Baars en snoekbaars kun je op super veel verschillende manieren belagen. De meeste mensen doen dat met de welbekende finesse methoden of twitchbaits om maar wat te noemen. Maar wisten jullie dat je ook super goed met de vlieg kunt vissen op baars en snoekbaars? In dit artikel van de mannen van de Vistechnische Dienst doen ze een boekje over over deze unieke visserij.
Door de Vistechnische Dienst – Het vissen op grote baarzen en ook snoekbaarzen op ondiepe stekken in de winter is de laatste jaren razend populair geworden. Nieuwe technieken als twitchbaiten, Carolina rig en Ned rig zorgden voor zeer mooie vangsten. Als gevolg van deze populariteit is het op een mooie winterdag vaak erg druk aan en op het water. Hetgeen er helaas voor zorgt dat de door ons beoogde prooi vaker erg op zijn hoede is en veelal moeilijk te verleiden is tot een aanbeet. Er is op veel plekken dressuur ontstaan. Maar gelukkig hebben we hier iets op gevonden, namelijk: vliegvissen!
Niet alleen is het vliegvissen op baars en snoekbaars verschrikkelijk verslavend en leuk. Het is ook nog eens uiterst effectief. Keiharde aanbeten, mooie stevige drils en fantastisch mooie vissen. Wat wil je nog meer?
Aanpak
Maar hoe pak je deze visserij nu aan? Voor velen is het vliegvissen een wat ondoorgrondelijke manier van vissen en vaak ziet men door de bomen het bos niet meer. Nu kun je het jezelf natuurlijk heel moeilijk maken (waar sommige vliegvissers nog wel eens een handje van hebben) maar dat is absoluut onnodig. Laten we om te beginnen de benodigde materialen eens op een rijtje zetten.
De hengels
Deze visserij voeren wij het liefst uit met een #6 klasse hengel. Deze heeft genoeg power om de streamers te werpen die we inzetten maar is licht genoeg om maximaal van de dril van deze vissen te genieten. Het mooie aan vliegenhengels is namelijk dat ze, om de lijn goed te kunnen werpen, veel parabolischer zijn dan gewone spinhengels. Dit betekent dat bij de dril van een grote baars of dikke snoekbaars deze vaak tot het handvat krom gaat. Topsport!
Nu heeft G.Loomis een aantal zéér mooie hengels in het assortiment die perfect geschikt zijn voor deze visserij. Hengels die gemaakt zijn voor het vissen met streamers.
IMX Pro 9,0 Ft #6
Deze hengel heeft een zeer mooie progressieve actie waardoor je de wat zwaardere zinklijnen vloeiend op lengte kunt brengen. In de dril buigt deze hengel zeer mooi diep door waardoor je optimaal geniet van het drillen van de vis. Is vliegvissen nieuw voor je, dan is de IMX Pro de perfecte keuze omdat de hengel vergevingsgezind is voor werpfouten.
NRX + 9,0 ft #6
De NRX+ is in onze ogen dé hengel voor deze visserij. Een werpkanon met ongekende eigenschappen. Met minimale moeite knalt je vliegenlijn werkelijk weg. Door de snelle actie van deze blank heeft deze hengel net even wat meer te zeggen wat goed uitkomt bij zware zinklijnen, wat grotere streamers of forse tegenwind. Wanneer je een vis haakt, buigt deze zeer mooi diep wat voor optimaal drilgenot zorgt.
Tenslotte zit er onderin de blank nog net een stukje extra power wat ervoor zorgt dat wanneer je die monstervis haakt je deze net even beter de baas kunt. De NRX+ is met zijn snelle actie zoals genoemd een absoluut werpkanon, maar zal fouten in de timing van de worp daardoor sneller afstraffen. Echt een hengel dus als je iets gevorderder bent in de vliegvisserij, maar daarmee zal deze ook zeker niet tegenvallen!
Vliegenreels
Qua vliegenreels komt het allemaal niet zo nauw. Een goede reel met voldoende capaciteit en een betrouwbare slip is voldoende. Vliegenreels komen in alle vormen en maten. Van zeer betaalbaar tot absurd hoge prijzen. Je kunt ze eigenlijk het best vergelijken met horloges. Een simpel model doet al snel wat ‘ie moet doen maar op de een of andere manier is de esthetiek vaak minstens zo belangrijk en dus een hogere prijs waard. Dit is dus allemaal heel persoonlijk.
Vliegenlijnen
Wat betreft de lijnen moeten we even goed opletten. Dit is namelijk samen met de hengel het belangrijkste onderdeel van de setup. We vissen namelijk op dieptes van 1.5 tot 5 meter. Dit betekent dat we gebruik moeten maken van zinkende vliegenlijnen. Deze komen in verschillende vormen en maten maar wij gebruiken het liefst de lijnen van Airflo. Deze zijn speciaal voor deze visserij ontwikkeld. Ze hebben een zinkend deel van zo’n tien meter, vaak gevolgd door een Intermediate volglijn. Hierdoor kunnen we optimaal contact houden met onze streamers.
Deze lijnen komen in verschillende zinksnelheden. Namelijk Di3, Di5 en Di7. De nummers staan voor de zink snelheid in inch per seconde (‘’/s). Welke lijn je waar inzet hangt natuurlijk af van de diepte van je stek af maar ook van de snelheid waarmee je vist. De meest gebruikte variant is voor ons de Di3. Hiermee kunnen we namelijk mooi langzaam vissen op de meeste stekken. Het enige is dat je op diepere stekken wat geduldiger moet zijn om de lijn helemaal te laten afzinken. Aan het eind van de vliegenlijn monteren we een leader van 2,5 tot 3,5 meter. Deze mag een tapering hebben (van dik naar dun lopen) maar dit hoeft niet door het gewicht van de streamer. Je kunt er zelf voor kiezen een tapering te gebruiken van 40/00 met een stuk 28/00, maar een leader volledig uit 28/00 fluorcarbon volstaat ook gewoon prima!
Streamers
Wat betreft de vliegen die we gebruiken, kunnen we het kort houden. Dit is eigenlijk 99% van de tijd een zogenaamde EP streamer. Dit is een streamer die gemaakt is van synthetische fibers. Deze hebben het grote voordeel dat ze geen water opnemen waardoor de vlieg zich gemakkelijk laat werpen. Daarnaast zijn deze fibers onderwater licht doorschijnend en zweeft de vlieg neutraal door het water. Wij denken dat deze twee eigenschappen, plus het feit dat een vlieg geen geluid of harde trilling maakt, deze vizstechniek zeer dressuur doorbrekend maakt. Dit is namelijk iets wat de rovers nog niet kennen.
Op beeld
Nu is dit verhaal natuurlijk hartstikke mooi maar bewegende beelden en voorbeelden zijn vaak nog veel beter. Dat weten wij van de (Vlieg)VisTD natuurlijk ook dus daarom hebben wij hier twee mooie films van gemaakt. Eentje voor grote baarzen én een gloednieuwe waar we achter de snoekbaarzen aan gaan. Bekijk vliegvissen op snoekbaars HIER en vliegvissen op baars HIER.
Vliegvissen op baars en snoekbaars hebben we nog niet vaak langs zien komen. Op snoek kennen we het maar de mannen van de VisTD laten prachtig zien dat het voor veel meer vissoorten nodig is! Wat denken jullie hierover?