Bertus over maart – Vliegvissen voor beginners

02/03/2020
Bertus over maart – Vliegvissen voor beginners

Maart, het is altijd weer een vreemde roofvismaand. Is de vis afgepaaid of zijn ze heulemaal in love? Een ding is zeker, in deze periode kun je de rovers weer prima op het ondiepe zoeken en biedt tal van mogelijkheden voor het vissen. Denk aan jerkbaits, softbaits in combinatie met shallow screws, of… streamers aan de vliegenhengel. Bertus laat je zien hoe je dat laatste nu eens goed op kunt pakken…

Door Bertus Rozemeijer

Ik weet dat er nogal wat van vliegenlatten zijn die zich vrijwel onberoerd knap staan te vervelen. Mocht je er zin in hebben het vliegvissen op rovers weer op te pakken, doe dat dan nu en ga ermee aan de slag. Heb je nog niets, maar lijkt het je een uitdaging rovers aan streamers te vangen, ga er dan voor. Een paar dagen oefenen en je bent er klaar voor. Misschien is er ook wel een vereniging bij je in de buurt met een vliegvisafdeling? Maar pas op! Ga je het onder de knie krijgen en vang je je eerste rovers, dan ben je in mum van tijd verslaafd tot en met.

In mum van tijd verslaafd!

Wat je nodig hebt is een hengel in de klasse 9 of 10. Er zijn vissers die denken dat dit veel te zwaar is, maar zou het een spin of casting hengel zijn, dan komt dit overeen met een werpgewicht van rond de 20 gram. Dat is misschien pittig in de polder, maar eigenlijk niets om je voor te schamen.

Niks zo mooi dan het drillen met een vliegenlat.

Ook een poldersnoek trekt zo’n hengel in een hele beste bocht.  Aan de andere kant mag je dit op groot water licht noemen. Wie vist er op groot water niet met kunstaas wat tenminste het dubbele of tweedubbele weegt? Een prettige lengte voor zo’n hengel ligt rond de acht of negen voet. Veel langer zie ik niet zitten, want dan wordt de hengel weer wat zacht en dat wil je als vliegvissende roofvisser niet hebben.

Maart is de maand om het vliegvissen op roofvis een kans te geven.

Ik heb me nooit druk gemaakt om de vliegenreel, maar je kunt natuurlijk voor mooi gaan en dat kost geld. Wie wil kan op de reel flink besparen, want meer dan een verzamelbak voor je lijn is het eigenlijk niet.

 

Belangrijk, goede vliegenlijn!

Natuurlijk moet de lijn er wel goed oppassen en een beetje backing is ook nooit weg. Dertig meter vliegenlijn en net zoveel backing moet en zal voldoen. Besparen op je vliegenlijn is absoluut ‘not done’. Lijnen zijn duur en gaan bij intensief gebruik niet eens zo lang mee. Wat je koopt maakt niet zoveel uit, maar ga er van uit dat je niets goeds hebt voor een bedrag onder de zestig euro. Dus zeg maar dat je gaat kiezen tussen tien kutpluggen of vijf goede waarvan je zeker weet dat die vijf goede wel vangen.

Een goede vliegenlijn is alles!

Je kunt legio  lijnen kopen, maar je hebt er als basis maar twee nodig. Ik vis met een drijvende lijn en met een intermediate waarvan de tip wat sneller zinkt. Altijd is dit een zogenaamde weight forward die je in staat stelt makkelijk, zonder teveel valse worpen toch lekker ver met je streamer te komen. Denk maar aan een kleine 20 meter . Je hebt ook een leader nodig en die maak ik de laatste jaren uit een enkel stuk 60/00 fluorocarbon van rond de twee meter lang.

 

De onderlijn

Wat betreft de onderlijn tussen de leader en de streamer mag je je eigen gang gaan. Het kan en mag van alles zijn, van het simpelste staaldraad tot het duurste titanium. Ikzelf heb er een stuk van rond de vijftig cm fluorocarbon met een dikte van 80/00 aan geknoopt. Met elkaar is de lengte van je gehele leader dus niet langer dan de lengte van je hengel. Je wilt niet dat de verbinding tussen leader en vliegenlijn ergens tussen de ogen op je hengel komt en de vis er nog eens vandoor gaat.

De laatste centimeters titanium, staal of fluorocarbon.

Ik vis in maart echt alleen maar in ondiep water, want alles wat tanden heeft hangt daar nu rond. Snoek zeer zeker, vaak ook snoekbaars, en dat zijn dan geen misselijke dames, en af en toe dikke baars. Soms is een drijvende lijn al voldoende, want veel vis verhapt zich in nog geen meter water aan die bos haar en veren van je.

Kleuren die het eigenlijk altijd doen!

Vis je de randen af met wat meer diepte, zeg maar meer dan 2 meter, dan komt de intermediate beter van pas. Vis je streamer langzaam, maar zorg er wel altijd voor dat je je hengeltop laag houdt en dat er duidelijk contact is tussen jou en je streamer. Met andere woorden, er moet altijd druk op de lijn staan.

Ook die snoekbaars gaat ondiep liggen en dat zijn niet de kleinste.

De aanbeten? Met een beetje geluk zie je de vis aanbijten en is dat niet zo, dan zijn die aanbeten echt heel goed te voelen. Er zijn er niet zoveel die met de vlieg vissen, dus van dressuur is niet of nauwelijks sprake en dat maakt echt een verschil. Succes!