Tackle Meister Review – Zman TRD Crawz – Hubba Bubba shads

03/05/2019
Tackle Meister Review – Zman TRD Crawz – Hubba Bubba shads

Inmiddels heeft Roofmeister een team met heuse Tackle Meisters (klik HIER en HIER). Deze fanatieke toppers zullen allerlei roofvismateriaal gaan testen en hier hun verslag daarover doen. Hierrrr onze nieuwe Tackle Meister Bart van de Walle over de Zman TRD Craw.

Dit bijzondere kunstaas is ter beschikking gesteld door Fauna Hengelsport te Raamsdonksveer. Fauna staat bekend om haar bizar grote roofvisassortiment en exclusieve kunstaasmerken.

Het zal 6-7 jaar geleden zijn geweest dat ik voor het eerst een shad van Zman in de handen gedrukt kreeg. Wat uiterlijk betreft niets nieuws, maar het materiaal was heel bijzonder. Een soort Hubba Bubba waar je uren je kaken lam op zou kunnen kauwen. Het nadeel destijds was wel dat door het taaie materiaal het een hele opgave was een shad goed op een loodkop te zetten.


Specificaties

Merknaam: Zman
Productnaam: Zman TRD Crawz
Type Product: Softbait
Lengte: 2,5″ (6,35 cm)
Gewicht: 4 gram
Diepte: Zowel ondiep als diep te vissen
Kleur: Black/Blue, California Craw, Green Pumpkin, Molting Craw en The Deal
Bijzonderheden: 6 stuks per verpakking
Winkeladviesprijs: €7,99, klik HIER.


 

Netjes verpakt per 6 in mooie, natuurlijke kleuren.

 

Eerste indruk

Enigszins sceptisch was ik wel toen ik twee weken voor het eindigen van het seizoen een envelop in de brievenbus kreeg met hierin de Zman TRD Craws. Een nette verpakking met hierin een zestal kreeftimitaties van 2,5” (6,35 cm) in de kleur watermelon red.

Test in het aquarium met de jika rig.

Een van mijn favoriete kleuren voor baars, dus qua vertrouwen zou het daar niet aan kunnen liggen. Of ze in de loop der jaren het ElaZtech materiaal iets hebben aangepast weet ik niet, maar de kreeftjes voelde zeer soepel aan en nog steeds zo taai en uitrekbaar als voorheen.

Niet van echt te onderscheiden!

Naast taai en rekbaar zou het materiaal tevens drijvend moeten zijn. Een snelle worp in mijn aquariam bevestigde dat. Waar de meeste kreeftimitaties licht zweven of de met lucht gevulde klauwen omhoog staan, komt de Zman TRD Craw ook nog met een flink zware haak rap naar het oppervlak. Dit biedt dus mogelijkheden bij technieken zoals texas-, carolina-, en de jikarig.

 

De praktijk

De één na laatste dag om te testen was tijdens een dag streetfishen in Utrecht. Naast de standaard hengel met loodkop en shad had ik ook een hengel mee met daarop een Carolina rig. Het plan was om deze in te zetten rondom obstakels en op de heldere stukken water.

In eerste instantie had ik gekozen voor een maat 2 offset, maar na een aantal missers ben ik geswitcht naar een maat 1 en had daar beduidend meer hangers op. Toch was de visdag te taai en het water te troebel om al een goed beeld te krijgen van de vangkracht van de TRD Crawz.

2,5″ is een toegankelijke maat waar bijna elke baars wel raad mee weet.

Hoe anders was dat tijdens de laatste visdag van het seizoen. Vroeg uit de veren om tegen 7 uur bij een van de rivierplassen te staan met de bellyboat. Helaas waren er twee bellyboaters nog net iets eerder, maar gelukkig bogen zij af naar rechts waar ik links wilde.

Een van de eerste die laatste dag 🙂

Aangekomen bij de eerste stek, wederom gekozen voor de Carolina rig in combinatie met de TRD Crawz. Na een aantal duidelijke tikjes van een flinke mosselbank volgt al snel een andere tik. Nog niet geheel overtuigd wacht ik even en laat de TRD craw even omhoog komen. Hierop volgt een goede aanbeet en kan de eerste 40’er het net inglijden.

Nog enkele goede baarzen volgen met als grootste een van 46 cm. Net naast de mosselbank krijg ik een verschrikkelijk beuk op de top waarop de haak direct kan worden gezet. Een schitterende baars van 52 cm mag even snel op de foto en bevestigt het vangende vermogen van de Zman TRD Crawz.

Een droomvis op de Zman TRD Craw.

Al met al ving ik die dag 7 baarzen en 2 snoekbaarzen op één en dezelfde kreeft. Ook na tig aanbeten en vele mossels verder waren alle pootjes en scharen nog aanwezig en zat ook de offsethaak nog steeds goed op zijn plaats.

Helaas verspeelde ik na een aantal uren vissen toch een complete carolinarig op de bodem. Na het knopen van een nieuwe rig en het wisselen van aas (ja, domme keuze) heb ik de rest van de dag geen aanbeet meer gehad. Lag het aan het aasgedrag of wilden ze die dag alleen maar hapklare drijvende brokken?

Eindoordeel

Mijn eindoordeel van de Zman TRD Crawz is eigenlijk louter positief. Het aas is met zijn grootte van 6,35 cm een prima formaat voor grotere baarzen. Veel ‘last’ van ondermaatse vis heb ik niet gehad. Wat kleuren betreft is er genoeg keuze zodat er altijd wel één bruikbaar is op je thuiswater.

Het grootste voordeel van de TRD Crawz is de enorme duurzaamheid. Je kunt rustig een hele dag vissen met hetzelfde kreeftje zonder dat deze uitscheurt of poten verliest. Ook het drijfvermogen is behoorlijk uniek en maakt de kreeft geschikt om net even anders te presenteren dan die van andere merken.

Het staat duidelijk op de verpakking dat ze niet samen gaan met andere shads.

Als we dan toch een nadeel mogen aankaarten is het dat shads van ElaZtech niet samengaan met andere type shads. Stop je deze bij elkaar in, dan zullen de Zman shads smelten door de weekmakers en blijft er slechts een hoopje rubber over. Toch zonde van zo’n goede vanger. Even apart houden in het zakje of een apart doosje met Zman aas in de tas stoppen.

Klik HIER voor verkoopinformatie.

 


TACKLE MEISTER PASPOORT

Naam: Bart van de Walle
Geboortejaar: 1982
Regio: Groningen
Favoriete roofvissoorten: Baars, blackbass, lipvis
Specialismen: Het voorbereiden en vissen van wedstrijden.