Roofmeister INSIDE – Snoek bij hoge watertemperaturen & de mooiste recente vangsten

20/06/2021
Roofmeister INSIDE – Snoek bij hoge watertemperaturen & de mooiste recente vangsten

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Dit keer een wat kortere Inside dan je van ons gewend bent, vanwege vakantietijd. In ieder geval weer maximaal actuele vangstfoto’s. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


 

Snoek bij hoge watertemperaturen

Jawel Roofmeisters, op de meeste wateren ligt de temperatuur op een kritische niveau en dat betekent dat we met name bij de visserij op snoek extra waakzaam moeten zijn. Daarom halen wij een artikel van vorig jaar van stal van snoekvisser Lau Boom. Van Lau een aantal belangrijke tips voor als de watertemperatuur sky high gaat.

Tip 1> Hou de watertemperatuur in de gaten

Zoals we weten geldt over het algemeen de regel: hoe warmer het water, hoe minder zuurstof. En snoek is een vis die erg gevoelig  is voor dit gegeven. Daarbij hebben we het over een koudbloedig wezen dat bij warm water op standje extreem actief kan staan.

Zuinig zijn op onze koning van het zoete water toch? Niet dan respect voor Esox lucius.

De meningen lopen uiteen, maar vanuit ons oogpunt is 20 graden op kleiner water en 22 graden op groter water de kritische grens. Bij deze watertemperaturen bevindt er zich zo weinig zuurstof in het water, dat dat voor snoek letterlijk killing kan zijn. Wij willen en kunnen geen rechter zijn, maar bij dit soort watertemperaturen raden we aan om het gezond verstand te gebruiken.

Wil je geen risico nemen, dan gewoon even de temperatuur opmeten.

Hoe houd je nu de watertemperatuur in de gaten? Met een dieptemeter als je die tot je beschikking hebt, en als je vanaf de kant vist werkt een thermometer voor een zwembad ook perfect 😉

 

Tip 2> Zorg voor stevig materiaal

Even een klein beetje biologie van de snoek: op het moment dat een snoek een aanval uitvoert raakt ‘ie meteen in zuurstofschuld. Als er genoeg zuurstof in het water zit is dit geen probleem om tijdens de dril niet helemaal uitgeput te raken. Echter, met deze watertemperaturen, is het zuurstofgehalte zo laag dat een snoek dit eigenlijk niet kan herstellen.

Snoek geeft alles in warm water, dus gaan niet gericht met licht materiaal aan de slag.

Als de watertemperatuur neigt naar bovenstaande maxima dan is het eigenlijk al een must om met stevig materiaal te vissen. Zo beperk je de duur van de dril tot een minimum. UL vissen op snoek is nu iets waar je absoluut niet aan wilt beginnen. Mocht je toch een snoek haken tijdens bijvoorbeeld het baarsvissen, zorg dan dat de dril zo kort mogelijk duurt en onthaak de vis bij voorkeur in het water.

 

Tip 3> Landen en onthaken

Zoals al eerder aangegeven is het van belang dat de vis zo snel mogelijk weer teruggezet wordt. Om dit te realiseren zijn er ook een aantal dingen die je tijdens het landen en onthaken kunt doen. Zo is het handig om een net mee te nemen, zowel om de dril zo kort mogelijk te houden en om de vis in het water bij te laten komen. Terwijl jij al je onthaakmateriaal pakt kan de vis namelijk een beetje op krachten komen in het water.

Alles klaar hebben liggen en de tijd tussen vangt en terugzetten tot een minimum beperken.

Daarna het onthaken: zorg dat al je tangen en eventueel meetlint en camera al klaar ligt voor je de vis uit het water haalt! En zoals altijd: bij twijfel knippen! Een dreg is zo geknipt en kost je misschien 2 euro, het leven van een snoek is onbetaalbaar… toch?!

 

Tip 4> De release

Extra aandacht voor de release.

Zeker in deze periode misschien wel de belangrijkste fase  van de vangst; het terugzetten. Waar ze met wat mindere watertemperaturen vaak nog wat energie over hebben en weer snel het zuurstofgehalte op peil kunnen krijgen, hebben ze daar nu veel meer moeite mee. Verleen dus  extra nazorg! Het liefst onthaak je de vis natuurlijk in het water, maar in sommige gevallen gaat dat niet. Zorg dat je dan de vis lang genoeg vasthoudt, totdat ze echt op eigen kracht kan weg zwemmen. Vaak houd ik haar de eerste zwembewegingen nog even vast, om echt zeker te weten dat ze op eigen kracht weggaat.

 Op rivieren kan het anders gesteld zijn met het zuurstofgehalte, maar ook hier is waakzaamheid aan te raden.

Een misvatting is dat het heen en weer trekken door het water helpt met zuurstofopname. Dit is deels waar, het vooruit duwen is een goed iets om de zuurstof door de kieuwen te krijgen. Echter is het weer terugtrekken juist heel slecht! Op deze manier kan een snoek absoluut geen zuurstof opnemen.

Wat een goed alternatief is, is het met je hand water de bek in wapperen. Zo kan de snoek makkelijker zuurstof opnemen door het water wat zo langs de kieuwen stroomt. Ook raadzaam is om de kop zo diep mogelijk te houden, daar is het water vaak zuurstofrijker.

 

Tip 5> Plan B

Dit is de tijd voor vriend roofblei. Spektakel gegarandeerd!

Jawel, het is allemaal wat. We hebben net de gesloten tijd achter de rug en dan wordt ons verteld dat we weer beter niet op snoek kunnen vissen. Helaas Roofmeisters, maar op snoek willen we zuinig zijn toch? Daarnaast, genoeg andere opties met snoekbaars en baars. Of eens het zoute op of langs voor zeebaars of fint. Een vis die nu erg actief is en extreem goed kan omgaan met zuurstofarm water is de meerval… Nu maar hopen dat het snel weer gaat afkoelen…

 

Een tijd terug een interessante bijdrage over hetzelfde onderwerp, waarbij de specialisten Sean Wit, Volkmar Strikkers en Sander Paans hun mening en ervaringen gaven. Klik HIER

 


 

Unieke roofvis wedstrijd

Doe mee met de online Fish Challenge – Sponsored by Yamaha Pro Fishing

Ben jij een diehard roofvisser, wil jij je meten met anderen en kans maken op vette waardebonnen? Dan is dit je kans! Iedereen kan meedoen aan de unieke Fish Challenge sponsored by Yamaha Pro Fishing, een wedstrijd die volledig online plaatsvindt. Wacht niet langer en schrijf je in! Klik HIER.

 


***ONZE NIEUWSTE MEGAVIDEO***

Niet lang geleden hoorden we over misschien wel de meest bizarre snoeksessies aller tijden. EsoxMeisters Ruben Dekkers en Mitchell Croese van Abu Garcia en Berkley vingen in één maand tijd werpend met de nieuwe Zilla Baits 45 metersnoeken, waarvan 18 boven de 120 cm en 5 van boven de 130 cm! Insane!!! Wij vroegen ze het trucje over te doen voor de video camera en het werd wederom jackpot! Wat een über bazen!!!


 

Vers van de pers

Warm weer Roofmeisters, gelukkig zijn de temperaturen weer wat gezakt. Natuurlijk werd er in al die hitte wel gevist en… gevangen. Thanks voor het insturen van tal van mooie vangstplaten. Blijf dat ook vooral doen mannen, broeders. Hieronder een selectie van de 20 mooiste vangsten 🙂

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen  🙂

Alain Luijten: “Mijn eerste baars van het seizoen meteen een 51 cm op de hornet 5 cm.” Sooo, als dat een beetje doorzet kunnen we nog meer van jou verwachten Alain! Prachtige vis man!

Bart Schoone: “Mooie rivier baars in de vroege morgen.” Wat kan er dan zo’n dag nog mis gaan?! Niks toch?!

Daan Siderius: “Een echt “hoerige” snoekbaars haha. Red Light District.” Hoerenstek ook Daan hahaha

David Vos: “Extreem slank maar lange snoekbaars, eerste keer weer roofvissen van het nieuwe seizoen, eerste vis en gelijk een nieuw pr. Beter kan het haast niet starten.” Zo, dat zijn de kick offs David!

Dylan Yans: “Een mooie dikke Belgische 45+ van zaterdag.” Wat een vis man en mooi zo met al die kleuren!

Reinier Saat: “Blijft magisch in de nacht baars harken.” Kunnen we ons helemaal voorstellen Reinier!

Ian Bos: “Even wat andere tandjes vangen dan die snoeken in Nederland.” Hahaha dit zal niet op de Weerribben zijn geweest denken wij zo! Mooi man!

Johnny Koekerits: “Mijn broer Roy koekerits met in mijn ogen een plaatje! Weet niet of dit mag, maar je kan ons volgen op Insta Dutchfishingbrothers.” Voor een keertje geen probleem Johnny hahaha!

Jordy Schlepers: “Nog geen 10 min bezig BANG!” Holy shit wat een kleuren Jordy!

Marcel Blomjous: “Wat waren we blij met deze snoekbaars! Een nieuwe PR voor Ali, werpend gevangen op de Spro Thrillseeker.” Snappen we volledig Marcel. Groot en ook nog eens mooi. Gefeliciteerd!

Mark Verhoeven: “1e pelagische snorkel van het seizoen meteen een 80er…” Lekker ouwe buffeljager!

Nick van der Wiel: “Super mooie roofblei op de crankbait.” Hoog gebouwd ook, moet een ram zijn geweest op de hengel of niet?!

Nigel Wirtz: “De avond van te voren een pita overlaten is het waard gebleken.. PR verbroken naar 75cm, op de drijvende pita!” Geen idee wat je bedoelt met die pita Nigel, maar een beauty van een vis en foto!

Phillip Gerrits: “Niet de grootst, maar voor mij de eerste. Superblij mee!” Lekker Phillip! Dat er vele mogen volgen!

Reinier Pater: “Mooie 80’er pelagisch gevangen op de @shad, gefabriceerd door Eduard Ritsma.” Altijd extra mooi als die stekels zo uit staan op de foto!

René de Boer: “Dit seizoen gericht met crankbaits achter de Europoort baarzen aan. Telkens weer een mega adraline stoot als ze hem voor je voeten komen halen!” En daarna die hartverzakkende aanbeten en drils! Ja ja, dit zijn ze René!

Sander Paans: “Wadend vissen op zeebaars, zo’n verslavende visserij!! Deze 50’er pakte de shad na 3 uur vissen zonder een tik. Hierna een bijt half uurtje met meerdere vissen en toen werd het weer stil…” Gaaf Paans, lekker bezig jij!

Serge Sonneveldt: “Memorabel weekend, na een mooie namiddag en avond met 4 roofvissoorten op de kant was dit de kers op de taart tijdens de laatste worpen in de schemering. Pr snoekbaars opgeschroefd van 86 naar maar liefst 98 cm.” Wauw, dat is een waanzinnig vruchtbaar weekend!

Sean Vredegoor: “Deze mooie snoekbaars van 86 cm pelagisch getreiterd totdat die hem wilde pakken.” Pestkop hahaha

 


 

***FOTO VAN DE WEEK*** 

Nick Langedijk: “Veel groter worden ze niet. Op 1 cm na 100cm. Voor mij m’n nieuwe pr en dat werpend met shads op een 7-23 grams hengeltje. Een dril van jewelste, puur genietooonn!”Hell Yeah Nick! Wat een kasteel amigo!!! Prachtige plaat ook, je ziet in een oogopslag hoe groot deze snoekbaars is. Een oude vis, dat kan niet anders, maar nog strak in het velletje, nauwelijks gehavend en werkelijk prachtig gekleurd. Deze MOET gewoon de foto van de week zijn! Gefeliciteerd!

 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.