Vissen op meerval in de koude maanden – Interview met expert

16/11/2022
Vissen op meerval in de koude maanden – Interview met expert

Meerval is niet alleen met hoge water temperaturen te vangen. In de herfst en winter kan het ook heel goed gaan! Hier wilden we meer vanaf weten dus ging Roofmeister Luc de Groot mee met meerval expert Rick Habermehl om hem het een en ander te vragen over meerval in de koude maanden!

 

Luc de Groot> Tof dat we mee mogen! Om maar te beginnen, kun je wat vertellen over je meest bizarre meerval moment?

Vissen van dit kaliber kunnen een flinke aanbeet geven!

Zeker! Ik was vrij rap aan het varen om vis te zoeken, maar ik had wel de lijn nog uitliggen achter de boot. Ik voer over een groot signaal, dus dat was er in ieder geval al een die er lag. Toen ik nog wat verder voer, kreeg ik opeens een keiharde ruk aan mijn lijn die ik in mijn hand vast had. Het was uiteindelijk een enorme meerval die wat zag in mijn snel voorbij komende aas!

Luc de Groot> Merk je een verschil in het gedrag van meerval bij troebel of helder water?

Ja toch wel, ook al kunnen ze niet heel goed zien, heb ik wel het idee dat ze licht schuw zijn. Bij troebel water zie ik ze vaak hoger liggen, tot wel 2 of 3 meter onder het oppervlak hoog. Bij helder water zie ik ze toch al snel dieper zwemmen.

 

Luc de Groot>Wanneer het najaar en winter wordt, pas je dan je aaskeuze aan ten opzichte van de zomer? En hoe zit dat met aaspresentatie?

De aasvissen die ik gebruik, worden een stuk kleiner in koude maanden.

Jazeker, wanneer het kouder wordt, ga ik met kleinere aasvissen vissen. In de zomer kan het niet snel groot genoeg zijn, maar in de koude maanden zijn kleine aasvissen van zo’n 15 – 20 cm een stuk succesvoller gebleken. Meerval eet over het algemeen niet veel, zeker niet in verhouding naar hoe groot ze zijn. Als ik met pieren vis, pas ik niets aan. Dan blijf ik gewoon een flinke tros gebruiken. Ik zorg ervoor dat ik mijn aas zo passief mogelijk aanbied, ik doe er verder helemaal niets mee. Hoe stiller hoe beter.

Luc de Groot> Hoe moet een stek voor jou eruit zien voor meerval in de koude maanden?

Goeie stekken vinden is natuurlijk alles!

Het liefst zoek ik diep water op, zo diep als dat je maar kunt vinden. Ik zoek naar plekken waar de meerval geen energie hoeft te verspillen. Denk aan obstakels in het water met diep water erbij, zoals brugpijlers. Plekken uit de stroming doen het ook altijd goed. Als al deze drie factoren er zijn, is het vaak een hele goede stek!

Luc de Groot> Hoe zit het eigenlijk met clonken zodra het kouder wordt?

’s Zomers kunnen meervallen enorm goed reageren op clonken. In de koudere maanden is het juist hoe minder clonken hoe beter. Vaak reageren ze er helemaal niet op.

 

Luc de Groot> Wat is voor jou onmisbaar in het najaar?

De PS30 geeft me enorm veel mogelijkheden. Wat zou dit signaal zijn? Als het meerval is, is het wel heel erg groot.

Simpel, daar kan ik heel kort over zijn. De Garmin natuurlijk, zonder fishfinder ben je nergens. Zeker met de PS30 kan ik vissen heel secuur aanvissen. Ik schaf er binnenkort de nieuwste LiveScope Plus bij aan, dan zijn ze helemaal nergens meer veilig!

Luc de Groot> Vang je meer aantallen of grote vis in het najaar?

Meervalvissen is van een ander kaliber. Let op je eigen veiligheid en de regels. Geef veiligheidsdiensten geen stok om mee te slaan en je zit goed.

Ze gaan samenscholen in de koudere maanden. Het wordt dus moeilijker om ze te vinden. Maar, als je ze eenmaal vindt, kun je echt ontzettend goede dagen hebben met enorm veel aantallen. De kleintjes liggen echter niet vaak bij de grote vissen. Groot ligt bij groot en klein bij klein. Dus vind je eenmaal een school met grote meervallen kun je én groot vangen én aantallen.

 

Thanks Rick voor deze tips voor meerval in de koude maanden! We hopen dat jullie er wat aan hebben en dat het makkelijker wordt om meervallen te belagen als het kouder wordt. Check Rick ook zeker even op Instagram!