Ken jij deze technieken voor XXL baars?

01/03/2023
Ken jij deze technieken voor XXL baars?

Snoek, snoekbaars en baars zijn allen erg populair, maar als er de laatste jaren eentje flink gegroeid is, dan is dat wel de baars. Liefst zo groot en kleurrijk mogelijk natuurlijk. Natuurlijk zijn de XXL exemplaren lastiger te vangen en dat is waar echte finesse technieken om de hoek komen. Wij sommen 5 technieken voor je op voor XXL baars.

Carolina rig> Nul weerstand bij aasopname

Het vissen op XXL baars. Een breed scala aan technieken die flink wat focus en finesse eisen. FOTO: Sander Paans.

De Vistechnische Dienst heeft met hun video’s natuurlijk een enorme bijdrage geleverd in de huidige populariteit van baars. Deze mannen hebben verschillende technieken uiteengezet, maar eentje springt er met kop en schouders bovenuit: de Carolina rig. In een notendop, een zogenaamde, schuivende (liefst tungsten) bulletweight, met daarachter een ‘wapperend’ stuk fluorcarbon met aan het einde een creaturebait (vaak een kreeftimitatie) die op een offset hook geprikt is waardoor de haak schoon blijft.

De Carolina rig heeft een wapperende lijn waardoor de baars geen weerstand voelt. FOTO: Martijn Leus.

Het is een kwestie van inwerpen, wachten tot de C-rig op de bodem terecht gekomen is en dan volgt een spel van uiterst traag binnenvissen. Even over de bodem naar je toe slepen met de hengel en vervolgens weer even laten liggen. Pakt een baars het aas, niet meteen aanslaan! Geef de vis heel even de kans om het aas goed in de bek te krijgen (vooral niet te lang wachten!). Dan voorzichtig draaien totdat je weerstand voelt en ferm de haak zetten. Voordeel bij deze techniek is dat baars bij het pakken van het aas geen weerstand voelt.

 

Ned rig> De drol rig

Als iemand ons heeft weten te overtuigen van de kracht van een Ned rig, dan is dat Jan Boomsma van Shimano wel.

Een van de nieuwste technieken in dit rijtje, de Ned rig. Feitelijk hetzelfde binnen te vissen als de C rig, maar de pauzes mogen gerust langer zijn en de afstanden dat je hem over de bodem naar je toe trekt korter. Echt een topper voor de echt koude winterdagen als de baars extreem passief is.

De eerste keer dat we de werking van de drol rig zagen, zie je in onderstaande video. 

In de VS noemen ze dit systeem de turd (drol) rig. Nu zijn die maffe Amerikanen sowieso al snel met weirdo vergelijkingen, maar het is wel echt zo’n rig waarbij je denkt: waarom zou baars hier in vredesnaam geïnteresseerd zijn?! Schijn bedriegt mensen, dit is een killer pur sang. Zorg wel voor echt een drijvende worm- of kreeftimitatie en er ontstaat op de bodem wat de karpervissers een pop-up presentatie zouden noemen.

 

Jiggen> Old skool werkt

Zie daar de rivierplassen, alle baars vissers zijn voorzien van de meest ingenieuze Japanse en Amerikaanse high tech technieken plus dito kunstaas. Jiggen? Nee joh, dat werkt toch niet meer? Onzin natuurlijk. Kunnen jullie je DEZE video nog herinneren met Sjoerd Beljaars die gewoon jiggend met een Slick Shad van Fox Rage zijn pr baars ving van 53,5 cm?

Natuurlijk kan die shad op een jigkop nog steeds wonderen verrichten.

Grote voordeel van deze techniek is dat je toch sneller meer water af kunt dekken. En wil je de finesse opschroeven, schakel dan eens over naar de echt kleine jigkopjes van 2 tot 3,5 gram. Stel je die zuper verleidelijke zweefmomenten naar de bodem eens voor. Daar kan zelfs een gelouterde XXL baars van over de 50 cm niet van afblijven.

 

Twitchbaits> Agressie op de vierkante meter

Inwerpen, met een lange haal op gewenste diepte trekken en dan met zeer felle hengelbewegingen de twitchbait van links naar rechts laten schieten. Ho even, maar hebben we het dan nog over finesse? Een begrijpelijke constatering, maar toch komt hier wel degelijk finesse bij kijken. Een tijd terug waren we met Pieter-Bas Broeckx van de VisTD op pad en heeft hij ons haarfijn uitgelegd hoe je deze techniek heel effectief kunt inzetten op dagen dat baars passief is. Check DEZE video.

Bij het vissen met twitchbaits komt echt wel wat finesse kijken.

Inderdaad, wel die felle uithalen maken met de hengel om die twitchbait op de vierkante meter herrie te laten schoppen, maar dan die broodnodige spinstop. En niet van één seconde, maar gerust ook 10 seconden, indien nodig. De gedachte hierachter? Die baars merkt die twitchbait echt wel op, maar hij is nu aartslui. Geef hem even de tijd om het aas te naderen en dan toe te slaan, vaak op het moment dat je na een spinstop weer actie geeft aan de twitchbait.

 

Dropshot> Een welkome revival

Wat is er toch met deze techniek gebeurd? Hij lijkt volledig uit de ban geraakt bij veel baars cracks. Nog niet heel lang geleden was dit één van de meest populaire technieken, nu zie je hem nog zelden. Wij weten zeker dat dit nog een uiterst interessante optie is voor grote baars en misschien wel des te meer op de druk beviste rivierplassen.

De dropshot is een beetje vergeten, maar echt niet minder effectief. FOTO: Sander Paans.

Voordeel, je kunt hem zo traag binnen vissen als je wilt en het aas biedt jij aan waar je het wilt hebben. Strak boven de bodem of een cm of 30 erboven, exact daar waar jij aanbeten verwacht. Experimenteer ook eens met de wacky rig, de softbait (bijvoorbeeld een wormimitatie) in het midden op de haak geprikt.

 

Natuurlijk zijn er meer technieken voor XXL baars. Denk aan cheburashka, Tokyo, tubes en ga zo maar door. Wie weet een volgende keer hier meer over.