Haaien aan de cocaïne – Zorgwekkend nieuws

01/08/2023
Haaien aan de cocaïne – Zorgwekkend nieuws

Haaien aan de cocaïne, te bizar voor woorden maar toch gebeurt het. Voor de kust van Florida in Amerika bijten de haaien in balen cocaïne die door smokkelaars overboord worden gegooid. Tijdens Shark Week op Discovery Channel trekt een onderzoeksteam aan de bel.

Zo’n titel is goede reclame voor Shark Week, maar het is wel echt een serieus probleem. “Het is een pakkende kop om aandacht te vragen voor een echt probleem, namelijk dat alles dat we gebruiken, alles dat we produceren, alles dat we in ons lichaam stoppen, terechtkomt in onze afvalwaterstromen en water. En dat zeedieren waar we van afhankelijk zijn om te overleven daaraan worden blootgesteld.” Aldus Tracy Fanara, hoofd van het onderzoeksteam tegen de Britse krant The Guardian.

Haaien zijn nieuwsgierig en bijten in de pakketten cocaïne.

We weten allang dat onze wateren zwaar vervuild zijn met plastic en ander afval. Helaas zijn drugs er nog ook bij gekomen. Fanara en haar team en Britse mariene bioloog Tom Hird zien raar gedrag bij de haaien tijdens hun zes daagse onderzoek in zuid Florida.

 

Vreemd gedrag

Een voorbeeld is een hamerhaai, die normaal altijd weg zwemt voor duikers. Echter kwam de haai nu zonder angst op de duikers af en bewoog zich vreemd. Een andere haai, een zandbankhaai zwom in cirkels. Het leek wel alsof de haai iets zag wat er niet was. Om te testen of haaien inderdaad in de pakketten bijten, gooiden onderzoekers pakketjes in het water en de haaien begonnen er direct in te bijten.

De hamerhaai was opeens niet meer bang en zwom recht op de duikers af.

Bij de eilandengroep Florida Keys komen veel drugs uit Zuid-Amerika de VS binnen. Zodra de smokkelaars echter onraad ruiken, gooien ze het overboord. Door de samenkomst van oceaanstromen komen die pakketten ook bij elkaar terecht volgens Fanara.

Verslaafde vissen

Vorige maand heeft de Amerikaanse kustwacht voor 186 miljoen dollar aan drugs uit het water gevist bij Florida en het Caribisch gebied. Volgens Fanara is het een veel voorkomend probleem, alleen al tijdens haar onderzoek van een week spoelden er twee balen cocaïne aan. Het is lastig te zeggen hoeveel cocaïne de haaien binnen krijgen. Dit gaan de onderzoekers testen door bloedmonsters te nemen en de waarden te meten.

In vervuild binnenwater is er al aangetoond dat vissen verslaafd kunnen raken aan methamfetamine.

Fanara is van mening dat er nog veel meer onderzoek gedaan moet worden, ook haalt ze een ander geval aan, waarbij verschillende studies hebben aangetoond dat verschillende vissen in vervuilde binnenwateren verslaafd waren geraakt aan methamfetamine. Ze hoopt dat mensen de cocaïne haaien niet alleen als vermaak zien tijdens Shark Week, maar dat de kijkers ook echt inzien hoe gevaarlijk vervuiling is.

 

Het is onwijs belangrijk om de kwetsbare ecosystemen te beschermen en het leven in de oceaan gezond te houden. Zonder leven in de oceaan, is er ook geen leven voor ons.