Snoekvissen in het voorjaar van A tot Z uitgelegd! Tips van Sean Wit, Jouke Jansma & Thijs van der Sanden

02/03/2024
Snoekvissen in het voorjaar van A tot Z uitgelegd! Tips van Sean Wit, Jouke Jansma & Thijs van der Sanden

Het voorjaar staat weer recht voor de deur Roofmeisters! Een taaie tijd met enorme beloningen waar uren stilte opeens plaats kunnen maken voor een ware droomvis. De snoeken zitten tegen de paai aan en zullen gaan trekken richting de ondieptes. Hoe vang je ze dan en waar kun je ze vinden? Wij leggen het stap voor stap uit inclusief tips van experts!

Door Team Roofmeister – Het voorjaar is grillig en de omstandigheden wisselen constant. Zo kan het altijd nog vriezen, maar het kan ook zomaar eens vijftien graden zijn. De ondieptes waar de snoeken hun kuit schieten, warmen snel op en koelen snel af bij snel wisselend weer. Wat de snoek uiteindelijk aanzet om ondiep te gaan liggen, weten we nooit zeker. Sommigen denken dat het puur de watertemperatuur is, anderen weer de lengtes van de dagen en sommigen denken dat het een combinatie is van deze twee factoren.

Het voorjaar is dé tijd om een echte beauty te vangen op hoog gewicht. FOTO: Sean Wit.

 

Wanneer paaien ze?

Punt is dat we het nooit zeker kunnen weten en dat is ook iets wat vissen zo leuk maakt, het eindeloos speculeren en alle verschillende theorieën. Toch zien we wel een trend, want het is nu bijvoorbeeld vrij warm voor de tijd van het jaar, maar de snoeken liggen nog niet massaal ondiep. Als we ook kijken naar Scandinavië paaien de snoeken soms zelfs onder het ijs en dat betekent dat het water nog extreem koud is.

Paaien doen de snoeken op ondiep water. FOTO: Gijs de Haan.

Biologisch gezien wil een dier zijn kroost de beste start mogelijk geven en dat is bij snoeken niet anders. Snoeken paaien voor de witvis, zodat de jonge snoeken op de jonge witvis kan jagen. De snoeken voelen aan de daglengte aan dat het voorjaar en dus de zomer er aan komt en daarom moeten ze zorgen dat hun nakomelingen op tijd geboren worden. Ook zien we op groot water dat de snoeken elk jaar een beetje rond dezelfde tijd echt ondiep komen. Dit impliceert toch dat daglengte de belangrijkere factor is. Ook blijft groot water stukken langer koud dan klein water.

Vol met kuit, zelfs zo vol dat het er uit liep. Dit was een teken om te kappen met snoekvissen. Wel een heerlijke afsluiter van het seizoen!

Maar hoe kan het dan dat we de snoeken in de sloten al heel vroeg zien paaien? Want er zijn nu rond half februari al verhalen van paaiende snoeken. Dit zien we elk jaar rond deze tijd en dit kan te maken hebben met het feit dat de witvis ook vroeger paait in klein water. Zou dit dan toch meer met temperatuur te maken hebben? Het lijkt er op dat de daglengte lijdend is en de temperatuur het paaigedrag flink kan aanwakkeren. We zullen het nooit zeker weten, wat denken jullie?

 

Waar vind je de snoeken?

Het voorjaar is zogezegd voor ons een periode van zes weken, van half februari tot eind maart, de sluiting van het seizoen. Vroeg in het voorjaar zitten de snoeken zeker niet ondiep, maar trekken ze al wel voorzichtig aan richting paaigronden en dan vooral het diepe water daar in de buurt.

Een willekeurige screenshot van Navionics. Hier zie je een ondiepe plaat met diep water ernaast.

Sean Wit: “Vroeg in het voorjaar tot zelfs tegen de laatste dagen van het seizoen aan liggen vooral de grote snoeken in de wachtkamer op het randje van het talud, vaak aangrenzend aan dieper water. In tegenstelling tot wat velen van ons denken, verkennen deze vissen vaak meerdere malen per dag de ondieptes om te controleren of de omstandigheden goed zijn en of er al partners liggen om het paairitueel mee te starten. Ze liggen dus niet uren te wachten op het ondiepe, integendeel! Ze zwemmen behoorlijk actief heen en weer en een hotspot meerdere keren bevissen op een dag kan lonen!”

Volgens Sean trekken ze regelmatig de ondieptes op en af om te zien of de omstandigheden juist zijn. FOTO: Sean Wit.

Dus de snoeken liggen graag tegen de taluds aan richting dieper water en trekken dan af en toe ondiep om te komen speuren. Zoek dus naar stekken waar een ondiepe plaat ligt, liefst met structuur en eventueel plantenresten en aangrenzend aan diep water zodat de snoeken weg kunnen trekken.

Ook Jouke vist graag op ondiep water grenzend aan diep water. Hier speurt hij boven en onder het talud naar snoek. FOTO: Jouke Jansma.

Volgens Jouke Jansma ziet de ideale stek er als volgt uit: “De randen van ondiepe platen op groot water met liefst diep water in de buurt. Zo maar van anderhalve meter aflopend naar een meter of zes. Soms te vinden langs de oevers, maar vaak ook langs een aangelegde vaargeul.” Dat diep water in de buurt dus belangrijk is, dat moge duidelijk zijn!

 

En op klein water dan?

Maar hoe zit het dan op klein water? Dit ligt stukken simpeler, ze kunnen niet echt ergens heen op klein water behalve dan de oevers om te paaien. Gooi dus alsnog de hele sloot uit en de bekende hotspots zoals duikers en splitsingen. Wat nu wel heel belangrijk is, is je stek nog eens goed uitvissen als je een snoek vangt op klein water.

Vind je in deze periode een snoek? Dan liggen er waarschijnlijk meer! Dat bewijst DEZE video maar weer.

In deze periode gaan ze sterk groeperen, dus loop zeker niet te snel door nadat je een snoek hebt gevangen. Gooi secuur alle kantjes uit en stukken waar de zon op staat en je gaat geheid snoeken tegen komen in het voorjaar. Vang je echt niks? Dan heb je kans dat de snoeken te druk bezig zijn met de paai en moet je ze even met rust laten.

 

Hoe ga je ze vangen?

Je kunt ze wel vinden, maar hoe ga je ze vangen? Dit is in het voorjaar nog best tricky… Waar je ze in de herfst vrij gemakkelijk vangt, is het voorjaar misschien wel de lastigste periode om een snoek tot bijten te brengen. Ze zijn helemaal niet bezig met eten en zitten met hun kop bij de voortplanting.

Jerkbaits zijn de oplossing! Ken je de Javelin jerkbait van Shimano al?

Toch kun je heel succesvol zijn in het voorjaar! Snoeken worden heel agressief in deze periode en jerkbaits zijn dé aasjes om in te spelen op die agressie. De links – rechtse actie en vaak harde ratel van een jerkbait triggert iets in de snoek om alsnog aan te vallen. Ander kunstaas kan ook werken, maar uit onze ervaringen kun je beter niet te groot gaan. Softbaits van twaalf tot achttien cm doen het vaak beter dan echte grote lappen, ook voor grote snoek!

Laat je jerkbait maar lekker stil hangen tussen het tikken in volgens Thijs!

Als we vragen aan Thijs van der Sanden hoe hij snoeken triggert in het voorjaar antwoordt hij resoluut: “Ik zeg altijd: laat die jerkbaits maar hangen, hangtime is bite time!” Snoeken zijn door het koude water nog erg sloom en door je jerkbait flink te laten hangen, geef je ze de tijd om hem aan te vallen. Traag vissen met lange tussenpauzes is de truc en hoe later we in het voorjaar komen, hoe sneller je ook kunt vissen.

Het belangrijkste is traag vissen en de Pulsetails van Savage Gear zijn perfect voor dit werk. FOTO: Sean Wit.

 

Een hoop factoren om rekening mee te houden, maar zo helpen we je met het vinden en vangen van snoek in het voorjaar. Succes Roofmeisters!