zeker in warmer water is dit vaak de sleutel tot succes.

De Disruptor maakt ze helemaal gek!

De kop is gemaakt van tungsten en dat heeft een hoge dichtheid wat de chatterbait een extreem laag zwaartepunt geeft. Hierdoor ligt het aas zeer stabiel in het water. De Disruptor heeft een handgeknoopte flexibele skirt en een chemisch geslepen haak, waardoor het een chatterbait is van hoogwaardige kwaliteit! Vis hem door of over de planten, of gebruik het als een soort jig op de bodem. Dit veelzijdige toppertje is te krijgen in 11 gram of 14 gram en je checkt hem HIER.

 

De diepte in> DEX Trencher

Kleine pluggen, ook wel crankbaits genoemd, zijn ook onmisbaar wanneer je op pad gaat voor baars en snoekbaars. In een korte tijd kun je ontzettend veel water afdekken, op zoek naar actieve vis. Het is dus een vrij snelle manier van vissen, waardoor het vooral in de zomer veel gedaan wordt. De Trencher duikt ontzettend diep, dieper dan heel veel andere crankbaits. Dit maakt hem perfect voor het afvissen van taluds, richting dieper water.

De Trencher is perfect om de diepere waterlagen af te speuren naar actieve vis.

Stuiteren over de stenen randen aan de oevers van de rivier werkt ook heel goed. Het tikken tegen de stenen aan lokt vaak een aanbeet uit en door de grote lip zul je niet snel vast komen. Dit komt omdat de plug niet met de haken tegen de stenen aan tikt. In de zwemlip zit een kleine schijf die ervoor zorgt dat het aas altijd recht door het water zal lopen en niet kan gaan tollen of scheef lopen. Hierdoor is de plug ook perfect inzetbaar voor het trollen op grotere diepte! Hij is te krijgen in 4, 5.5 en 7 cm en je checkt hem HIER.

 

Als ze dieper zitten> DEX Ripper

De DEX Ripper is een lipless crankbait, wat betekent dat het een soort plugje is met het bevestigingsoog bovenop. Doordat het oogje wat meer bovenop zit, leent een lipless crankbait zich perfect voor een soort jiggende presentatie over de bodem. Ze zinken ook, waardoor je dus heel goed wat dieper water kunt afvissen. De Ripper zwemt bijna horizontaal, in tegenstelling tot alle andere lipless crankbaits die je ooit gezien hebt.

Een lipless crankbait is een fantastisch stukje kunstaas om actieve vis te zoeken op dieper water.

Deze actie is iets natuurlijker dan de gebruikelijke actie van een lipless crankbait. Een lipless crankbait als de Ripper is perfect voor het zoeken naar actieve vis, omdat je vrij snel kunt vissen. Ook voor het vissen op roofblei zijn plugjes als de Ripper perfect. Hij zal niet scheef lopen, ongeacht de snelheid en er zit een rateltje in. Perfect voor roofblei dus! De Ripper kun je krijgen in 5 cm of 7 cm en je checkt hem HIER.

 

De zomer komt er weer aan, de perfecte tijd voor de meeste hardbaits! Met de Berkley DEX hardbaits ben jij sowieso goed voorbereid voor het nieuwe seizoen.