Koppige Nederlanders op hun best in Finland

09/07/2019
Koppige Nederlanders op hun best in Finland

Begin juni vertrok ik naar Helsinki om in de buurt van de Finse hoofdstad een Raymarine event bij te wonen. Niet zomaar, maar om kennis te maken met de spraakmakende Raymarine Element fishfinder. Hiervoor gingen we te water, immers, hoe kun je een dergelijke unit nu beter aan het werk zien?!

Door Sjoerd Beljaars

Aan het gezelschap kon het al niet liggen met bekende roofvissers zoals Alex Boom van Roofvisnet, Raymarine pro staffer Volkmar Strikkers en Harrold van Asselt van Raymarine. Uitvalsbasis zou een grote lodge zijn op een eiland te midden van het weidse natuurschoon onder de ‘rook’ van Helsinki. Gevist werd er op het brakke water van de Finse Golf. Het is toch elke keer weer bijzonder om zoetwaterrovers als snoek, baars en snoekbaars in dit water aan te treffen.

Je kunt het slechter treffen qua omgeving. Vlakbij Helsinki al uitgestrekte bossen en meren.

Vanuit heel Europa waren er meer hengelsportjournalisten (met name uit Scandinavië) aanwezig en voor de aardigheid had de organisatie besloten om er een wedstrijdje van te maken. Wij Nederlanders zochten veilig elkaar op en drongen er op aan dat wij Team Netherlands zouden zijn. We stapten aan boord bij de Finse visgids Teemu Nogwat. Die keek toch wel vreemd dat ie al die koppige Dutch guys mee moest nemen op zijn bootje.

De Hollandse equipe, samen staan we sterk 😛

Teemu moest niet zo zeuren en met wat passen en meten was het prima te doen. De dag zou bestaan uit twee dagdelen. De ochtend zou bestaan uit het opsporen van scheepswrakken op een waterkaart, de mooiste screenshots zouden goed zijn voor punten. In de middag zou er gevist worden. Daarbij zouden de grootste snoek, grootste 3 baarzen en grootste 2 snoekbaarzen bij het puntentotaal opgeteld worden. Boeieu die wedstrijd toch? Nou nee, die andere vissers hadden praatjes en die zouden we wel eens de mond snoeren.

Alle ogen natuurlijk gericht op die spraakmakende Raymarine Element.

Die arme Teemu had niks te vertellen. Gedreven tot in de tenen nam Volkmar al snel de bediening van de Element voor zijn rekening. Volkmar vist al weer een tijdje met een Element op zijn boot en weet er het fijne van. Het vinden van de wrakken en maken van haarscherpe screenshots met die waanzinnige CHIRP sonar was zo slechts een formaliteit.

Geen ingewikkeld gedoe maar een uiterst gebruiksvriendelijke interface.

Niet dat er voor de Element nu bepaald rocket science nodig is. Integendeel, Alle opties en features zijn op een logische wijze te bedienen. Een van die karaktertrekken waar deze unit zich in onderscheid. De units zijn dan ook speciaal en louter voor roofvissers ontwikkeld.

 


Kennis is macht

De Element™ CHIRP Sonar/GPS-serie van Raymarine geeft je meer controle bij het zoeken naar vissen en hun leefgebied. De HyperVision™ sonartechnologie van 1,2 megahertz van Element biedt het scherpste beeld van de onderwaterwereld. Verhoog de resolutie van DownVision, SideVision, RealVision 3D en bereik een nieuw niveau van precisie en visherkenning. Je ziet structuren, begroeiing en vis met een fantastische, levensechte duidelijkheid. Voor meer info klik je HIER. Klik HIER voor verkooppunten.


 

Nog voor de royale middaglunch hadden wij alle wrakken loepje zuiver in beeld gebracht. Verbluffend hoe de CHIRP technologie gewoonweg een andere dimensie geeft aan de DownVision en SideVision. Nauwelijks een detail dat onopgemerkt blijft. Maar lang wilden we daar niet bij stil blijven staan. We hadden een voorsprong op de rest en zodoende konden wij als enige voor de middag beginnen met vissen.

SideVision screenshot van een van die wrakken!

Helaas, helaas, de vissen wilden niet met ons meewerken en alsnog schoven we net als iedereen nog zonder vangsten aan de eettafel. Maarrrr… plannen werden gesmeed. Een blik op de waterkaart op de Element liet ons een interessante versmalling zien tussen twee ondiepe platen. We hadden al gehoord van een getijdenstroming, zij het bescheiden, maar hier kon er wel eens een welkome stroming staan. Iets dat toch voor verkoeling en zuurstof kan zorgen en dat die dag met maar liefst 30 graden wel eens vis kon aantrekken. We konden niet wachten om de proef op de som te nemen.

Ook de DownVision liet verbluffend gedetailleerde beelden zien. Leve CHIRP!

Eenmaal op de stek zag het er nog mooier uit dan gehoopt. Een flinke hoofdstroming met aan weerszijden wat luwte in combinatie met langgerekte oeverbegroeiing tot in het wat. Snoek! Het rook er gewoon naar.

Al snel liet de snoek zich zien.

En jawel, na enkele worpen kreeg ik de eerste dreun op de hengel. Een snoek van 86 cm was de klos. Daarna een losser bij Volkmar en volger bij Alex. Even later weer een beuk op de spinnerbait van Volkmar. Nu wel hangen. 91 cm!

Volkmar spekkoper met een vis van 91 cm. Zeker weten dat hier nog veel meer te vangen was.

We waren nog maar aan het begin van deze stek die zich nog veel verder uitstrekte, wat lag hier allemaal nog voor moois te wachten. Veel! Dat wisten we zeker! Maar, alleen snoek hoogstwaarschijnlijk, helaas moesten er voor die wedstrijd ook andere soorten gevangen worden. Lekker schijt hebben en genieten van al die snoekenpracht zou je denken. Toch?

Het grootse parcours van die met indicaties waar we de scheepswrakken konden vinden.

Zo keken we elkaar even twijfelend aan, maar won het fanatisme. We lieten het walhalla voor wat het was en gingen op zoek naar glasoog. Even belangrijk om te weten dat ze hier in Finland al een gat in de lucht springen bij een sleutelhanger van 45 cm. Enfin, dan maar klein aas en op zoek gaan naar een harde bodem, meer diepte, wat structuur en liefst wat stroming.

Een joekel voor Finse begrippen.

Wederom bewees de Element zijn dienst met de DownVision en SideVision. Zo vonden we meerdere stekken met de genoemde criteria, maar vissignalen ho maar! We troostten ons met de gedachte dat het op de andere boten niet heel anders zou zijn. Toch vingen we hier en daar een snoekbaars, geen specimen van 45 cm, maar toch… Tussendoor vingen we kleine baarsjes. Bonus!

Ook mooi voor aan de sleutenhanger 😛

Al met al hoorden we bij terugkeer in het kamp dat we de enigen waren die de kaart hadden volgevist. De prijsuitreiking was dan ook weinig spannend. Buiten lonkte de spiksplinternieuwe, vol-uitgeruste visboot met een slordige 40K retail-waarde. Hahaha, nou nee hoor. We wonnen een fles champagne en één stropdas die het Finse ijshockeyteam draagt bij officiële aangelegenheden.

Eens wat anders dan zo’n peperdure visboot hahaha.

Volkmar draagt hem nog dagelijks. Hoofddoel was een eerste kennismaking met de Raymarine Element. Check! Stiekem natuurlijk wel erg leuk om al die Scandinaviërs op hun thuiswater het nakijken te geven 😛