Met spinnerbaits veel en groot vangen – Wanneer? NU!

07/06/2022
Met spinnerbaits veel en groot vangen – Wanneer? NU!

Stel je eens een snoekstek voor veel waterplanten. Niet helemaal dichtgegroeid, maar met strengen die tot aan het oppervlak reiken. Dit zou nu in de maand heel goed het geval kunnen zijn. Wat houdt jou nog tegen om een spinnerbait in te zetten?

Door Sander Paans

De start van het seizoen, maar wat kies je nu eigenlijk in die maand juni? Niet heel gek is dat mensen grijpen naar het oude vertrouwde. Een mooie glider of die shad waar je al zo veel op hebt gevangen. Zou ik ook doen, want daar ligt het vertrouwen en je wilt toch zo snel mogelijk die eerste roofvis weer vangen. Vaak spelen nu wel andere zaken een andere, toch wel belangrijk rol.

Elektromotor uit en gaan! Tijd voor de eerste snoeken.

Wat denk je van de waterplanten die inmiddels weer weelderig tieren! Door de warmte van de afgelopen weken is het water flink opgewarmd, daarbij opgeteld een stijgend aantal zonuren, wat ook een sterke plantengroei met zich meebrengt.

Plantjes, plantjes en nog eens plantjes, hier zijn spinnerbaits voor bedoeld!

Toch zijn er echt wel mogelijkheden om met plantengroei om te gaan. Zeker wanneer de planten nog wat los van elkaar staan en niet dicht bepakt. Een hele mooie optie die je dan zou kunnen gebruiken is een spinnerbait. Er is nog steeds een hele grote groep mensen die geen vertrouwen heeft in spinnerbaits. Onbegrijpelijk eigenlijk, want in de afgelopen jaren heb ik echt veel en ook grote snoeken gevangen op een spinnerbait.

Wat is een spinnerbait?

Kom maar op met die waterplanten. 

Wat is nu eigenlijk een spinnerbait? Een spinnerbait bestaat uit een V-frame, meestal van staal, met onderaan een verzwaring wat soms lijkt op een loodkop. Achter deze loodkop zit een haak met soms hierachter nog een tweede trailerhaak. Dit zijn enkele haken en deze staan naar boven gericht met de punt.

Top stek voor snoek, maar ga jij mee aan de slag tussen de planten?

De reden hiervoor is heel simpel, op deze manier heb je minder vastlopers in planten of andere obstakels. Meestal is de loodkop nog voorzien van een versiering in de vorm van plastic sliertjes (skirt) of soms veren. Enerzijds om volume te creëren, anderzijds om ook de haak weer vuil vrij te houden.

Ze zijn er in alle soorten en maten en zijn vaak voorzien van een skirt.

Aan de bovenkant van de V-vorm komt aan een wartel een spinnerblad. Dit kan een langgerekt blad (willow leaf blad) zijn of een wat boller blad (Colorado blad). Bollere bladen slaan wijder uit en hebben hierdoor meer weerstand in het water ten opzichte van het smallere willow leaf blad. Het loodgewicht onderaan zorgt uiteindelijk voor de stabiliteit waardoor de spinnerbait niet gaat tollen.

 

Het juiste materiaal

Als vanzelfsprekend trekken grotere bladen harder aan de lijn dan kleinere spinnerbladen. Ga je met een spinnerbait aan de gang en kies je voor de grotere snoekspinnerbaits, dan doe je er goed aan om ook kritisch naar je materiaal te kijken. Probeer een molen of reel te pakken met een lagere inhaalsnelheid. Dit staat op elke reel of molen genoemd met de aanduiding X.X:1, waarbij de kruisjes voor een cijfer staan.

Een strakke hengel en stevige, scherpe haken zijn nodig om goed haak te kunnen zetten.

Een reel met lagere inhaalsnelheid zal bijvoorbeeld 5.7:1 op het huis hebben staan en eentje met hogere snelheid 7.2:1. Door de lagere inhaalsnelheid wordt het makkelijker om een zwaar trekkend kunstaas binnen te vissen. Een wat langere hengel, minimaal 240 cm, is ook wel prettig om de spinnerbait goed weg te kunnen zetten. Kies de hengel wat strakker om de spinnerbait makkelijker door de planten te vissen en de haak goed te kunnen zetten bij een aanbeet.

Deze riviersnoek knalde er goed op!

Spinnerbaits bestaan al heel wat jaren en zoals zo veel kunstaasjes, komt er een hoop overgewaaid uit Amerika. Onze eerste spinnerbaits waar ik en mijn vismaten veel succes op hadden, de Pearson Grinder 2oz, kwam daar ook vandaan. De haken zijn best pittig en zeker de trailerhaak zou je kunnen vervangen voor een dunner model, kijk daarvoor eens op Lureparts.nl.

“Wanneer je tikken of felle rukken gaat geven, dan kan de spinnerbait schuin komen en alsnog vastlopen.”

Wat een dagen hebben wij met die spinnerbaits beleefd tussen de planten! Mocht je ze door de planten heen vissen en je voelt dat je vastloopt in een plant, blijf dan gestaag doordraaien. De punten blijven omhoog wijzen en zullen langs de planten schieten en niet vastlopen. Wanneer je tikken of felle rukken gaat geven, dan kan de spinnerbait schuin komen en alsnog vastlopen.

Een van mijn eerste Grinders, paars en roze van kleur. Vangen dat ‘ie deed! Deze had een Colorado blad.

Spinnerbaits zijn inmiddels vrij gemakkelijk te verkrijgen in de winkel en de meeste zijn prima om hier mee op snoek te vissen. Enkele van mijn favorieten zijn de good old Pearson Grinder, Rozemeijer Dr. Bait spinnerbait en de Westin Monster Vibe.

Check in bovenstaande video hoe Thijs van der Sanden en Sjoerd Beljaars een megasnoek vangen op een spinnerbait. 

Hiervan is de Grinder niet voorzien van een twisterstaart aan de achterkant, de andere twee wel. Er zijn momenten dat die twister echt het verschil maakt en natuurlijk kun je erop los experimenteren wat je erachter hangt, momenteel hangt achter mijn Monster Vibe een dubbele twisterstaart en dat werkt ook prima!

 

Probeer die gekke spinnerbaits eens tijdens de start van het seizoen, ik weet zeker dat ze zullen verbazen als je er nog niet eerder mee gevist hebt! Ik wens je in iedere geval een goede seizoensstart toe. Volg Sander via Instagram!